SUMMER EXPRESSION

Product design insight and creative outburst.

Summer eXpression är ett intensivt sommarprogram där tio unga talanger får chansen att formge och gå från idé till försäljning. Vi jobbar med fokus på bruksföremål och kreativitet i nära samarbete med lokala producenter.

Årets tema: Inne och ute

Med temat vill vi inspirera deltagarna till nya kreativa produkter för inom- eller utomhusbruk. Genom detta arbetssätt vill vi stimulera idékraften och ge rum för fantasin.

För dig som vill utvecklas som formgivare

Summer eXpression riktar sig främst till dig som är student inom de estetiska ämnena, men även till dig som är ung formgivare. Programmet är för dig som vill testa din kreativitet och entreprenörsförmåga.

Det här är ett program som passar dig som är nyfiken och kreativ, vill utveckla dina kunskaper om produktionsprocesser och vill pröva din formgivning mot en marknad. Under programmet får du – parallellt med att du tar fram din egen produkt – bland annat lära dig mer om att starta företag, varumärkesbyggande och prissättning.

Så går det till

Vi tar emot tio deltagare till programmet och håller till i Tullkammaren i Umeå. Programmet pågår

5 juni till 23 augusti med uppehåll under juli. Som deltagare har du tillgång till såväl handledning som utrustning i våra verkstäder – 3D-labb och Softlabb.

Under programmet besöker vi producenter, arbetar med skisser och prototyper. Materialval och producent beslutas med stöd av våra kunniga handledare. Efter uppehållet fortsätter vi med utbildning i entreprenörskap och prissättning samt produktion. Vi kommer även arrangera en vernissage där din färdiga produkt ställs ut.  Programmet avslutas med en utbildning inom entreprenörskap.

Från Umeå, ut i världen

Sommarens intensivprogram avrundas i augusti 2019. Men resan tar inte slut där. Därför vill vi att du som deltar har möjlighet att avsätta tid och engagemang det närmsta året efter programmets avslut så att du kan fortsätta utvecklas som formgivare och entreprenör.

Vår ambition är att årligen exponera produkterna som tagits fram på nya arenor. Denna ambition tog 2017 års deltagare från Formex i Stockholm, till Tokyo i Japan och utställningen Arctic Design of Sweden.

2018 inledde vi även ett samarbete med Designtorget. Ett samarbete som vi nu fortsätter att bygga vidare på. Det innebär att du, efter programmets genomförande, kommer få möjligheten att sälja din produkt hos dem.

I likhet med tidigare kommer vi även i år att ställa ut på minst ett nationellt forum, exempelvis Formex, i Stockholm, i januari 2020.

Vill du vara med?

För att delta lämnar du en gestaltningsuppgift i samband med din ansökan. Ett urval går sedan vidare till för intervju. Utifrån både inlämningsuppgift och intervju utses sedan årets tio deltagare.

Ansökan öppnar den 1 mars 2019. Håll utkik här för information om hur du går till väga. Sista ansökningsdag är den 10 mars 2019.

Besked om du blivit utvald lämnas senast den 12 april.

Sugen på mer?

Då finns möjligheten för dig att efter Summer eXpression även söka till eXpress – programmet för dig med embryot till en affärsidé som du är redo att utveckla vidare. Läs mer om programmet här.

Summer eXpression – om programmet

Summer eXpression genomförs för att synliggöra, utveckla och knyta ihop unga formgivare och duktiga producenter som finns i regionen. Kontakterna som skapas banar väg för såväl nya innovationer som företag. Med programmet vill vi hylla väldesignade bruksföremål och bidra till fler lokalproducerade och designade produkter samt agera språngbräda för ett fortsatt entreprenörskap.

Programmet genomförs i samarbete med regionala producenter. Exempel på producenter som tidigare medverkat är Humlebäck, Norrlandsgjuteriet och FurnitureFarm Lövånger. Dessa företag har både agerat tillverkare och fungerat som bollplank med material- och tillverkningskunskap.

Handledare för programmet är – förutom Barbro Renkel, eXpressions erfarna affärscoach – Margot Barolo som driver Barolo AB och är lärare i form och produktdesign vid Beckmans designhögskola, samt Johan Gustafsson på Struktur Industridesign AB, som även undervisar vid Umeå Institute of Design.

Prototyparbete sker till största del vid Umeå universitets Softlabb och 3D-labb där Emma Evadotter och Magnus Lindgren är ansvariga för verkstäderna.

Summer eXpression finansieras av Region Västerbotten, Europeiska regionala strukturfonden samt våra ägare Umeå universitet och Umeå kommun.

Programmet genomförs på svenska.

Se produkterna från Summer eXpression 2018 här.

Frågor

Tidigare deltagare i Summer eXpression

Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Inte läsbart? Ändra text. captcha txt

Börja skriv och tryck Enter för att söka