fbpx

Upplev smyckes- och textilkonst på Sjungaregården

Upplev smyckes- och textilkonst på Sjungaregården

Med start den 25 juni ställer Stina Urberg, Catharina Carlsson och Emma Ewadotter ut på Sjungaregården i Granö resten av sommaren. I ”Att älska. Att sörja. Att leva” förenas tre konstnärskap i kärleken till vårt kulturarv och viljan att utforska personliga och hudnära livsöden. eXpression Umeå har träffat Stina Urberg som ligger bakom samarbetet.

Hur kom det sig att det blev Sjungaregården och att ni tre ställer ut tillsammans?

– Under en längre tid har jag önskat att skapa något tillsammans med modisten Catharina Carlsson och textilkonstnären Emma Ewadotter. När jag fick inbjudan att ställa ut min smyckeskonst i Granö, och de frågade om jag hade fler förslag, ledde det ena till det andra.

– Då Sjungaregården hade en idé om att skapa en utställning med historiska plagg från trakten, med tillhörande proveniens, kom det till mig att vår utställning skulle kunna ta form som en poetisk replik på den idén. 

Det är ju tre olika utställningar men med en röd tråd som binder er samman. Hur skulle du beskriva den?

– Efter ett besök på Sjungaregården, då snön låg som djupast, fick vi bekanta oss med några plagg och livsöden. Ur detta tog våra respektive tolkningar form, ur samma utgångspunkt men med olika valda fokus. 

– Dels är det materialvalen som överlappar varandra men även formspråket. Jag tycker att våra materialval, tekniker och uttryck liknar ett poetiskt släktskap, vi är olika men hör samman. Dessutom kompletterar och inspirerar vi varandra på ett fint sätt som personer. Vi har roligt ihop. Jag hoppas och tror att det blir tydligt för besökarna. 

Stina Urberg i arbete inför utställningen på Sjungaregården i sommar. Foto: Instagram.

Hur skulle du beskriva din del av utställningen?

– Inspirationen väcktes av att jag blickade ut över mänsklighetens historia och insåg att vi finns till tack vare årtusenden av glömda liv. Deras tystnade fotsteg och försvunna ögonblick bestående av ljus och mörker, glädje och sorg. 

Vilka materialval har du gjort?

– Min vana trogen använder jag i stor utsträckning cirkulärt hållbara material, till exempel spill- och restmaterial från lokala verksamheter. Det är olika former av metall, filt av svensk ull och återbrukade europeiska kvalitetspärlor i glas och kristall. Sedan förekommer även en bit bräda ifrån en ladugård från 1930-talet.

De tre kreatörernas utställningar finns tillgänglig för besökare på Sjungaregården i Granö från 25 juni t o m 22 augusti. 

» Besök Sjungaregårdens hemsida för mer information – där kan du även läsa om Catharinas och Emmas projekt.

Omslagsfoto: Instagram samt sjungaregarden.se

News

Lyckad försäljning för sommarens unga formgivare

Guides

Så blir din kundsegmentering relevant

News

Nu kan du nominera till Umeågalans nya pris

Stina Urberg, Urberg Design
News

Umeåbaserad smyckesdesigner har ögonen på Italien

sign up for our newsletter

Fashion, architecture or design? Enter your email address and enter your preferences and you will receive a notification when a new post matches your interests.