UMEÅ – HOTSPOT FÖR DESIGN, STADSUTVECKLING OCH KREATIVA NÄRINGAR

 In Nyheter

Så är det återigen dags för världens designelit att samlas i Umeå. Som vanligt lockar Umeå Institute of Design / Designhögskolan vid Umeå universitet designchefer, innovatörer och forskare till Umeå för att vara med på designstudenternas examensutställning. I år kommer bland annat Googles designchef Alberto Villareal hit för att presentera sina tankar om framtidens design. Detta är dock inte allt som händer under veckan som kommer. I år, lagom till Designhögskolans 30 år jubileum är det fler designevents på gång.

Under den 3–8 juni samlas designers och innovationsledare från hela världen tillsammans med forskare, studenter och entreprenörer från de kreativa näringarna i Umeå. Under veckan kommer man tillsammans ur ett designorienterat perspektiv, lyfta framtida utmaningar och lösningar inom design, innovation och städers utveckling.

Det är vid vad som kallas UID19 | Design Talks and Degree Show som kandidat- och masterstudenterna vid Umeå Institute of Design visar vad de lärt sig. Studenterna är mycket efterfrågade av företag från hela världen och anledningen till varför vad som hade kunnat vara en enkel ceremoni nu vuxit och gjort Umeå till en hotspot för designintresserade. Evenemanget omfattar förutom student- och företagspresentationer, föredrag av ledande designers, en designutställning och en mängd nätverksmöjligheter.

– Intresset för våra studenter är mycket stort, säger Demian Horst, vice rektor vid Designhögskolan vid Umeå universitet.

– Många företag är intresserade av att både samarbeta med våra studenter under deras studier men också att anställa dem efter examen. Under examensdagarna pågår också en stor mängd anställningsintervjuer. Det är faktiskt så att även företagen måste presentera sig för studenterna. Under en hel eftermiddag är rollerna ombytta och studenterna lyssnar noga på företagens presentationer av sina företagsvisioner och värderingar, säger Demian Horst.

En av föredragshållarna är Googles kreativa chef Alfredo Villareal. Han är en tidigare student vid Designhögskolan i Umeå som nu utformar Googles hårdvara; telefoner, tabletter, datorer, smarta högtalare med glädje:

– Atmosfären var prestigelös, mångfalden av nationaliteter, kulturer och erfarenheter skapade en vibrerande miljö som jag fortfarande anser är en av de mest kreativa jag vistats i.

Konferensen Cities, Design & Innovation arrangeras under samma vecka och utforskar hur vi med ett designorienterat perspektiv kan skapa fysiska och virtuella platser som utvecklar inte bara medborgarna utan också stadens övriga aktörer. Konferensen är ett resultat av Umeå finalplats i European Capital of Innovation.

Konferensen vill utveckla nya och intressanta verktyg och insikter till nytta för alla som arbetar med platsers utveckling på ett innovativt och socialt inkluderande sätt. Arrangörer är Umeå kommun, Umeå universitet, RISE och eXpression Umeå.

– Vi ser att intresset för städernas förmåga att vara innovativa och se nya lösningar för hur man bygger socialt hållbara miljöer blir allt större. Jag var nyligen inbjuden till ett OECD-möte med borgmästare från hela världen där Umeås arbete med bland annat jämställdhet uppmärksammades. På konferensen hoppas jag att vi kan hitta många sätt att kunna utveckla ännu bättre livsmiljöer genom ett designmetoder, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande som inviger konferensen.

Det statliga forskningsinstitutet RISE i Umeå är specialiserade på samhälleliga förändringar. Studiochefen Ambra Trotto utvecklar tankarna för designens roll.

Design is the way of knowing that allows us to make the future experienceable. Design is therefore the most suitable discipline to lead the process of engaging, prototyping, experiencing, iterating the development of a complex system such as a city. I wish visitors will have the possibility to experience the underlying values of Design by Umeå in the series of events and activities that have been set up: trust, participation, the arctic lifestyle, social engagement. From a practical point of view, I am looking forward to more collaboration opportunities, that allow us to relate global challenges to hyperlocal ones, Dr Ambra Trotto, Design Research and Innovation Director / Styrelseledamot, The Pink, RISE

eXpression Umeå, Umeås ledande inkubator för de konstnärliga och kreativa näringarna deltar under veckan genom ett showroom på Konstnärligt Campus där design, mode och media visas upp av framstående kreatörer som Proto Proto, vacaVerde, Úma, Harta Film, Modist Catharina Carlsson, Perigon och Björk. Ett showroom designat av internationellt prisade Ecodesign och inredning. Deltar gör också forskare Elin Nilsson, Handelshögskolan och eXpression som kommer tala om hur den kreativa näringen leder väg i en stadsomvandling.

Att ur ett designperspektiv utforska framtida stadsutveckling där de kreativa näringarna spelar en betydande roll för innovationskraften är för oss ett viktigt samarbete. Ett samarbete där vi tillsammans fortsätter sätta Umeå på kartan som en självklar innovation och designstad på den internationella scenen, säger Dr Marlene Johansson, VD eXpression Umeå.

Veckan avslutas med Umeå Design Walk på lördag den 8 juni där dörrarna till många av de framstående designmiljöerna öppnas för allmänheten. Där kan man också tävla och ha chansen på att vinna sitt porträtt utprintat i 3D.

Arrangörerna bakom Design by Umeå är Umeå kommun, Umeå universitet, RISE och eXpression Umeå

 

Recommended Posts
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search