MALENA HJERPE – MÖNSTERKONSTRUKTÖREN MED STYRKA ATT FÖRÄNDRA OCH FÖRBÄTTRA

 In Creative Corporation

Med en ny programvara för mönsterkonstruktion som minimerar onödig materialförbrukning och en målbild att plagget ska sitta så bra att man alltid kommer vilja använda det, tar Malena mönsterkonstruktionen vidare till nästa nivå.

— Jag heter Malena Hjerpe och mitt företag heter Umeå formgivning och mönster AB.

Dels jobbar hon som frilansande mönsterkonstruktör och hjälper företag att ta fram mönster och sy upp provkollektioner. Utöver det håller hon även i kurser på Medborgarskolan riktat till allmänheten inom drapering, mönster och sömnad.

Just nu jobbar hon på en egen kollektion med symönster som riktar sig till hobbysömnadskunden under namnet Pattern by Malena, ett företag hon startade i samband med att hon flyttade hit till Umeå.

— Jag såg ganska snabbt att det fanns en marknad för den här typen av företag, vilket är jätteroligt. Symönstren levereras i pdf-format, så det ska vara enkelt att skriva ut och sätta ihop sina mönsterdelar för att sedan sy ihop dem. Det kommer att vara mönster designade för baby-, barn- och damkläder, säger Malena.

Malena ser hållbarhet som en självklar del i sitt arbete och tycker att vi ska konsumera mindre och när vi konsumerar ska vi göra det bättre och mer medvetet. När vi väl har konsumerat ska vi använda plaggen och produkterna längre.

— Från mitt perspektiv är det viktigaste att passformen är bra. Idag har de flesta ett eller flera plagg som inte sitter som det ska och är därför inte bekväma att användas, och de hamnar längst bak i garderoben. Det är det största slöseriet på resurser, att producera och köpa något som sen inte används, säger Malena.

Hon menar att även om det skulle vara ett miljövänligt tyg är det fortfarande ett slöseri på resurser om det inte används.

— Mitt mål är att plagget ska vara så bra att man alltid kommer vilja använda det, fortsätta använda det tills det slits sönder.

Vidare håller hon på att implementera ett program i sitt arbete där man kan sy upp plaggen i 3D och prova på en avatar för att på så sätt spara på både resurser och tid samt komma fram till ett bättre resultat snabbare.

Nu har Malena flyttat in i eXpressions lokaler och ser framemot att få ta del av utbildningar och att få en bättre grund att stå på i sitt företagande.

— För mig är det viktigt att omges av kreativa människor och det är därför jag sökte mig till eXpression. Här kommer jag kunna dela med mig av och ta dela av andras framgångar, utmaningar, tankar och idéer.

 

Kontakt

info@formgivningochmonster.se
Instagram: @patternbymalena

Recommended Posts
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search