40 skivor plywood blev ett hundratal utskurna väl planerade träbitar som Johan Björn och Kim Granberg från MURAL Arkitektur ritat upp, skurit ut och sedan monterat ihop till en detaljerad arbetsmodell på tre våningar för Sliperiets designteam att planera kommande evenemang.
Johan Björn och Kim Granberg från MURAL Arkitektur har tagit fram en arbetsmodell, i skala 1:50, för att Sliperiets designteam ska kunna förbereda evenemang och utställningar men framför allt för konstnärer att kunna få en uppfattning av rumsligheten, och placera sina utställningar i de uttagbara rummen som har designats.
Modellen kan brytas upp på mitten för att få en bättre rumsuppfattning av hela byggnaden, varje våning kan plockas ut separat och taket går att lyfta på. På så vis blir den lätthanterbar oavsett hur den ska användas.
Det var ett superroligt projekt, fantastiskt att se den färdig och det ska bli väldigt kul att se hur den kommer att användas, säger Johan.
Ja, och att så mycket funkade från planeringsstadiet, det har flutit på bra och det har varit tydligt att den tid vi la ner på allt förarbete resulterade i ett fortsatt smidigt arbetet, säger Kim
Utifrån ritningar och kompletterande iakttagelser och mätningar på plats i Sliperiet har modellen först ritats upp i ett CAD-program som sedan brutits ner till skärfiler och innan utskärningsprocessen i 3D-lab påbörjades krävdes ett välplanerat förarbete på hur alla bitar skulle sättas ihop.
Den största utmaningen var nog att lösa hur våningsplanerna ska kopplas ihop i varandra, så att de är lätta att plocka ifrån men samtidigt sitta väldigt stadigt, säger Kim.
Johan fortsätter:
Även att lösa rummen på samma sätt, varje plan blir ett trestegspuzzel, planen ska fungera för sig själv, kunna husera varje rum som planen har samt fungera som en helhet. Att få det att lira utan att det blir en stor och klumpig modell var en utmaning men som jag tycker att vi lyckades lösa bra.
MURAL Arkitektur arbetar med småskaliga projekt och löser sociala problem inom både den privata och offentliga sektorn. Gärna med en konstnärlig touch.
3DLab är en prototypverkstad (just nu belägen i Tullkammaren vid älven) som används för att skapa idéer och visualiseringar i undervisning, forskning och samverkan mellan företag och Umeå universitet. 3DLab är även öppet för allmänheten onsdagar kl. 17–21 som en del av FabLab Umeå.
Kontakta MURAL Arkitektur
@MURALarkitektur
muralarkitektur@gmail.com