fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Om expression

eXpression Umeå är en akademinära inkubator som riktar sig till kulturella och kreativa företag med innovativa affärsidéer. Vi är en av Sveriges ledande inkubatorer inom vårt område och varje år stöttar vi runt 100 idébärare och entreprenörer.   

Vi erbjuder individuell affärscoachning, workshops med experter och en kreativ plats för arbete, nätverkande och community. 

Vår vision är att leverera världens bästa affärsutveckling till kulturella och kreativa företag.

Innovativa miljöer med makerspaces

Genom vårt samarbete med Curiosum har vi möjlighet att erbjuda inkubatorföretag tillgång till två makerspaces. De är två öppna verkstäder med en rad olika digitala produktions- och prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, avancerade symaskiner, laserskärare och mjukvara för ritningar och mönster. 

Verkstäderna drivs av Curiosum och till hjälp finns deras kunniga tekniker.

3D Labbet på Curiosum

Makerspace 1

Verktyg för visualisering, digital tillverkning och utveckling av idéer, prototyper och produkter. 

Makerspace 1 är en prototypverkstad som används för att skapa idéer och visualiseringar i undervisning, forskning och samverkan mellan företag och Umeå universitet. 

Makerspace 2

Innovationsverkstad för textilt experimenterande, digitalt mode och kroppsnära teknologi.

Makerspace 2 är en prototypverkstad för textiler, kroppsnära teknologi, digital modeproduktion och Internet of Things. Här möts forskare, studenter, konstnärer, entreprenörer och kreatörer för att utforska nya idéer.

Ägare och finansiärer

eXpression Umeå ägs av Umeå universitet holding AB (75 %) och Umeå kommunföretag (25 %).

Förutom våra ägare har vi även externa samarbetspartners och finansiärer för våra olika projekt och branschsatsningar.

AKTIVA Projekt

Avslutade projekt

Kulturella och kreativa branscher

Kulturella och kreativa branscher består av företag med kulturskapande eller andra kreativa processer som sin affärsidé eller som råvara.

De kulturella och kreativa branschertna (KKB) står som en central pelare i Sveriges kulturella och ekonomiska landskap. Dessa branscher, som spänner över allt från musik och film till design och spelutveckling, representerar en unik sammansättning av individuell talang, skicklighet och innovation.

De är inte bara uttryck för vår kulturella identitet, utan också kraftfulla drivkrafter för ekonomisk tillväxt och internationell konkurrenskraft. Genom att skapa och utnyttja immateriella tillgångar bidrar företagen till att generera välstånd, skapa arbetstillfällen och främja kulturellt utbyte.

Oavsett om det handlar om litteratur, mode, arkitektur eller något annat kreativt område, är dessa branscher, företag och entreprenörer bevis på hur kreativitet kan omvandlas till konkreta ekonomiska möjligheter som berikar vårt kulturella arv, gör platser attraktiva och driver hållbar tillväxt.