fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Guide – Kreativ fotografering med mobiltelefon

Guide – Kreativ fotografering med mobiltelefon

Många av de kreativa yrkena ställer krav på bra bilder för att kommunicera sin verksamhet och sociala medier ställer krav på ständig uppdatering. Med den bakgrunden upplever många kreatörer en utmaning att antalet bilder inte räcker till. Här är några tips hur du lyckas med fotograferingen med din mobiltelefon i syfte att komplettera dina professionella bilder.

  1. Tänk alltid på ljuset
    Ljuset är otroligt viktigt för att skapa en bra bild. Fotograferar du i mörka förhållande så försök belysa det viktigaste i bilden med en ljuskälla. Ibland kan solljus fungera bra och ibland kan en reflexskärm behövas för att rikta ljuset på ditt motiv. Det finns reflexskärmar att köpa men en första variant kan vara aluminiumfolie på en kartongbit.
  2. Anpassa exponeringen till motivet
    Öppna kameran på din telefon, klicka på motivet och dra sedan uppåt eller nedåt för att reglera exponeringen upp eller ner. Ställ in exponeringen så att det blir bra för ditt motiv.
  3. Fäst fokus på motivet
    Klicka och håll fingret på motivet du ska fotografera för att låsa fokus. När kameran låst fokus kan du sedan flytta telefonen och skärpan ligger kvar på samma plats. Tänk på att om du flyttar dig framåt eller bakåt kommer ditt motiv bli oskarpt.
  4. Undvik kamerablixten
    Ljuset är A och O för en bra bild, men mobilkamerans inbyggda blixt stjälper snarare än hjälper.
  5. Bildkompositionen
    Det finns flera olika regler för att lyckas med en bra bildkomposition. Med det sagt finns inget rätt eller fel för varje enskild bild. Genom att känna till reglerna kan du välja vad som passar din bild och i vissa fall medvetet bryta mot reglerna för att få din bild att sticka ut.
  6. Använd kamerans rutnät
    Ett värdefullt verktyg för att lyckas med bildkompositionen är att ta hjälp av kamerans rutnät. På iPhone aktiveras detta genom Systeminställningar – Kamera.
  7. Skapa en ljusreflex i ögat
    Om ditt motiv är en person så försök att hitta en ljusreflex i personens öga. Det skapar en fin effekt. Ett tips för att få till ljusreflexen är att personen lyfter blicken så ljuset reflekteras i ögat och in i kamerans objektiv.
  8. Komplementfärger
    En färg kan förstärka av en komplementfärg. Kan du använda en komplementfärg till ditt motiv för att få motivet att poppa i bilden?
    Tänk på att ibland kan komplementfärger förvränga ögats uppfattning av en färg. Testa och hitta det som passar för din bild.

Det här är några av tipsen för att lyckas med din fotografering.
Likt mycket annat handlar det om att träna och testa. Lycka till!

Nyheter

Musikdrömmen deltar vid Umeå Guitarshow 4–5 maj

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

signa upp för vårt nyhetsbrev