Intresset för datorspel har följt med henne sedan barnsben och hon drömde tidigt att jobba inom datorspelsindustrin. Efter avslutade studier på Umeå Universitet inom Digital Medieproduktion och flertalet motgångar i jobbsök tog hon saker i egna händer och startade eget företag. Nu driver hon Dekko Lab vars affärsidé innebär att designa grafik till livestreamare.
Branschen för livestreaming har sett ett stort uppsving på senare år, inte minst i samband med pandemins intåg 2020. Dekko Lab riktar sig främst till livestreamare inom spel och där är den största plattformen på marknaden Twitch. Men hur stor är efterfrågan på grafik, vilken typ av grafik efterfrågas och hur används den?
Det finns en stor efterfrågan av grafik till människor som håller på med livestreaming. Jag arbetar främst med att designa grafik till användarprofiler, overlays och emotes, berättar Natalie grundare av Dekko Lab.
Vad är Användarprofiler, Overlays och Emotes?
Användarprofiler: På Twitch har varje användare en egen profil där det finns utrymme för att anpassa innehållet; där finns det möjlighet att lägga till grafiska element i form av en header/banner och paneler.
Overlays: Overlays är helt enkelt den grafik som visas live på sändningen.
Emotes: Emotes är Twitch-specifika “uttryckssymboler”, eller helt enkelt emojis – som kan användas i den chatt som finns under livesändningens gång. Emotes är också ett sätt för streamare att förstärka sitt varumärke eftersom det inte bara finns en uppsättning färdiga emotes från Twitch, utan i princip alla streamare får en chans att ladda upp sina egna emotes; som inte bara kan användas i den kanalspecifika chatten – utan på hela Twitch!
Vad anser du är viktigt för streamare när det kommer till att skapa en snygg/proffsig profil vid liveströmning?
För mig är det viktigaste att ha en enhetlig grafisk profil. Det kan till exempel vara så enkelt som en bestämd färgpalett, sammanhängande former eller ett återkommande mönster. Att ha ett konkret tema ger intrycket av att man har lagt någon tanke bakom sin profil – vilket i sin tur gör att det känns proffsigare!
Hur ser ditt egna intresse ut för spel och streaming?
Jag har alltid gillat spel och under uppväxten funderade spel som en typ av eskapism (verklighetsutflykt). Först på senare år kom jag i kontakt med livestreaming och under 2020 blev jag mer involverad i detta, både genom att streama själv, men även genom att vara delaktig i andra personers streamar och communities. Det jag gillar mest med Twitch är den sociala delen, att kunna chatta och interagera med andra med liknande intressen, även om det främst handlar om parasociala relationer.
När uppkom ditt intresse för grafisk design?
Under uppväxten drömde jag om att arbeta inom datorspelsindustrin och intresserade mig för webbkod och bloggdesign. Intresset höll i sig och på gymnasiet läste jag programmet Estetik och Media med inriktning Grafisk Formgivning och därefter fortsatt jag med studier på Umeå Universitet och programmet Digital Medieproduktion.
Du har nyligt startat företaget Dekko Lab. Vad fick dig att våga starta ditt egna företag?
Efter universitetsstudierna sökte jag många jobb på kommunikations- & mediebyråer men fick uteslutande till svar att “kom tillbaka när du har mer erfarenhet”, så då tog jag saker i egna händer och startade mitt egna företag.
Faktaruta
Namn: Natalie Esseen
Företag: Dekko Lab
Bäst med att driva eget? Att få arbeta med något som jag verkligen är intresserad av och brinner för!
Minst bäst med att driva eget? Jag tycker att det nu i början är väldigt svårt att vara strikt med rutiner, speciellt eftersom jag arbetar hemifrån.
Favoritspel? Det går i perioder, men en av mina favoriter kommer alltid vara “Pokémon Mystery Dungeon – Explorers of Time” som är det första och enda spelet hittills som har fått mig att bli så investerad i berättelsen att jag började gråta.
Dold talang? Jag tror inte jag har någon dold talang. Jag frågade min storasyster, som sa att jag borde säga att jag är ”riktigt bra” på att spela fiol.