Den 19–20 maj, under kristihimmelfärdshelgen, går Sustainable Fashion Street av stapeln i Örnsköldsvik. Bakom initiativet står tre lokala företagare som själva verkar inom hållbarhet och mode. Anna Söderström – Mini&planeten, Erika Lagtun – MOD och Ulrika Edholm – Bosse&Ester sömmerska och designer. De vill fylla gatorna med utställare, modevisning, livemusik, kreativt skapande och roliga aktiviteter för alla åldrar.
Vi bjuder in till dagar med duktiga föreläsare, secondhand shopping och workshops i styling och textilt skapande, säger Anna Söderström.
Tanken med festivalen är att lyfta hållbart mode och göra det lustfyllt och kreativt att återbruka plagg. De vill skynda på ett skifte i inställningen till mode, där eftertanke och medvetenhet står i fokus.
Vi bygger tillexempel ett marknadstorg där företag inom slow fashion och hållbart mode får en chans att visa upp sina produkter på bästa läget mellan stadens stora gallerior. I kombination med utvald secondhand, foodtrucks, livemusik och insirationsföreläsningar av bland annat Hållbara Sara och Emma Ewadotter vid ett mysigt festivalområde, blir det sommarkänsla och trevlig stämning! Säger Ulrika Edholm.
Temat för festivalen är Remake och de vill inspirera till att använda all den textil som redan finns producerad och göra något nytt och användbart eller bara kreativt av det. För miljö och klimat, för en hållbar framtid.
Samarbetar gör man med bl a Innovationsbolaget, Örnsköldsviks museum och Craft Store. De satsar på samverkan och fokus ligger på kreativitet, hantverk och skapande. Festivalen ingår i Makertown och samma helg kommer du bland annat kunna besöka Öviksmässan och Musikmakarna 30 år, så det blir en händelserik helg i Örnsköldsvik.
Tillsammans blir det roligare och vi vill göra hållbart mode tillgängligt för alla, säger Ulrika Edholm.
Ett stort mål med festivalen är också att visa på stadens bredd och att det bubblar av kreativitet här. De vill göra Sustainable fashion street till ett besöksmål och har redan märkt ett intresse för långväga gäster att besöka staden i och med festivalen.
Det är viktigt att lyfta dessa frågor lokalt så att de inte bara hamnar i storstäderna söderut. Vi vill låta platsen ge sin prägel på festivalen t ex genom att vi i Övik har det här cirkulära huset på Lasarettsgatan med utvald secondhand för vuxna och barn. Men också genom att låta Naturkompaniet /Fjällräven berätta om hållbart friluftsliv och klädvård och lokala designers ta fram remake-kreationer, säger Anna Söderström.
Fotograf: Elin Nerpin