Med en passion för konst och gemenskap har Benjamin Sientzoff genom Escarpin Productions etablerat sig som en central figur inom Umeås queera kulturliv.
Genom evenemang som ”Club Bisous” erbjuder han plattformar där konstnärer och publik kan mötas i en trygg och inspirerande miljö.
Vi tog chansen att ställa några frågor till Benjamin, som är rykande aktuell med den nya klubbsatsningen.
1. Vad inspirerade dig att starta Escarpin Productions?
I grunden finns två saker: bristen på queera trygga rum i Umeå och Norrland – och det faktum att alla större städer i Sverige har någon form av queera klubbar där dragartister och andra queera utövare kan uppträda, men inte Umeå.
Genom mitt volontärarbete på RFSL Umeå kunde jag se potentialen i att både skapa ett tryggt rum och erbjuda en plattform där queera artister kan uttrycka sig, växa och experimentera.
2. Hur arbetar du för att skapa inkluderande och säkra evenemang för den queera gemenskapen i Umeå?
Det börjar med små saker, som att använda rätt pronomen och inte anta kön eller sexualitet. När det gäller själva platsen bokar jag lokaler som inte är öppna för allmänheten, som privata barer eller eventhallar – det gör att bara de som känner till eventet kommer.
Jag samarbetar också med partners som förstår HBTQIA+-frågor och har tydliga riktlinjer mot diskriminering. Prideflaggor och andra inkluderande symboler är också viktiga för att skapa en välkomnande känsla. Personalens bemötande är avgörande – de ska vara professionella och respektfulla mot alla. Och sist men inte minst: jag jobbar mycket med community building och försöker hela tiden förstå vilka behov som finns.
3. Vilka utmaningar har du mött som arrangör av queera kulturevenemang i norra Sverige?
Det handlar inte bara om queera event – det finns generellt en brist på engagemang. När det gäller queera initiativ tror jag att vissa inte ser behovet eller inte förstår hur viktigt det är, särskilt i dagens politiska klimat. Vissa organisationer är kanske rädda att ta ställning, eller tror att deras värderingar inte går ihop med den typ av evenemang jag producerar.
För två veckor sedan fick jag till exempel svaret: ”Det är tyvärr inte ett event som ligger i linje med vårt fokus just nu.” Men queera personer finns året runt – inte bara under prideparaderna.
4. Hur har samarbetet med eXpression Umeå påverkat utvecklingen av ditt företag?
Att vara med i eXpression har hjälpt mig att förstå vilka utmaningar jag kan stöta på, och att strukturera min plan för Escarpin Productions. Jag har fått träffa andra entreprenörer som gått liknande vägar och haft liknande utmaningar.
Jag uppskattar också coachmötena med min coach Frida – det är alltid fint att få dela även små framsteg med någon som ser helheten och kan guida mig vidare.
5. Vad har du för framtidsplaner för Escarpin Productions och den queera kulturscenen i Umeå?
Jag planerar två större evenemang under Umeå Pride i september: en ny upplaga av Club Bisous och min första cabaret med internationella artister.
Jag arbetar även med en utställning tillsammans med en curator. Och kanske – det här är en dröm just nu eftersom det kräver mycket förarbete och rätt samarbetspartners – men jag skulle vilja producera en dragteaterföreställning i skärningspunkten mellan traditionell teater och drag, med en dos underground queer-kultur.
Men först, efter premiären av Club Bisous, behöver jag fokusera på att sätta rätt juridisk struktur för Escarpin Productions.