cropped-Artboard-1-100.jpg

De skapar magiska samlingsstunder

De skapar magiska samlingsstunder

Med lång erfarenhet från förskolans värld har Linda Lundman och Maria Isaksson utvecklat Pedagogboxen – ett pedagogiskt verktyg som ska inspirera barn och underlätta för pedagoger. Deras mål är att lyfta mångfald och skapa magiska samlingsstunder för barnen. Med passion och engagemang visar de hur en gemensam idé kan bli verklighet.

Linda är entreprenörssjälen som länge haft en dröm om att driva företag, medan Maria har ett stort forskningsintresse och trivs bäst i universitetsmiljön. Tillsammans har de över trettio års erfarenhet från förskolans värld och kompletterar varandra perfekt för att tillsammans skapa Pedagogboxen.

Under åren inom förskolan i Umeå korsades deras vägar några enstaka gånger, men en dag skulle deras möte innebära starten på ett långt samarbete. Linda vikarierade på den förskola där Maria arbetade och de skulle hålla i en samling för barnen tillsammans.  Men redan innan samlingen uppstod en frustration då Linda febrilt letade efter material att använda.

Jag hittade inget material, jag höll på att bli tokig! Så sa jag till Maria att jag hade tänkt på en grej, att man skulle skapa någon form av bank med material till samlingarna, berättar Linda. Då svarade Maria att hon hade tänkt på exakt samma sak!

Ja, det här problemet har återkommit på alla förskolor som jag har arbetat på och jag har funderat över det under hela mitt yrkesliv. Varför finns inte det här redan? Och nu upptäckte vi att vi gick med samma tankar, fyller Maria i.

Maria Isaksson och Linda Lundman som driver Pedagogboxen. Foto: Pedagogboxen.

De beskriver att arbetet inom förskolan ofta kan vara stressigt och när material till samlingarna saknas tvingas pedagoger att improvisera. Tiden för att skapa genomarbetat material finns sällan, vilket ofta leder till att resultatet inte blir så genomtänkt som man skulle önska.

Från idé till verklighet

Fast beslutna att skapa en lösning började Linda och Maria att utforska sin idé. De möttes hemma i Lindas kök för att brainstorma idéer – något det visade sig finnas ett överflöd av. Det visade sig också att de hade samma grundvärderingar och tankar kring vad de ville skapa; ett verktyg som underlättar pedagogernas vardag och lyfter fram inkludering och normalisering i förskolan. Det var där och då Pedagogboxen började ta form. Ett genomtänkt verktyg som innehåller böcker kopplade till övningar, lekar, sånger och experiment. Allt anpassat efter läroplanen.

Det saknas ofta material som följer en röd tråd och utgår från läroplanens alla områden, och det är det unika med oss. Allt vi gör är kopplat till läroplanen. Vi vill ta godbitarna av materialet från förr och skapa något ännu bättre, där alla barn känner sig delaktiga och sedda, berättar Maria.

De betonar hur kompetenta barn är och hur mycket de kan uppnå med rätt förutsättningar, och värdet av att alla barn ska känna igen sig i de sagor och övningar som man gör under en samling.

Det finns så otroligt många kompetenta och kreativa människor inom förskolan, men tiden finns inte för att göra allt det som en pedagog vill göra, förklarar Linda. Vi vill att alla ska kunna hålla i en samling och fånga barnen, att det ska vara lite magiskt, berättar hon med inlevelse.

De vill även komplettera den fysiska boxen med ett digitalt hjälpmedel i form av en app, som blir ett stöd både för pedagoger och barn. Med hjälp av forskning hoppas de även kunna verifiera Pedagogboxen som det pedagogiska verktyget.

Vi vill verkligen ha en tyngd bakom vår lösning, säger Linda. Vår idé har uppkommit för att det finns ett problem och vi vill verkligen att det här ska hjälpa pedagoger och barn i förskolan.

Värdefulla samarbeten

Under sin utvecklingsresa med Pedagogboxen har de inte bara utvecklat ett pedagogiskt verktyg, de har även utvecklat en vänskap och ett otroligt bra samarbete. De beskriver hur väl de kompletterar varandra, att de är varandras gas och broms och att de växeldrar.

Inför deadlines har vi varit väldigt fascinerade för det är som att det bara synkar och klaffar, vi behöver nästan inte ens prata med varandra. När vi väl kör fast är vi väldigt bra på att stanna upp och prata med varandra, berättar Maria.

Maria Isaksson. Foto: Cataharina Carlsson
Linda Lundman. Foto: Pedagogboxen.

Båda beskriver att strategin att inget ska ligga och gro är en framgångsfaktor i samarbetet. Att lösa upp knutar direkt om de uppstår, då kommer man framåt och det skapar en stark tillit inom teamet.

Under vårt samtal nämner både Linda och Maria flera personer och organisationer som betytt mycket för dem under sin utvecklingsprocess. De lyfter bland annat fram värdet av att hyra kontorsplats bland andra kreativa företagare.

Det är så kul att se människor i grupp, så fint det kan bli. Människors vägar korsas och det byggs ett nätverk. Man både ger och får, berättar Maria.

Framtidsvisioner

De har goda förhoppningar om framtiden för Pedagogboxen, men de har haft en realistisk inställning under resans gång.

Vi har haft en väldigt stark magkänsla, men vi har också varit medvetna om att det kanske inte blir någonting. Men blir det ingenting har vi i alla fall haft jätteroligt och vi har visat våra barn att man kan prova, berättar Maria.

Jag har faktiskt aldrig tvivlat, avslutar Linda med ett leende.

Pedagogboxen. Foto: Johan Öhrlund / grannt studio

Under dagarna 8 – 10 april tar de ännu ett viktigt steg framåt när de presenterar Pedagogboxen på SETT-mässan i Kista – en viktig mötesplats för alla inom skolans värld. De närmar sig målet att göra skillnad inom förskolan och visar samtidigt vad som är möjligt när två drivna personer med en gemensam vision går samman för att skapa förändring.

Kontakt

Pedagogboxen
Maria Isaksson och Linda Lundman
Webb: www.pedagogboxen.com
Mail: pedagogboxen@outlook.com

Reportaget är skrivet av Maria Persson.
Fotograf headerbild: Johan Öhrlund / grannt studio

Nyheter

Nu är ansökan till Summer eXpression öppen

Möt skaparen bakom Umeås nya queera kulturscen

Färgsprakande explosion av queerkultur i studion

Kreatörens varumärke – från personligt till professionellt

signa upp för vårt nyhetsbrev

Medfinansieras av Europeiska Unionen