I slutet av förra veckan besökte Olle Saloranta Strandberg eXpression Umeå för prata NFT, kryptokonst och blockkedjan. Varje stol i Black Box var upptagen och frågorna från deltagarna haglade tätt efteråt. Om du missade tillställningen kan du se sändningen här igen.
En NFT är en pollett som blivit känd i konstvärden för att representera ägandet av ett digitalt verk. Men en NFT kan användas i helt andra sammanhang. Det skulle lika gärna gå att pollettera en bil, bostad eller identitet – ja i princip vad som helst.
När Olle Strandberg gästade första upplagan av eX Talks (ett koncept där smalare ämnen diskuteras i ett kortare format) var det bevisligen många som ville veta mer om detta mytomspunna ämne.
Olle gav en bred bild av NFT men pratade främst utifrån sitt perspektiv – det vill säga konst. Ambitionen var att utmana gängse förklaringsmodeller och hitta nya infallsvinklar. Men inledningsvis gavs ändå en vanlig jämförelse på vad som kan anses vara utbytbart och vad som inte är det.
Om jag lånar ut min bil till en person och den personen kommer tillbaka med en annan bil så kan det uppstå en viss förvirring, kanske irritation eller att jag blir jätteglad. Men, det är i alla fall inte samma bil som jag lämnade. Jag anser att min bil har ett annat värde, affektionsvärde eller något annat värde. Den är ”non-fungeble”. Däremot om jag lånar ut en tjugokronorssedel och får tillbaka två tior så finns det en ”fungability”, menar Olle Strandberg från Saloranta & De Vylder.
Non-fungeble token (NFT) betyder rakt översatt ”icke-utbytbar pollett”. Det engelska ordet Fungibility är en varas eller tillgångs förmåga att bytas ut mot något annat av samma värde. Att vara non-fungable innebär helt enkelt att något inte går att byta ut – det är unikt.
Styrkan är tekniken bakom: blockchain. Vilket i princip gör det omöjligt att modifiera eller kopiera – i det här fallet – ett ägandebevis.
Framställandet av blockkedjor har dock länge fått utstå både ris och ros.
En kritik som ofta framförs är att det krävs stora mängder datakraft för att genomföra de krypterade transaktionerna, som verifieras av avancerade matematiska algoritmer. Enligt Olle håller dock området på att utvecklas och det finns redan nya metoder för kryptering som inte är lika energikrävande. Blockkedjan Etherium, som ofta sammankopplas med NFT, genomgår just nu en sådan teknisk förändring.
Men utforskandet och användandet av tekniken har bara börjat. Vinsterna med vad tekniken kan åstadkomma när den används rätt har vi, enligt Olle och många med honom, bara nuddat vid. Några sådana intressanta konstrelaterade projekt presenterades under Olles ”talk”.
Samtalet efteråt blev långt. Många satt kvar och diskuterade då streamingbolaget rullat ihop de sista sladdarna.
Vi har nog inte pratat färdigt om NFT, blockkedjor och kryptokonst.