fbpx

John Andersson skapar funktionell design med tyngd

John Andersson skapar funktionell design med tyngd

Materialets karaktär får styra formen och egenskaperna blir en del av funktionen. 

– Influenser kan komma när som helst och jag processar dem under ganska lång tid. Jag känner mig själv och min skapandeprocess och blir därför sällan stressad, berättar han.

John Andersson, 24 år, går sitt andra år på Arkitekthögskolan i Umeå. Han har misstänkt det tidigare och kursen Summer eXpression bekräftade hans känsla: det är inom design han vill satsa.

– Jag har rest mycket och haft varierande jobb. De erfarenheterna har jag kunnat nyttja i min design, de har gett mig perspektiv.

Johns design bottnar ofta i honom själv. Till exempel har hans intresse för mat resulterat i såväl ”Räck mig ej” och ”DOT” som köksknivar med japanska influenser.

Smart innanmäte tar vara på gjutjärnet

John tog fram två produkter under sommaren: ”Räck mig ej”, ett roterbart serveringsfat som finns i marmor eller granit, och ”DOT”. Och det är framför allt den senare som han själv framhåller. ”DOT” är en sfärisk kryddkvarn i gjutjärn. Designen har en sådan innovativ höjd att John nu sökt patent på produkten.

– Patentansökan är inskickad, sedan får vi se vad som kommer av det. Gjutjärnet i sig är grundbulten. Det är ett tungt material, men istället för att försöka ändra på den egenskapen ville jag hitta ett sätt att dra nytta av den.

Kryddkvarnen är framtagen för att vara en designfeature snarare än ett verktyg i köket. Ett samtalsämne vid matbordet, samtidigt som det smarta innanmätet gör den funktionell.

Designsatsning att ta tillvara på

Efter att ha insett att design var något han ville fortsätta att satsa på startade John upp sitt eget företag. Nu söker han en stabil samarbetspartner och producent för ”DOT” för att ta produkten till nästa nivå.

– Jag skulle gärna vilja ta mig an nya formgivningsuppdrag och hoppas att utställningen och resan till Japan ska leda till många nya kontakter. Jag ser också fram emot att få ta del av de japanska restaurangmiljöerna och att få prata om min design.

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

Nyheter

Från glitterljuvt till åska i Nathalies nya singel

De tar plats i eXpression Future Retail Lab hösten 2021

Nyheter

Hållbar design stärker den kreativa sektorn i norr

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.