fbpx

Lanserar mönsterskyddad byxkollektion för rullstolsburna

Lanserar mönsterskyddad byxkollektion för rullstolsburna

Framväxten av inkluderande modedesign speglar att medvetenheten nu ökar inom modebranschen. Pionjärerna återfinns både bland stora varumärken som Tommy Hilfiger och inom startup-världen. 

I den senare kategorin återfinns det nya modevarumärket design by björk, som vill komplettera utbudet för rullstolsburna med designade plagg, som både är funktionella och moderiktiga. Första satsningen är en byxkollektion med mönsterskyddad design, som erbjuds via företagets webbshop. 

Brittiska The Guardian konstaterade i december 2019 att året varit en milstolpe för adaptivt mode, med kläder och skor som designas speciellt för personer med funktionsvariationer och kroniska tillstånd*. Det nya modevarumärket design by björk föddes ur drivkraften att ge rullstolsburna möjligheten att klä sig i plagg som både är moderna, bekväma och praktiska. Ambitionen är att lansera säsongsanpassade plagg under vår och höst och grundaren Karin Björk har utvecklat varumärkets första satsning tillsammans med en engagerad testpanel. Under hösten 2019 rullades den nya byxkollektionen för vuxna ut, med modeller i blå denim och svart bomullstyg och mönsterskyddad design som utgår ifrån målgruppens behov; Byxor med fickor placerade på byxbenen, rymligare form baktill samt hakar och kardborre istället för knappar och blixtlås. 

– Inom utbudet av funktionella kläder för rullstolsburna finns en lucka vad gäller designade modeplagg som jag vill fylla. Att bära kläder du trivs i gör att du kan ta plats i samhället på dina egna villkor. Jag drivs av att ge personer som sitter samma utrymme att uttrycka sig stilmässigt precis som alla andra. Att de ska få möjligheten att välja ett par snygga byxor istället för mjukisbyxor när det är dags för skoldagen, jobbmötet eller festen, säger Karin Björk, grundare och vd på design by björk. 

Att utforma kläder som är gjorda för att sitta i kräver förståelse och detaljerad kunskap kring målgruppens behov och beteende. Varumärkets grundare är utbildad inom textilkunskap, har studerat vid Tillskärarakademien och arbetat som tillskärare i Borås. Då ett av hennes idag vuxna barn är rullstolsburen har Karin anpassat många klädesplagg genom åren. Efter att på nära håll ha upplevt svårigheten att hitta moderna och funktionella kläder tog Karin till slut saken i egna händer och startade design by björk. Vad gäller plaggens modegrad och utveckling av sortimentet ser Karin stora möjligheter. Både kring att bredda utbudet till att omfatta plagg som kjolar, klänningar och överdelar samt att samarbeta med nytänkande designers. 

– Jag är öppen för att utforska intressanta designsamarbeten. Att utveckla varumärkets kollektioner tillsammans med min testpanel och nyfikna designers som ser värdet i en mer inkluderande modebransch är en spännande tanke framåt, säger Karin Björk. 

För mer information:
Karin Björk, grundare och vd,
design by björk,
070-299 75 66
karin@designbybjork.se

Pressbilder: Bildbank, fotograf Andreas Nilsson. Stylist Monika Kichau.

Om design by björk Modevarumärket design by björk designar och säljer moderiktiga och praktiska kläder till rullstolsburna där funktion och hållbarhet är i fokus. Kläder som sitter när du sitter. Visionen är att skapa en trivsammare vardag för aktiva personer som sitter i rullstol genom kläder som tar hänsyn till målgruppens behov gällande form och funktion. Snygga plagg som underlättar och bidrar till att vardagen upplevs tryggare mer självsäker och mer hållbar. Alla plagg tillverkas utifrån ett fokus på hållbarhet. Kläderna ska kvalitetsmässigt hålla över tid för kunderna. Företaget strävar också efter att alla textilier ska ha någon form av miljömärkning (ex. GOTS, eco, Öcotext), ingå i en recyclingkedja eller består av överblivet tyg från fabriker runt om i Europa. Karin har redan etablerade samarbeten med fler aktörer som sätter stort värde på att agera så hållbart som möjligt. 

För mer information: www.designbybjork.se. Instagram: @designbybjork. 

* Artikel i The Guardian  

Nyheter

Hur kan kreativa näringar blicka ut mot omvärlden?

Nyheter

Praktikantvåren avslutad med många nya insikter

Nyheter

Upplev smyckes- och textilkonst på Sjungaregården

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.