fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

När idéer blir till glas

När idéer blir till glas

Ibland behöver idéer få flyga fritt, ibland behöver tankar mötas och ta helt nya vägar. 
I vårens omgång av eXpression Design har trädgård och keramik mött glas i kreationer som hyllar naturen.  

Stina Wallin från Hörnefors designar tidlösa och hållbara trädgårdar för alla årstider. När hon insåg att det inte fanns tillräckligt bra växtstöd på marknaden, gav hon sig på att tillverka egna. 

Jag svetsar och jobbar i metall. Det är hur kul som helst och jag blir förvånad varje gång jag går ut i verkstaden och det faktiskt blir något, berättar hon.  

Tydligen var det fler som hade samma åsikt om växtstöd som hon själv – helt plötsligt började det ramla in beställningar och Stina fick chans att börja sälja i butik.  

Länge var tanken att det var växtstöden hon skulle lyfta fram i eXpression Design. Men tankarna tog, lite oväntat, nya vägar. De mynnade i stället ut i en ovanlig trädgårdsdekoration. ”Vilja”, som Stina valt att kalla den, är en utomhustavla i glas och metall, inspirerad av havet.  

© Elin Nerpin
© Elin Nerpin

Jag är en riktig havsmänniska och ville använda mig av de tåliga växter som växer på öarna, havssälting och fackelblomster, berättar hon.  

När hon besökte Eva Juneblad, en av konsthantverkarna bakom Röbäck glas & lera i Umeå, föll många bitar på plats.  

Det är Eva som producerat de glasdetaljer som finns i Stinas dekoration.  

Jag blir konstnärernas verktyg för att förverkliga idéer, och att få sätta sig in i andra personers idéer och skisser och lösa problem har varit otroligt kul och utmanande. För mig har det varit helt fantastiskt att vara med i eXpression Design, en riktig lyx faktiskt, säger Eva Juneblad. 

© Elin Nerpin
© Elin Nerpin

Fler deltagare föll för Eva Juneblads glaskonst. Anna Öquist Brännström har mångårig erfarenhet som trädgårdsmästare och keramiker, och kom i kontakt med eXpression redan ifjol som en av producenterna.  

Jag tänkte tidigt att jag skulle fråga Eva om vi kunde samarbeta. Jag vet hur otroligt svårt det är att blåsa glas och det är häftigt att få vara med och se hur hantverket fungerar, förklarar hon.  
Liksom Stina Wallin har hon sammanfört två material i sin produktserie: Serien ”Fjällgröna” är en bricka och kanna i keramik, och ett dricksglas.  

”Fjällgröna” är inspirerat av somrarnas fjällvandringar i Vindelfjällen. Kanna och fatet finns glaserat i vitt, grönt och brunt.  

© Elin Nerpin
© Elin Nerpin

De symboliserar fjällen med dess bergarter, snöklädda toppar och växter. Jag har även rest mycket i Japan de senaste 20 åren och de enkla, stilrena formerna är inspirerade av den japanska estetiken. Jag vill skapa vackra föremål att använda i vardagen. 

Trion är överens om att samarbetet varit den mest givande biten i eXpression Design. 

Man lär sig otroligt mycket på att fundera ut lösningar tillsammans. Jag kanske har en tanke, men jag kan ju ingenting om glas och vad man kan göra med det. Då kan Eva ha en lösning, säger Stina.  

Eva Juneblad är en erfaren glasblåsare, i över 30 år har hon skapat konst av det ganska komplicerade materialet.  

Glas är ett material som man måste träna på att förhålla sig till, man blir ödmjuk inför hur besvärligt det kan vara att använda.  

© Elin Nerpin

Både Stina och Anna kan tänka sig att fortsätta designa för glas.  

Det kan vara ganska svårt är förmedla det man tänker sig, därför är det en häftig känsla att se hur min idé faktiskt blir precis det jag tänkt, säger Anna Öquist Brännström.  

Text: Elin Holmberg 

Foto: Elin Nerpin 

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev