fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Nationellt designpris till Umeåstudent

Nationellt designpris till Umeåstudent

Mathilda Karlsson är en av de senaste lysande stjärnorna bland industridesigners i Umeå. Under måndagen 8 februari tilldelades hon pris i den nationella designutmärkelsen Ung Svensk Form för hennes projekt Meno Clinic. 

Mathilda deltog sommaren 2019 i programmet Summer eXpression och hon studerar för närvarande mastersprogrammet i avancerad produktdesign vid Designhögskolan vid Umeå universitet. Hon tilldelades priset Ung Svensk Form för sitt kandidatexamensarbete Meno Clinic vilket gjordes i samarbete med Region Västerbotten och Ungdomshälsan Umeå (UMO). Projektet syftade till att skapa en tryggare helhetsupplevelse av att gå till gynekologen. 

Genom arbetet med Meno Clinic utvecklade Mathilda ett nytt flöde och rörelsemönster för mottagningsrum hos gynekologen, vilket skapar en tryggare miljö och minskar känslan av utsatthet för patienten.

Det är kul att vinna en så stor tävlingen och jag hoppas med den ökade exponeringen av projektet att det ska inspirera till fortsatt arbete med förbättring av design för kvinnor och barn, vilket är ett område som ligger mig varmt om hjärtat. 

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson, vinnare av Ung Svensk Form 2021.

Responsen av Mathildas arbete har mötts av positivitet från Region Västerbotten och de har påbörjat arbetet med att anpassa sina mottagningsrum. 

Jag hade gärna drivit projektet vidare, men på grund av mycket arbete i skolan under hösten har jag valt att fokuserat på studierna. När tillfälle ges hade det varit kul att presentera arbetet för RFSU och fler regioner. Alternativt jobba med arkitekter som ritar dessa sjukhusmiljöer.

Vinnarna i tävlingen Ung Svensk Form kommer visas upp i en Sverigeturné och eftersom Mathildas koncept är digitalt visas det på fyra skärmar. 

Rebekka Quiroz Wiberg är ytterligare en av pristagarna i tävlingen som också studerat vid Designhögskolan vid Umeå universitet. 

Läs mer om projektet Meno Clinic här.

Om Ung Svensk Form:
Ung Svensk Form är en jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I Ung Svensk Form lyfts vikten av att kunna skapa och undersöka fritt utan krav på anpassning till marknaden. Ung Svensk Form fyller en viktig funktion som ett forum där möten mellan formgivare, producenter och publik uppstår. Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad. Ung Svensk Form startade i Malmö på Form/Design Center 1998.

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev