fbpx

Ny podcast om kreativitet från Umeå

Ny podcast om kreativitet från Umeå

I början av april får Umeåborna en ny podcast att lyssna på. Bakom podcasten vars tema är kreativitet och skapande står Johan Sehlstedt, tillsammans med eXpression Umeå, VK Media, Henson och Evermind Design. Podcasten heter Kill your darlings och har premiär 6 april.

Vi välkomnar gärna initiativ som berör och lyfter de kreativa och kulturella näringarna. Ju fler som kan ta del av dessa kreatörers liv, desto fler kan de inspirera till att våga skapa och ta steget mot ett hållbart företagande, vilket är positivt för hela samhället i stort. Umeå har många kreativa människor att ta lärdom ifrån och inspireras av. Vi ser verkligen fram emot att få ta del av deras liv genom Johan och Kill your darlings-podden, säger Rivia Oliveira, kommunikationsansvarig på eXpression Umeå. 

Vi har pratat med podansvariga Johan för att gräva lite djupare om vad podden kommer att bjuda på och vilka kreativa genier vi ska få inspireras av.

Initiativtagare och podansvariga Johan Sehlstedt.

– Låt höra, hur kom det sig att du startar en podd om just kreativitet?  Jag har burit på idén ett tag och kände till slut att det var dags. Det var helt enkelt för intressant för att släppa taget och låta det ligga kvar på skissbordet. 

– Hur är upplägget och vad är syftet? 
Kill your darlings är en miniserie på åtta avsnitt, där varje avsnitt gästas av en lokal kreatör. Syftet är att utforska kreativitet och skapande med utgångspunkt i Umeå, och förhoppningsvis kunna vara en liten inspirationsgnista. Jag har försökt gå på djupet och hitta svar på om man kan lära sig bli mer kreativ, om skapandet bara har ett värde när det fyller en funktion och hur man kan ta tillvara sina idéer.

Kill Your Darlings Podcast. Emil Åreng.
Kill Your Darlings Podcast. Emil Åreng.

– Vilka får vi lära känna mer under dessa 8 avsnitt?
Det är åtta superbegåvade människor med olika bakgrund och drivkrafter: Marc “UÅ” Strömberg, Linnéa Therese Dimitriou, Ludwig Franzén, Emil Åreng, Maria Persson, Anna Parry, Alexander Juneblad och Sofia Fredricks Sprung. Jag har försökt hitta en bredd och spännvidd, så att det ska finnas någonting i podden för så många olika lyssnare som möjligt, oavsett om du är intresserad av konst, spoken word, musik eller gastronomi. 

För mig handlar kreativitet om att söka svar på något obesvarat. Vilket kan grunda sig i flera olika saker, ibland nyfikenhet, ibland besatthet, ibland något helt annat. Det är ett sökande iallafall! – Johan.

– Har du poddat tidigare? Om inte, vad har du lärt dig nu under tiden?
Jag har ingen podcast på mitt cv sen tidigare, vilket inneburit massvis med nya erfarenheter och lärdomar att ta med sig. Det handlar om allt från att lära sig vara 110% närvarande i ett samtal, till hur man redigerar. Eftersom det är en miniserie som i slutändan söker efter svar på en stor fråga så har det ju handlat mycket om att hitta formen och hitta seriens storytelling. Jag märker att jag kan prata hur mycket som helst om det här! Det har varit lika roligt som utmanande, och jag tror att jag kommer kunna plocka kunskapsfrukt ur den här korgen väldigt länge.

Kill Your Darlings Podcast. Marc UÅ.
Kill Your Darlings Podcast. Marc UÅ.

– Vad är kreativitet för dig? 
Jag tror att min egen uppfattning och syn på begreppet har förändrats ganska mycket. Jag hade en helt annan ingång än vad jag kommit ut med efter att ha pratat med gästerna. För mig handlar kreativitet om att söka svar på något obesvarat. Vilket kan grunda sig i flera olika saker, ibland nyfikenhet, ibland besatthet, ibland något helt annat. Det är ett sökande iallafall!

– När, var och hur kan vi få ta del av podden? 
Podcasten har premiär 6 april på Spotify, iTunes, Acast, YouTube och alla andra ställen där man kan lyssna på podcasts. Sedan släpps ett nytt avsnitt varje tisdag under hela våren. 

Många av kreatörerna har vi sett i eXpressions korridorer och Anna Parry som är en del av eXpression idag ska få berätta om vad kreativitet är för henne i det sista avsnittet.

Tune in och inspireras!

Gäster
Marc “UÅ” Strömberg
Linnéa Therese Dimitriou
Ludwig Franzén
Emil Åreng
Maria Persson
Alexander Juneblad
Sofia Fredricks Sprung
Anna Parry

Se hemsidan:
www.killyourdarlings.media

Inspirationsföreläsning med HAHA Studio

Nyheter

Lyckad försäljning för sommarens unga formgivare

Guider

Så blir din kundsegmentering relevant

Nyheter

Nu kan du nominera till Umeågalans nya pris

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.