BOSSE OCH ESTER GER DIG HANDGJORDA VÄSKOR SOM HÅLLER I LÄNGDEN

 In Nyheter

Ulrika Edholm står bakom varumärket Bosse & Ester och är väskdesignern som värdesätter det gedigna, lokala och genomarbetade. Färgerna är starka, kontrasterna många och det ska kännas att material, design och funktion är valt och skapat med omsorg. Nu arbetar Ulrika med vårens kollektion – där som vanligt allt är handgjort från grunden. Möt skåningen som blev västerbottning och som är det senaste tillskottet i eXpression Umeås inkubatorsptogram.

Det var för fem år sedan, när Ulrika under föräldraledigheten fick tid att stanna upp och tänka på annat, som idén om företagande tog fart på allvar. Ett år tidigare hade hennes vänner i allt större utsträckning börjat efterfråga de fodral hon sytt och broderat till sina pocketböcker. Det ena ledde till det andra. En börs, en necessär, stora och små väskor.  

– Beställningarna ökade och ryktet spred sig. Det var nog efter att jag gjort en weekendbag som intresset tog fart på riktigt och visionen om ett eget företag väcktes, säger Ulrika Edholm, grundare av designföretaget Bosse och Ester som handsyr och designar väskor och förvaring.   

Idag är företaget på plats och Bosse & Ester är det senaste tillskottet i eXpression Umeås inkubatorsprogram. Ulrika har en kort startsträcka och filar för fullt på nästa milstople.

– Jag är i full gång i min ateljé och jobbar på min första mer genomarbetade kollektion. Tidigare har det varit efter beställning och egen inspiration, nu blir det en tydligare serie där man oavsett produkt ska kunna följa en röd tråd, säger Ulrika.

När man tittar, känner och klämmer på en väska från Bosse & Ester förstår man vad Ulrika menar då hon betonar vikten av att materialet ska vara av högsta kvalitet och att känslan av genuinitet och eftertänksamhet ska genomsyra både design och form. Uttrycket är ofta prickigt, randigt och kontrastrikt med starka grafiska inslag och det är tydligt att materialkännedom inte är något som lämnats åt slumpen. 

– Jag inspireras ofta av känslan i ett material, i olika färger och former och hur de går att kombinera. Jag älskar mönsterpassning, att ha kontroll och att göra saker noggrant. Det ska synas att det ligger tid och eftertanke bakom.

För Ulrika är kvalitet och hållbarhet både en självklarhet och ett signum. Det var just det som för tio år sedan fick henne att börja skapa sina egna alster.

–  När man snöat in på ett område så börjar man leta efter den perfekta produkten, som håller, känns rejäl och har alla fack och detaljer man vill ha. Till slut hade jag så höga krav att jag var tvungen att göra dem själv.

Ulrika är själv i företaget men gör som de flesta företag inom de kulturella och kreativa näringarna – växer genom samarbeten. På sikt finns dock tanken att kunna anställa och utveckla företaget genom att investera i starkare maskiner samt en ateljé utan för hemmet. Men även om företaget utvecklas finns ingen tanke på storskalig fabriksproduktion eller att tumma på kvalitén.

–  Jag vill alltid jobba med korta led i produktionen och i så stor omfattning som möjligt handla nära och av mindre producenter. En tydlig vision är även att kunna jobba med rester från textilföretag. Det finns mycket man kan göra och utveckla för att skapa en hållbar textilindustri, avslutar Ulrika.

Men först har Ulrika en vårkollektion att göra klart – något som många ser fram emot.

Välkommen Bosse & Ester. 

Webbsida: https://www.bosseochester.se/

Recent Posts
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search