KULTUR I CENTRUM DÅ EAT UMEÅ SATSAR PÅ FLER PERSONLIGA MATLAGNINGSUPPLEVELSER

 In Creative Corporation, Nyheter, Press

Under våren 2020 bjuder nätverket och företaget EAT Umeå på nya matlagningsupplevelser i Umeås kulturhus, Väven. Bakom satsningen står grundaren Leena Naqvi som under flera år arbetat med att etablera ett starkt nätverk av människor som brinner för både matlagning och att få dela med sig av sin kultur. EAT Umeå vill visa på styrkan i den delade måltiden och föra människor och kulturer närmare varandra.

När arkitekten Leena Naqvi kom från Pakistan till Sverige för tio år sedan upptäckte hon snabbt kraften i att mötas över en bit mat. Erfarenheten ledde till att Leena några år senare startade The Eat Project – vars syfte var att förstå och arbeta med kulturell identitet, migration och muntlig berättartradition. Ett år senare, 2016, bildades företaget EAT Umeå på samma grund, som över åren byggt upp ett gediget nätverk av människor som brinner för sin kultur och matlagningskonst – med ursprung från världens alla hörn.

EAT Umeå vill föra människor närmare varandra genom unika matlagningskurser där upplevelsen och samtalet alltid står i centrum.

– Jag började använda matlagning som ett verktyg för att skapa naturliga mötesplatser för samtal, erfarenhetsutbyten och upplevelser, säger Leena Naqvi, grundare av EAT Umeå. Matlagning är en viktig identitetsskapande kultursymbol med enorm potential att sammanföra människor på ett djupare plan, skapa förståelse och väcka nyfikenhet. Det händer något med oss när vi delar en måltid och dessutom får hjälpas åt i processen att skapa den, konstaterar Leena.

Under våren 2020 tar EAT Umeå ett krafttag genom fyra nya matlagningsupplevelser i kulturhuset Väven – dit alla är välkomna. Genom sin matlagningskonst och sitt berättande bjuder kvinnorna i nätverket in deltagarna att möta deras del av världen på ett unikt och personligt plan.

– Våra träffar innebär så mycket mer än att bara följa ett recept – det handlar om människorna och deras berättelser, de små kulturella egenheterna, om dofter, texturer och att skapa kontakt. Det är en fantastisk process som jag är övertygad ger nya perspektiv och bygger broar mellan människor, säger Leena.

Alla deltagare i matlagningskurserna är med och lagar maten tillsammans. Under tiden ges en inblick i den kultur som representeras, genom alltifrån berättelser och samtal till recept och tillagningstekniker.

Kommande kurstillfällen:
1 februari
7 mars
4 april
9 maj

Alla kurser sker mellan kl. 11:00–13:00.

SNABBFAKTA:
Namn: Leena S Naqvi
Ålder: 34
Ursprung: Karachi, Pakistan (ca 22 miljoner invånare)
Utbildning: Har en master i Sustainable Architecture Design 
Familj: Bor med sin man Sangram och deras ettåring Aria

För mer information om EAT Umeå och aktuella erbjudanden besök www.eatumea.com.

Kontakt
Leena Naqvi, leena.naqvi@gmail.com

Recent Posts
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Syr med symaskin