VACAVERDE VILL STÄRKA VARUMÄRKEN MED STOP MOTION

 In Creative Corporation, Nyheter

En animationsstudio med fokus på hållbart skapande och som drivs av att producera animationer som väcker känslor. Juha Niemi är en av personerna bakom studion och som just nu går Creative Corporation-programmet på eXpression, han berättar att intresset för filmskapandet kom redan så tidigt som i 12-års ålder.

– En videoverkstad var på besök till min hemstad i Finland och där fick jag möjlighet att skapa min första film.

– Under gymnasietiden besökte jag en kortfilmsfestival i Tammerfors där en film framtagen av animationsstudion Aardman visades, de har skapat bland annat Wallace and Gromit och Fåret Shaun. Det var där och då som jag fick upp ögonen för just animation och stop motion, säger Juha.

Redan för 10 år sedan såddes ett litet frö till att starta företaget. Även namnet, som betyder grön ko på spanska, har varit bestämt sedan lång tid tillbaka.

– Jag vill att namnet ska förmedla att vi alltid försöker jobba hållbart, som till exempel kan jag använda mig av tidningspapper, vilket också i sig är intressant i budskapssyfte, det vill säga att det då även går att placera små budskap och meddelanden i filmen på ett mer intressant sätt. Jag brinner för att göra känslomässigt drivna stop motion-filmer åt företag för att hjälpa till att stärka deras varumärke.

Han fortsätter:

– Mina animationer har ofta en mening på ett djupare plan. Med inspiration från konstnären Hieronymus Boschfrån 1500-talet.

 

Det bästa med att jobba som animatör

– Det är nog själva animerandet, fast egentligen är det nog hela processen, från planering till färdig produkt. På samma sätt finns det en utmaning i hela processen också, jag tror att det är just den mixen som gör att jag verkligen brinner för det här, säger han.

 

Aktuellt just nu – julkalender och dansfilm

Just nu är vacaVerde aktuell med en animation till Sveriges Radios julkalender, där 24 olika konstnärer fått i uppgift att gestalta en dag var. Juha har valt den 6 december att animera till då det är Finlands självständighetsdag. Kortfilmen heter Kättely och är en humoristisk dockanimation där huvudpersonen drömmer sig bort till den fest som alltid äger rum den dagen.

– Vi har även gjort en kortfilm som kommer ut i början av nästa år. Det är en dansfilm där skådespelare interagerar med en gammal docka som förmedlar budskapet om att det är viktigt att vara lekfull, säger Juha.

 

På eXpression knyts kontakter

– Jag har suttit på eXpression i drygt ett år, först vid ett så kallat clean desk och nu de senaste månaderna har jag börjat på Creative Corporation-programmet.

Han fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med att sitta här på eXpression och att få möjlighet att träffa andra kreativa företag, utbyta erfarenheter samt att knyta kontakter är väldigt bra.

 

Kontakta vacaVerde

Vill ni komma i kontakt med vacaVerde är ni välkomna att höra av er via info@vacaverde.se eller besöka deras hemsida www.vacaverde.se för mer information.

Recent Posts
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search