fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Prototype Week:
Tvistevägen 2024

Under slutet av sommaren fick ett gäng studenter och företagare inom design och arkitektur möjligheten att bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå. Under sju intensiva dagar blandades deras kreativitet med den senaste tekniken, vilket resulterade i en mängd spännande prototyper.

Uppdraget, som fokuserade på att utveckla Tvistevägen i Umeå, utmanade deltagarna att tänka nytt och skapa lösningar som stärker trygghet och inkludering i området.

Veckan arrangerades i samarbete med Umeå energi, LF Västerbotten och Campus X.

Connect Tviste

Connect Tviste främjar en levande, inkluderande gemenskap där studenter känner en stark känsla av tillhörighet. Genom delade utrymmen, tjänster som Tvistebanken och stöd från en person som de valt att kalla Husvärd, uppmuntrar konceptet till gemenskap, resursdelning och ömsesidigt stöd. Det är mer än bara boende – Connect Tviste skapar ett hem där studenter kan växa, organisera sig och lämna ett bestående avtryck.

Teamet: 
Kasimir Suter Winter, arkitekt
Jonas Eltes, arkitekt
Zoe Magnusson, interaktion & design (student)

LJUSKONCEPT FÖR TVISTEVÄGEN

Ljuskoncept för Tvistevägen förvandlar mörka och stängda miljöer till trygga och inbjudande platser. Genom att fokusera på tillgänglighet, samspel och årstidsanpassning skapas ett dynamiskt och flexibelt ljussystem som stärker både social och fysisk trygghet året runt. Dessutom har ljuspunkterna som funktion att bjuda in till gemenskap. Ett koncept som förvandlar Tvistevägen till en levande och säker mötesplats.

Teamet: 
Tekla Andersson, arkitekt (student)
Johan Björn, arkitekt
Cornelia Önnerlöv, konstnär (student HDK)
Louise Rosengren, konstnär (student HDK)

TVISTE 

Tviste är visionen om att skapa ett centralt nav där trygghet, inkludering och gemenskap står i fokus. Genom att addera geometriska byggelement finns visionen att studenterna själva ska kunna utforma och utnyttja utemiljöerna på bästa sätt. Projekt Tvistevägen fokuserar även på att omvandla outnyttjade ytor. Genom att tillföra ett mysigt fikarum, ett flexibelt vardagsrum och en dynamisk mötesplats, skapas rum för studier, avslappning och spontana möten. Tviste är platsen där studenter och boende tillsammans formar en levande och hållbar community.

Teamet:
Olivia Wärme, industridesigner
Amelia Hedström, planarkitekt och formgivare
Abdullah Al-Rubaiy​, interaktion och design (student)
Kim Granberg, arkitekt

Med designprocessen som arbetsmetod

Prototype använder en strukturerad designprocess för att ta deltagarna från idé till en slutlig lösning. Processen är indelad i olika steg där deltagarna stegvis utvecklar sina idéer, testar dem och presenterar sina resultat.

Den bygger på design thinking-metodik och är praktiskt inriktad med fokus på att förstå användarnas behov och skapa kreativa lösningar.

Processen börjar med introduktion och besök på platsen för att ge förståelse för projektets kontext. Deltagarna samlar därefter in användarinsikter genom intervjuer, vilket ger underlag för nästa steg – idégenerering. Under denna fas utvecklas många potentiella lösningar som sedan utvärderas för att välja det bästa konceptet i avgränsning och val av koncept. Därefter skapas en första prototyp, som testar den valda idén i praktiken. Slutligen presenteras arbetet och lösningen under en öppen presentation.

I sammarbete med:

Från vänster: Martin Svensson – LF Västerbotten, Fanny Lindén – eXpression Umeå, Ville Lintamo, Lars Mikaelsson, Martin Dahlberg – Umeå energi, Frida Wimelius – eXpression Umeå och Johanna Olsson Campus X.

läs mer

Kasimir och Karina Cover_16x9
Utmanar bilden av den traditionella arkitekten 
image002
Exklusivt event med Sveriges första doktor i redesign