EU-företrädare för den kulturella och kreativa sektorn, lokala aktörer, kreatörer och entreprenörer möts upp i Umeå under dagarna 14 – 17 februari. Syftet är att diskutera design, kultur och kreativitet som transformativa kompetenser i ett Europa och ett Sverige i förändring, samt lyfta en av Europas viktigaste kulturpolitiska frågor: om friheten att skapa.
Den här internationella konferensen möjliggör diskussioner och nätverkande om den viktiga roll som kulturella och kreativa branscher har för samhället idag, säger Barbro Renkel, vd för eXpression Umeå.
European Creative Industry Summit 2023 (ECIS23) arrangeras av European Creative Business Network (ECBN) och RISE. Därefter följer två dagars konferens ledd av Kulturdepartementet med stöd av Umeå kommun och Umeå Universitet.
Under onsdagen den 15 februari hölls ett förmöte till EU-konferensen På temat ”Transformative skills – embracing friction to create the unexpected”. Det var design, kultur och kreativitet som transformativa kompetenser i ett Europa och ett Sverige i förändring som diskuterades. Även hur en diversifierad sektor kan ta vara på och bidra till de europeiska initiativ som är i uppstart lyftes.
Driving Urban Transitions, Viable Cities, RISE och Placemaking Europe ledd av Formas samtalade om hur aktörer inom kulturella och kreativa sektorer bidrar till processer av samhällsomvandling. Det hölls också en interaktiv workshop om den europeiska designagendan, ledd av Ambra Trotto, senior designforskare vid RISE.
Bernd Fesel, VD för den europeiska innovationsplattformen EIT Culture & Creativity tillsammans med Kai Huotari, VD på Kaapeli och interimsdirektör för Co-Location Centres North of EIT Culture and Creativity, berättade om EU:s storsatsning på kulturella och kreativa branscher.
Under dagarna torsdag och fredag 16–17 februari, bjuder kulturdepartementet in till Europeiska unionens konferens – Free to Create – för att samtala om konstnärlig frihet och kulturella och kreativa industrier. Deltar gör personalrepresentanter för EU:s medlemsstater och Europeiska kommissionen, icke-statliga organisationer och andra företrädare för den kreativa och kulturella sektorn. Syftet med konferensen är att utforska olika aspekter av konstnärlig frihet och de kulturella och kreativa branscherna (CCS&I), och förhållandet mellan dem. Svenska Kulturdepartementet vill belysa konstnärernas förutsättningar, utmaningar och möjligheter. Målet är att underlätta diskussioner om hur man kan stärka förutsättningarna för en välmående kulturell och kreativ sektor i EU.
Kulturdepartementet står även som värdar för en konferensmiddag i Flexhallen på Konstnärligt campus under torsdagen. Innan middagen kommer gästerna gå en rundvandring där Designhögskolan, arkitekthögskolan och konsthögskolan visar upp sina skolor med verkstäder och ger gästerna en insyn i deras studentarbeten. eXpression tar också plats för att samtala och informera om inkubatorn. Arrangörer för middagen och rundvandringen arrangeras av Umeå kommun och Umeå universitet.
Redan under tisdagen den 14 februari bjöd eXpression in nätverket European Creative Business Network (ECBN) för att visa upp och berätta mer om inkubatorn, våra erbjudanden och metoder samt visa runt dem i byggnaden, däribland prototypverkstäderna- makerspace.
Vi är glada att visa upp vår inkubatormiljö och framgångsrika företag från regionens kulturella och kreativa industri. eXpression är dessutom den ledande inkubatorn i Sverige inom kulturella och kreativa branscher, avslutar vd Barbro Renkel.