fbpx

UMEÅS NYA KREATIVA FÖRETAG TAR ANSVAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

UMEÅS NYA KREATIVA FÖRETAG TAR ANSVAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

Black Friday-helgen och Cyber Monday har precis passerat och julen står för dörren, tre tillfällen som kännetecknas av handel och konsumtion, mycket handel och i stor del en triggad överkonsumtion. Greenlab, en nyetablerad verksamhet som drivs av kreatörer vid eXpression Umeå arbetar fokuserat med cirkulär ekonomi. Under Black Friday visade de de tillsammans med flera kreatörer på alternativ till överkonsumtionen i eventet Green Friday. 

Grundarna av Greenlab Julia Sénécal, Anthony Sorsa och Munashe Chivaura brinner alla för hållbarhet och under Black Friday-helgen arrangerade de Green Friday i eXpression Pop-In i MVG gallerian i centrala Umeå. De vill tillsammans med andra kreatörer inspirera till en mer hållbar handel och en framtid bortom enbart ekonomisk tillväxt drivet av överkonsumtion. 

Under eventet genomfördes verkstäder där besökare bland annat fick möjligheten att upcycla, byta och sälja vidare sina kläder, konsumera produkter av återbruk samt skapa musik av upcyclade och återvinna produkter. 

Hållbar handel innebär inte att vi ska sluta konsumera, utan förändra sättet vi konsumerar på. Om du tillexempel behöver ett par varma skor till vintern ska du köpa dem, däremot behöver du inte köpa tio par, menar Cecilia Berglund, en av de aktiva kreatörerna under eventet.

Samtidigt som konsumenter behöver förändra sina köpbeteenden behöver företag ställa om från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi, där de tar tillvara på använt material när de producerar nytt. 

Processbild beskrivande linjär ekonomi.
Linjär ekonomi
Processbild beskrivande Cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi

I filmen nedan visas ett axplock av aktiviteterna under Green Friday-eventet. 

Film av Isak Lundberg och Oskar Sandström.

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

Nyheter

Från glitterljuvt till åska i Nathalies nya singel

De tar plats i eXpression Future Retail Lab hösten 2021

Nyheter

Hållbar design stärker den kreativa sektorn i norr

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.