fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Utmanar bilden av den traditionella arkitekten 

Utmanar bilden av den traditionella arkitekten 

Designprocessen är ett kraftfullt verktyg för samhällsförändring – något som Karina och Kasimir Suter Winter vill att fler ska få upptäcka. Genom sitt företag Parti Design arbetar de med regenerativ och medskapande design, där målet är att skapa platser och tjänster som inte bara är hållbara, utan också engagerande och inspirerande. 

Berättelsen om hur Parti Design kom till börjar på en arkitektskola i Prag. En utbildning som lockade studenter från olika delar av världen då det var en av få arkitektutbildningar i Europa på kandidatnivå med engelska som språk. Karina med sina rötter i Ryssland och Kasimir med rötterna i USA var båda en del av den smältdegel av nationaliteter och kulturer som möttes här.

Redan under tiden i Prag väcktes deras engagemang kring att inspirera och lära ut kring designprocessen, något de tog med sig och utvecklade när de tillsammans flyttade till Umeå och Arkitekthögskolan. Under utbildningen i Umeå väcktes också idén om att starta en egen byrå. 

Med sin byrå Parti Design utmanar de den traditionella bilden av vad en arkitekt gör. För många arkitekter är vägen till jobb ganska strömlinjeformad, de flesta hamnar på en arkitektbyrå där arbetet styrs av kundens budget och önskemål. Karina och Kasimir insåg att en sådan miljö riskerade att kväva den kreativitet och frihet de upplevt under utbildningen, där idéerna tilläts flöda fritt. De ville skapa möjlighet att ta vara på kreativiteten och förverkliga sina idéer och visioner. 

Vi kände att vi inte ville arbeta som de traditionella arkitekterna, vi vill känna oss fria och kunna skapa förändring. Vi behöver vara exemplet som visar att man kan göra på det här sättet, visa att det finns en annan väg, berättar Karina

Medskapande design för samhällsutveckling 

Deras mål var att skapa en byrå där regenerativ design och medskapande design står i fokus, och det var så Parti Design kom till. Själva namnet är inspirerat av idén om medskapande design, eller ”participatory design” som begreppet heter. Med det menar man att arkitektur och design inte ska vara en toppstyrd process med arkitekten som ensam beslutsfattare. Karina och Kasimir tror istället starkt på att inkludera klienter, samhället, experter och slutanvändare i skapandet, för att tillsammans hitta de bästa lösningarna. 

Vi ville skapa något som involverar fler och något som gör det möjligt för människor att delta i designprocessen. De bästa lösningarna kommer när flera perspektiv möts, berättar Kasimir

Den tvärvetenskapliga metoden gör att deras arbete sträcker sig från arkitektur till utbildningsprojekt och sociala innovationer. En central del i deras arbete är att skapa design för samhällets bästa, snarare än att tillgodose lyx för några få.

De har initierat flera projekt för att möta behov de identifierat själva i sitt lokalsamhälle, som till exempel projektet Umeå Together. Där de var med och startade Sveriges första crowdfundingplattform för ideella initiativ, Massvis Förening

Det är så många som går runt med bra idéer och vi ville hjälpa dem att förverkliga dem. Vi ville skapa en plattform där människor kunde komma samman och skapa förändring i sina egna kvarter, säger Karina

En av de goda idéer som kommit till genom Umeå Together är Umeå Kallbad. En ideell förening som har som mål att anlägga ett flytande kallbadhus på Umeälven. Under den kommande vintern lanserar de den första bastun, vilken Parti Design varit med och designat.

Gänget bakom Umeå kallbad under bastubygget. FOTO: Annelie Lagesson
Umeå kallbads mobila bastu. Renderad bild.

Levande ekosystem 

Parti Design bygger även sina projekt på regenerativ design, en designprincip som inte bara minimerar miljöpåverkan utan även bidrar till att förbättra den. Genom den här metoden skapas platser och system som, precis som naturen, fungerar som levande ekosystem.   

Allt som lever regenererar sig hela tiden, även du och jag, berättar Kasimir. Att förstå det är grunden i regenerativ design. Det handlar om att se naturens levande system och våra samhällssystem som delar av en helhet, och sedan arbeta för att föra dem i balans med varandra.  

Ett exempel som de arbetat med är deras koncept Ume älv Restoration för Umeälven, som syftar till att återskapa naturliga flodbankar som förbättrar förutsättningarna för både människor och djurliv. 

Karinas illustration ”Ume älv Restoration” visar hur naturliga flodbankar kan återskapas för att gynna både människor och djur vid Umeälven.

Umeälven var tidigare rik på lax men under timmerflottningen förändrades älvens naturliga miljö. Flottningen rensade älvens flodbankar och förstörde viktiga lekplatser för laxen, vilket minskade populationen kraftigt. Genom att skapa flytande plattformar med koralliknande botten kan man ge laxen möjlighet att komma tillbaka till älven, berättar Karina, och samtidigt ge en plats för människor att vistas på i Umeälven. 

DIT Egnahem – Ett innovativt självbygge 

Ett annat av Parti Designs spännande projekt är DIT Egnahem – ett prisbelönt initiativ som de hoppas kan bidra till att lösa bostadsbristen i Sverige. DIT står för ”Do It Together”, och Egnahem är en referens till den svenska Egnahemsrörelsen som växte fram under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Syftet med rörelsen var att ge människor möjlighet att äga sina egna hem, vilket skulle öka levnadsstandarden och skapa tryggare samhällen. Med DIT Egnahem hoppas Parti Design skapa en liknande rörelse, anpassad till vår tid. 

Idag är det dyrt och svårt att bygga sitt eget hus, men vi vill förändra det och även ge människor chansen att känna en starkare koppling till sitt hem genom att vara delaktiga i byggprocessen, berättar Kasimir.  

Genom DIT Egnahem erbjuder de en byggsats för självbygge baserad på den öppna källkodslösningen WikiHouse. På det här sättet kan människor själva bygga sina hem, vilket både sänker kostnaderna och stärker den personliga kopplingen till bostaden. Projektet bygger på den så kallade ”IKEA-effekten”, det vill säga att människor värderar det de själva har varit med och skapat högre.

Kasimir och Karina med sin prototyp från DIT Egnahem – en byggsats baserad på WikiHouse som gör det möjligt för människor att själva bygga sina hem, sänka kostnaderna och skapa en starkare koppling till bostaden. FOTO: Julia Mubarakshina

De har även ett stort fokus på hållbarhet och tittar både på hållbara material och energieffektivitet. Dessutom minimeras behovet av transport då det räcker med att skicka datafiler till tillverkare med CNC-teknik var som helst i världen. 

Deras förhoppning är att det första huset kan stå klart under sommaren 2025, och att det ska bli början på en förändring inom husbyggandet. 

Design som verktyg för förändring 

Parti Designs mål är att inspirera fler att använda designprocesser och kreativt tänkande för att lösa komplexa problem och förändra sin värld. 

Det händer något särskilt när vi lär ut designprocessen och ser hur människor får en aha-känsla. De inser att de kan påverka världen med sin kreativitet, och att allt omkring dem är designat av människor, precis som de själva. Plötsligt känns världens problem mindre överväldigande, berättar Kasimir

Det handlar om att skapa en rörelse och att låta fler upptäcka kraften i design. Vi vill ge människor verktyg som hjälper dem att skapa positiva förändringar, säger Karina

Design blir en kraft för att förändra världen – i både stort och smått.

TEXT: Maria Persson
OMSLAGSBILD: Julia Mubarakshina

Nyheter

Umeådesigner vald till Formex Design Talents

Nyheter

Exklusivt event med Sveriges första doktor i redesign

Nyheter

Upplev en ny slags butik i Utopia

Experten lär dig att laga dina plagg

signa upp för vårt nyhetsbrev

Medfinansieras av Europeiska Unionen