fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Västerbottniska endorfiner

Västerbottniska endorfiner

Att stanna i Umeå eller flytta härifrån. Det har varit en återkommande fråga i Cecilia Sandströms liv. I dag arbetar hon med att utveckla regionens internationella besöksmål. Hon lär inte flytta på ett tag, men världen får gärna komma hit. 

Cecilia Sandström Foto: Evelina Rönnbäck

Att dricka en god kopp kaffe eller bada naken i en fjällbäck, kan mycket väl vara meningen med livet. Den insikten bär Cecilia Sandström med sig när hon förädlar värdefulla platser till hållbara besöksmål i världsklass:

För mig är det viktigt att besökaren får någon form av wow-känsla. Det behöver inte vara en adrenalinkick. Det räcker gott med endorfiner.

Från och med 2023 kommer den som reser till Granö Beckasin i Västerbottens inland att passera Nabben, en välkomnande portalbyggnad som leder vidare till de fantastiska natur- och kulturupplevelser som omgivningarna har att erbjuda. Byggnaden är en återbrukad paviljong som Volvo använt för att visa upp sina bilar runt om i världen. Nu byggs den om för att tåla det norrländska vinterklimatet och inrymma delar av turistverksamhetens publika och administrativa delar.  

Spindel i nätet under utvecklingsarbetet är Cecilia Sandström, ägare av företaget M en Place, som i tre års tid har varvat skarpa kunduppdrag med egen affärsutveckling på eXpression Umeå.   
 
– Det har varit jättekul. När man går från att leda en organisation med 120 anställda till att vara helt själv blir det viktigt med det sociala. Genom att sitta här har jag kunnat bolla med affärscoacher och andra företagare om svårigheter som man möter eller bara ta en kaffe då och då. 

Det var långt ifrån en nykläckt konceptkreatör som steg in på företagsinkubatorn 2019. Cecilia Sandström har haft ett finger med i utvecklingen av flera av Umeås populäraste etablissemang, inte minst på kulturhuset Väven där hon var verksamhetschef för ägarbolaget Blå huset. Ändå menar hon att vi ännu inte har några besöksmål i verklig världsklass, åtminstone inga som lyckats kommunicera sitt värde utanför landsgränserna, så som Norrbottens Icehotel har gjort. Men snart så! 

Sitt första kreativa koncept skapade Cecilia Sandström på Viktoria, restaurangen som vann Umebornas hjärtan med sin speciella kombination av värme och elegans. 

– Jag hade just tagit examen och blivit erbjuden jobb hos Mattias Dahlgren i Stockholm när Anna Göransdotter och Markus Olsson kallade mig till ett möte. De erbjöd mig möjligheten vara med och utveckla ett nytt restaurangkoncept i Victors lokaler. Så jag bestämde mig för att stanna. Vi gav allt och det blev riktigt bra, säger hon. 

Cecilia Sandström Foto: Evelina Rönnbäck

Frågan om att stanna eller flytta fanns med redan när Cecilia växte upp. Föräldrarna arbetade inom Sida med teknik och sjukvård. Innan skolåldern bodde hon därför i Vietnam och Zambia. De skulle sannolikt ha flyttat utomlands igen, om inte tragedin hade slagit till. Som tolvåring förlorade Cecilia Sandström sin pappa i cancer, något som fick avgörande betydelse för hennes livsval. 

– Jag växte upp ganska snabbt och blev lillgammal, lagade mat och fixade. Jag blev den som styr upp saker och det är jag fortfarande, konstaterar hon.  

Sommaren mellan sjuan och åttan tillbringade hon några veckor hos en vän i Sollefteå, med sommarjobb på en kvartersrestaurang. Det blev en välkommen paus från familjens sorg, men också vägen in en ny värld. Att servera matgäster var en slags teater som hon njöt av, ett spännande sätt att delta i människors firanden och glädjeämnen. 

Sommarjobbet följdes av otaliga säsonger och extratimmar på olika restauranger, en ovärderlig skola i mat och värdskap. Hon mötte kockar från Frankrike och Italien, barchefen på Gretas lärde henne allt om whiskey. Cecilia sög i sig kunskapen och njöt av finliret, att putsa saltkaren och sopa av borden. Redan då ville hon – och vill fortfarande – upptäcka mer, kanske flytta utomlands? Genève vore trevligt, tycker både hon och sambon.  

Men just nu passar det inte. Cecilia har ankaret stadigt förankrat i Västerbotten, av flera anledningar. Arbetet är mer givande än någonsin, hon har underbara gudbarn att umgås med och så vännerna, inte minst. I flocken av tjejkompisar känner hon sig alltid hemma. 

Vi brukar åka iväg till fjällen, plocka svamp, dricka vin, bada nakna i en bäck… De är en stor trygghet. Jag hoppas att vi fortsätter att finnas för varandra när vi är 85. Vi pratar faktiskt om att flytta ihop i ett kollektiv när vi är pensionärer. Kanske i södra Frankrike? 

Text: Hanna Kangassalo 
Bild: Evelina Rönnbäck

Kul att veta om Cecilia Sandström: 

  • Driver sedan 2018 konsultföretaget M en Place som erbjuder kreativ affärs- och konceptutveckling med inriktning på besöksnäringen. Helst i tidiga skeden mot fastighetsutvecklare för att säkerställa en god investering. Företagsnamnet kommer från den franska kökstermen, Mise en Place som betyder ”allt på plats”. 
  • Hon beskriver sin roll som en bro mellan ägare och investerare på den ena sidan och den driftansvariga företagaren på den andra. ”Synkar man utvecklingen redan från början gynnar det alla i det långa loppet.” 
  • Utbildad till företagsekonom och redan från ung ålder skolad i restaurangarbete genom säsongs- och extrajobb, bland annat i Borgafjäll och på Restaurang Viktor i Umeå.  
  • Efter att ha sett Valerie och Ron Taylors film om hajar ville hon länge bli marinbiolog och påbörjade naturvetenskapliga studier i Göteborg, innan hon insåg att det sannolikt skulle leda till arbete i ett labb, snarare än äventyr till havs.  
  • Haft ett finger med i utvecklingen av flera av Umeås populäraste etablissemang. Har bland annat byggt upp och drivit Restaurang Viktoria och varit verksamhetschef på Väven. 
  • Växte upp i Vietnam, Zambia och Sverige. Har en förkärlek till de svenska fjällen och kan tänka sig att flytta utomlands när hennes två gudbarn har blivit större. 
  • Aktuella uppdrag hösten 2022: Vidareutveckling av besöksmålet Granö Beckasin och förhandlingar med nya restauratörer till Konstnärligt campus i Umeå. 
  • Definitionen på ett besöksmål i världsklass, enligt Cecilia, är när en verksamhet står ut konceptuellt och harmonierar med omgivningen. Allt ska sitta på plats: miljön, kommunikationerna och andra besöksmål i närheten. 
Nyheter

Musikdrömmen deltar vid Umeå Guitarshow 4–5 maj

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

signa upp för vårt nyhetsbrev