fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

De kan bli årets kulturella och kreativa företag

De kan bli årets kulturella och kreativa företag

Under kvällens förevent offentliggjordes samtliga finalister som nu har chansen att ta hem priser under Umeågalan den 23 mars. De tre företag som kan bli årets kulturella och kreativa företag är Facit Bar, Turborilla och Mat & Event Umeå. Ett pris som eXpression Umeå delar ut i samarbete med Umeå Creative Industry Association.

De kulturella och kreativa branscherna spelar en viktig roll för Umeås attraktionskraft och ekonomiska utveckling. Därför känns det jättekul att för andra året få möjlighet att uppmärksamma drivna och skickliga entreprenörer. I vanlig ordning har det varit svårt att utse tre finalister, men det ser vi som ett tecken på hur stark den kreativa sektorn är i vår region, berättar Barbro Renkel, vd vid eXpression Umeå och juryordförande.

Här är de tre finalisterna tillsammans med juryns motivering:

Facit Bar

”Med en tydlig ambition att visa upp Sveriges hela register och världsledande position inom dryck har Facit Bar sannerligen satt Umeå på cocktailkartan. Deras kreativa koncept att endast använda Svenska ingredienser och influenser sträcker sig från drinkar, mat och konst till kulturevenemang. Facit Bars nyfikenhet att hela tiden förnya sig driver utvecklingen av småskalig lokal matproduktion, vilket både berikar det Svenska kulturarvet och Umeås kulturliv.”

Turborilla

”Turborilla har fötterna stadigt rotade i Umeås spelutvecklingsmylla samtidigt som de globalt utvecklats till en av de stora inom kategorin actionsport. De senaste åren har de jobbat aktivt för att lyfta Umeå och norra Sverige som ett viktigt nav för spelutveckling samtidigt som de driver processen för en mer jämställd bransch. Med stort hjärta för det digitala hantverket fortsätter företaget skapa fängslande upplevelser för en entusiastisk publik världen över.”

Mat & Event

”Det går inte att undgå passionen och det tydliga hållbarhetsfokus som driver teamet bakom Mat & Event. Genom att engagera stora och små aktörer från hela umeåregionen har man lyckats demokratisera gastronomiska upplevelser för både finsmakaren och den nyfikne. Umeå Smakfestival och Smakpromenader är återkommande favoriter som förgyller Umeås kulturliv och fortsätter vara relevanta tack vare företagets driv att hela tiden utvecklas.”

Priset Årets kulturella och kreativa företag delas ut i samarbete med Umeå Creative Industry Association.

Expression delar även ut pris till Årets innovativa företag tillsammans med aktörer från innovationsstödsystemet. Info om samtliga finalister och priser hittar du på Umeågalans hemsida.

Tre inkubatorföretag på nationell topp 100-lista

Nyheter

Open Doors: Upptäck Umeås Kreativa Kollektiv

Nyheter

Häng med oss under designveckan

Nyheter

Kicka igång designveckan på Bygden!

signa upp för vårt nyhetsbrev