DE TAR HEM THE GOLDEN SEED AWARD FÖR SINA HÅLLBARA DESIGNPROJEKT

DE TAR HEM THE GOLDEN SEED AWARD FÖR SINA HÅLLBARA DESIGNPROJEKT

Under torsdagen 4 juni när Designhögskolan i Umeå höll sin årliga Design Talks och Degree Show — med världsledande föreläsare inom designfältet tillsammans med examenspresentationer och prisutdelningar— utsågs två studenter att ta hem The Golden Seed Award, ett pris framtaget av studentinitiativet UID Climate Group. 

I år är eXpression Umeå med och sponsrar priset. För andra året i rad delas det ut till den eller de studenter som genomgående tänkt på hållbarhet och den klimatpåverkan deras examensprojekt har. Studenterna som tog hem priset i år var Camilla Näsholm, Masterprogrammet i interaktionsdesign och Elias Pfuner, Masterprogrammet i avancerad produktdesign. 

Det är en ära att få ta emot det här priset. Det representerar hur viktigt det är att vårt samhälle gör en förflyttning mot mer hållbara system. Tack till UID Climate group för att ni driver viktiga frågor framåt, Camilla Näsholm, Masterprogrammet i interaktionsdesign.

Mycel heter Camilla Näsholms examensprojekt och ären plattform som hjälper människor som är intresserade av grönsaksodling att komma i kontakt med varandra och lära sig om odling tillsammans. Läs mer om Camillas projekt här: http://www.uid.umu.se/en/uid20/project-gallery/ixd/camilla-naesholm/

Elias Pfuner var den andra att ta hem priset med sitt examensprojekt Living with Fire som är ett spekulativt projekt som handlar om att skapa en vision om hur världen och de samhällen vi lever i skulle se ut om skogsbränder var en accepterad del av det sociala landskapet och ekosystemetResultatet av projektet är en identitet för nya brandarbetare, kallad FireGuardians, och deras verktyg.

I’m super happy to receive the award and I think it highlights how important it is to also focus on more things than just us on the planet, Elias Pfuner, Masterprogrammet i avancerad produktdesign.

Läs mer om Elias projekt här: http://www.uid.umu.se/en/uid20/project-gallery/apd/elias-pfuner/

För att lyfta, uppmuntra och uppmärksamma framtidens design som tar ett ansvar för en hållbar framtid arbetar eXpression Umeå i nära samarbete med Designhögskolan och är stolt sponsor till The golden seed award.

The Golden Seed Award är ett pris framtaget av UID climate group, ett studentinitiativ som jobbar för ökad hållbarhet på skolan och inom designyrket. Gruppen är en del av studentföreningen Ställverket på konstnärligt campus.

Med priset vill de lyfta fram de projekt som har ett hållbart förhållningssätt både socialt, ekonomiskt men framförallt ekologiskt. Det kan innebära ett hållbart materialval, minimerade utsläpp och i bästa fall ett cirkulärt system som produkten eller tjänsten existerar i. Designpriset hoppas också på att inspirera andra att tänka och agera mer hållbart.

För oss var det en självklarhet att samarbeta med att premiera det hållbara designpriset. Vårt uppdrag är att utveckla nya idéer och koncept från kreatörer till hållbara företag. Att bidra till en resiliens och en hållbar framtid är allas vårt ansvar. Så grattis till alla som tar examen nu och extra grattis till Camilla och Elias! Marlene Johansson, VD eXpression Umeå 

Nominerade till Golden Seed Award 2020:

Amanda Wallgren, Kandidatprogrammet i industridesign
Camilla Näsholm, Marsterprogrammet i interaktionsdesign
Elias Pfuner, Masterprogrammet i avancerad produktdesign
Ivan Kunjasic, Marsterprogrammet i interaktionsdesign
Rebecka Rosenlind, Masterprogrammet i avancerad produktdesign
Lucas Flynn, Marsterprogrammet i interaktionsdesign
Julian Loretz, Masterprogrammet i avancerad produktdesign
Patrick Birke, Masterprogrammet i transportdesign.
Christoffer Weinreich, Kandidatprogrammet i industridesign
Lovisa Lund, Kandidatprogrammet i industridesign

Jury av Golden Seed Award 2020:

Lisa selin, BFA2
Ellinor Werner, BFA1
Inna Zrajaeva, IXD1
Anna Hing, APD1
Teun Stickers, IDI
Sonya Swan, APD1
Marlene Johansson, VD, eXpression Umeå 

Kontakt

Marlene Johansson, VD
eXpression Umeå
marlene.johansson@expressionumea.se

Lisa Selin, Initiativtagare 
The Golden Seed Award
lisamariaselin@gmail.com

UID Climate group
uid.climategroup@gmail.com

Nyheter

Johanna Forsberg ny ansvarig för eXpression Design

Nyheter

Ny kunskapsutveckling i spåren av Coronapandemin

Long read

Natalie är redo för nya utmaningar

Deltagarna i eXpression Design i Umeå 2020-2021
Nyheter

Följ deltagarna i eXpression Design Umeå

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.