fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

”Det mänskliga blir allt viktigare”

”Det mänskliga blir allt viktigare”

eXpressions branschråd samlades för att diskutera hur kreativa sektorer utvecklas i en tid av snabb förändring och osäkerhet. Samtalet fokuserade inte minst på hur det organiska och mänskliga får allt större betydelse, samtidigt som ny teknologi skapar både utmaningar och möjligheter.

Många branscher rör sig mot en djupare uppskattning av processer och det hantverksmässiga. Det menade eXpression branschråd som samlades i Umeå under måndagen.

Att se något växa fram och att uppleva det i verkligheten är centralt i en tid där digital teknik, som AI och AR, förändrar hur dessa upplevelser kan förmedlas.

Det unika och autentiska blir allt viktigare i en värld där standardiserade lösningar dominerar. Jag ser en växande längtan efter det genuina, både i smak och upplevelse, säger Mathias Dahlgren.

Både Anna Lidström, textil och mode, och Sara Sandström, konst, lyfte fram liknande rörelser inom sina områden.

Sara berättade att skogen och jorden är vanliga återkommande teman och att konstnärer från minoriteter och andra grupper, som präglas av utanförskap, får mer plats.

Det finns en slags revanschkänsla inom konstvärlden, att ge tillbaka till de som tidigare tryckts undan. Och vi upplever en tydlig tematik runt skog och organiska material. Men samtidigt är det digitala och ny teknik närvarande. Det ena utesluter inte det andra, menar Sara Sandström.

Samtalet kretsade en hel del kring att balansera just teknologiska innovationer med att bevara och förstärka det mänskliga i skapandet och upplevelser. Men även om behovet av att innovera kring affärsmodeller och hållbarhet, som är på riktigt, och inte bara ser bra ut.

Vi har ett överflöd av textilia råvaror och det finns ett stort behov av nya kreativa lösningar. För att möta utmaningen behöver vi gå bortom den tekniska och kemiska produktutvecklingen på fiber- och materialnivå, och istället fokusera på designmetoder som kan hantera ett oförutsägbart textilflöde. Den stora utmaningen är att hitta lönsamhet, säger Anna Lidström.

Sammantaget beskrivs en tid som innebär en hel del osäkerhet och viktiga vägval. Ekonomiska frågor tenderar att trumfa hållbarhet och allmänt vilar en hel del avvaktande över flera branscher. Arkitektbranschen är inget undantag.

Jag tycker ändå att det känns spännande att verka just nu, när så mycket står och väger. Det är rätt segregerat inom min bransch, där de stora blir allt större och de mindre får kämpa. Det är som att många står och väntar på vad som ska hända här näst, säger Ola Rune.

    BRANSCHRÅDET. Från vänster: Mathias Dahlgren, gastronomi. Sara Sandström, konst. Anna Lidström, textil- och modeindustri. Ola Rune, arkitektur och design. Foto: eXpression
    Nyheter

    Lyckopodden signar med streamingjätte

    Nyheter

    Se resultaten från Prototype Week 2024

    Nyheter

    Innovation Boot Camp 2024: Teknik & Kreativitet

    Long read

    Gustav Skoogh gör mer plats för allt

    signa upp för vårt nyhetsbrev