fbpx

Enkelhet och harmoni förde Victoria in i rampljuset

Enkelhet och harmoni förde Victoria in i rampljuset

Designern, formgivaren och entreprenören Victoria Säker uppskattar det enkla i vardagen och vill att det hon skapar ska bidra till att göra den vackrare. Harmoni är ett ledord som lyser igenom om det så är formgivning eller energiarbete det handlar om. Som deltagare i eXpression Design har hon bland annat arbetat med klädbetjänten 7:00 am som uppmärksammats både i Elle Decoration och på Formex. eXpression Umeå fick möjligheten att ställa några korta frågor.

Vem är du Victoria och vad har du förbakgrund?
Jag har alltid varit kreativ och haft ett driv att skapa. Design och formgivning har varit stora intressen sedan jag var liten. Jag har bland annat utbildat mig inom grafisk formgivning och Feng shui – den flertusenåriga konsten att skapa vackra och hållbara miljöer som stöder dig. I programmet eXpression Design fick jag möjlighet att förverkliga min dröm om att formge en produkt som både fyller ett praktiskt behov och bidrar till en behaglig känsla i rummet. 

Hur skulle du beskriva ditt företagande, förstått att du gör flera olika saker?
Det stämmer. I mitt företag formger jag produkter som underlättar vardagen och gör den lite enklare och vackrare. Jag skapar bilder och målar. Jag är också utbildad inom olika typer av energiarbete och erbjuder tjänster inom det området. 

Hur skulle du beskriva ditt uttryck och din stil när det kommer till design och formgivning?
Jag dras till det enkla och vill att min design ska hålla över tid. Vår omgivning påverkar oss så mycket, exempelvis ger ett rum med ordning ett lugn och minskar stress. Med det i åtanke vill jag att min formgivning ska underlätta att skapa harmoni och behagliga miljöer.

7:00 am, Victorias klädbetjänt som uppmärksammats av bland annat Paris Design Week, Elle och Formex. Foto: Carola Harnesk

Berätta lite om 7:00 am och hur den uppmärksammats:
Jag saknade en klädbetjänt för de kläder jag burit på dagen men som inte behövde tvättas, utan kunde användas en dag till. De behövde bara hängas upp.
Klädhögarna i mitt sovrum var fula och kläderna blev skrynkliga och ofräscha och det slutade alltid med att jag tvättade allt ändå. 

Jag ville ha en klädbetjänt med mjuka former och luftiga, enkla linjer, i trä och som anknöt till nordisk design. Den skulle passa kläder som skjortor, t-shirts, linnen, byxor, koftor och accessoarer, inte tunga kostymer. Men jag hittade ingen på marknaden. Så jag designade en – 7:00 am, en vägghängd klädbetjänt för kläder och accessoarer.

Klädbetjänten 7:00 am antogs av projektet Arctic Design of Sweden för att att representera norrländsk formgivning och skulle ha visats upp i Paris under Paris Design Week under 2020. Tyvärr blev detta inställt på grund av corona men istället skapades en digital katalog där 7:00 am hamnade på första sidan. Extra glad är jag att Arctic Design of Sweden också visade upp 7:00 am på en helsida i ELLE Decoration. Det är också fantastiskt roligt och hedrande att 7:00 am handplockades till trendutställningen för Formex sommaren 2020 och även visades i Formex digitala trendguide SS21, tillsammans med min nya, mindre hängare, I am.  

Något annat spännande som är på gång den närmsta tiden?
Jag har precis öppnat anmälan till ESSENCE – en digital kurs för att bygga upp din egen dragningskraft och attrahera det du drömmer om.

eXpression Design är ett affärsutvecklingsprogram vid eXpression Umeå som erbjuder metoder, verktyg och nätverk för att du som kreatör ska kunna ta din idé till verklighet. Målet är att ta fram en lokalproducerad produkt, att växa i sitt entreprenörskap och sin förmåga att skapa hållbara samarbeten och nätverk. Syftet är att stärka lönsamhet, hitta nya marknader och utveckla lokal produktion.

Victoria Säker. Foto: Carola Harnesk

FAKTARUTA:

Namn: Victoria Säker
Bor: I Örnsköldsvik
Familj: Man och dotter 
Senast lästa bok: Breaking the Habit of Being Yourself – How to Lose Your Mind and Create a New One av Dr. Joe Dispenza
Film eller serie att rekommendera; Älskar roliga serier. Skrattar hejdlöst mycket åt serier av t ex Amy Poehler och Tina Fey.
Förebild: Jag inspireras av många människor, en del på grund av vad de gör och åstadkommit och andra på grund av deras personlighet och karaktär. Några exempel är Ingegerd Råman, Kathrin Zenkina, Davidji och Desireé Pais.

» Kolla in Victoria Säkers hemsida

Fotografer för utvald bild (collage): BYN collective för Arctic Design of Sweden och Carola Harnesk.

Superkreatören Anna Parry i Kill Your Darlings Podcast

Nyheter

Besöksnäringen utmanas och utvecklas

Long read

Jonas är IT-konsulten med en kreativ ådra

Nyheter

Säg hej till arkitekterna Grönlund Karlsson

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.