eXpression Design – Ett kvitto på att branschöverskridande samverkan leder till hållbara företag

eXpression Design – Ett kvitto på att branschöverskridande samverkan leder till hållbara företag

17 Kreatörer, formgivare, textilkonstnärer och designers från den första omgången av eXpression Design har nu genomgått fas 1. Där kreatörer tillsammans med lokala tillverkare designat och prototypat fram hållbara designprodukter. Det framgångsrika programmet har sin utgångspunkt från eXpression Umeå, med syftet att skapa hållbara samarbeten med kreativa företag och lokala tillverkare. Satsningen både i Umeå och nu Örnsköldsvik kommer på sikt leda till en hållbar tillväxt genom branschöverskridande samarbeten, goda relationer och hållbara satsningar samt öka internationalisering och export inom de kreativa kulturella och konstnärliga näringarna. Nu står det klart att eXpression Design bidrar med fler hållbara företag redo att ta sig ut på den internationella marknaden.

Vi har sett att kraften i att samskapa under en produktframtagning är enorm. Att tillsammans lösa problem och hitta lösningar har varit en nyckel för företagen, såväl tillverkare som kreatörer. Nätverken har breddats och förståelsen för respektive processer har fördjupats. Vi tror på en god fortsättning av produktutveckling i norr! Säger Johanna Forsberg, programansvarig eXpression Design Örnsköldsvik.

eXpression Design är en framgångsrik satsning som nu inte bara finns i Umeå utan har tagit sig vidare och ut på en länsöverskridande arena. Det kreativa nätverket High Coast Creative i Örnsköldsvik har tillsammans med eXpression Umeå ingått ett samarbete och har på så vis möjliggjort programmet för fler kreatörer att skapa branschöverskridande samarbeten kreatörer och tillverkare sinsemellan.

Programmet startade i december 2019 med prototypande i eXpressions 3D-lab och softlab, nätverkande, företagsutveckling och föreläsningar. Den 28 augusti 2020 lanseras 17 nya lokalproducerade produkter från första omgången och till hösten fortsätter fas 2 där internationalisering, synbarhet och export står i fokus.Samtidigt som programmet fortgår öppnar ansökan för nya deltagare att söka till programmet där sista ansökningsdag för den nya omgången är 15 augusti 2020. 

Programmet ger en fantastisk möjlighet att förstå sin designprocess bättre och därmed utvecklas som kreatör. Därtill få verktyg att stärka sitt nätverkande och synlighet internationellt, säger Barbro Renkel, programansvarig eXpression Design Umeå.

Målet med eXpression Design är att sammanlänka kreatörer med lokala tillverkare, bredda nätverk och att det sker en ökad tillväxt hos de kreativa, kulturella och konstnärliga näringarna i Västerbotten.

Fotograf: Elin Nerpin

Kontakt
Barbro Renkel
eXpression Design Umeå
barbro.renkel@expressionumea.se

Johanna Forsberg
eXpression Design Örnsköldsvik
johanna@highcoastcreative.se

Modevisning
Nyheter

Följ Modevisningen här

Nyheter

Umeåpionjärer växlar upp i utforskandet av handel- och stadsutveckling

Sarita Nath
Nyheter

Möt Factivisten Sarita Nath

Bild på eXpression Designs deltagare
Nyheter

Programstart av eXpression Design i Umeå

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.