fbpx

Allt fler musiker satsar på företagande

Allt fler musiker satsar på företagande

Ända sedan eXpression Umeå slog upp portarna har inkubatorn varit uppskattad av musiker. Bland de första att kliva in var hiphopkollektivet Random Bastards och efter dem har en stril ström av Umeåbaserade artister fyllt på och förgyllt communityt. Spannet är brett med alltifrån hiphop, visa och klingande skålar.

Det blir alltmer populärt för artister och musiker att satsa på sitt entreprenörskap och ytterligare professionalisera sin passion. Detta syns inte minst i deltagarregistren inom eXpression Umeås affärsutvecklingsprogram. Idag finns till exempel singer/songwritern Magda Andersson och the purple lady herself, Prince-inspirerade Hanna Ögren, i inkubatorsprogrammet Creatives – dessutom gjorde nyligen sångfågeln Natalie Carrion en så kallad exit. 

Flertalet musiker och artister har även deltagit i förinkubatorsprogrammet eXpress. Förra hösten fanns till exempel musikerkollektivet MÄJEB med, där Matthew, Milad och Anton ingår. Efter det har artister såsom Vicki Jacobson, Karl Fjellborg, Joel Gerhardsson och Nathalie Lidqvist gått samma väg (den sistnämnda är idag aktuell med en ny singel).

– Vi ser tydligt att artister banar väg för varandra och det finns ett stort intresse för att samarbeta. I programmen bildas kluster med entreprenörer som delar liknande utmaningar och gemensamt diskuterar lösningar som hjälper dem framåt. Det är extra kul att så många musiker och artister sökt sig till oss de senaste åren, berättar Oskar Riby, affärscoach på eXpression Umeå.

Inte nog med att traditionella artister väljer att satsa på sitt entreprenörskap även musiker inom smalare världsmusikgrenar går att hitta bland programdeltagarna. Färska exempel på det är Prem Geetam som bland annat skapar ljuv musik med sina klangskålar och mångsysslaren Duneska Salazar.

– Branschöverskridande samarbeten är alltid viktiga. De skapar en spännande dynamik och ger upphov till nya innovativa idéer, som inte sällan går mot rådande normer. Men det finns såklart ett tydligt värde för kreatörer och företagare att få möjlighet att dela erfarenheter med andra i samma bransch. Vi hoppas kunna bidra till ännu bättre förutsättningar för musiker och artister att stötta och hjälpa varandra, säger Emil Hägglund som tillsammans med Oskar ansvarar för eXpressprogrammet.

Har du en dröm om att utveckla ditt artisteri eller kreativa affärsidé till ett hållbart företag? Testa idén i eXpressprogrammet. Ansökan stänger 21 februari.

Läs mer om eXpress.

Superkreatören Anna Parry i Kill Your Darlings Podcast

Nyheter

Besöksnäringen utmanas och utvecklas

Long read

Jonas är IT-konsulten med en kreativ ådra

Nyheter

Säg hej till arkitekterna Grönlund Karlsson

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.