Express

Testa din kreativa affärsidé

eXpress är för många kreatörer det första steget till eXpression Umeås affärsstöd. Här får du tillsammans med andra ta del av verktyg och modeller för att provtrycka din idé, innovation och ditt entreprenörskap. Är du redo att ta din kreativa affärsidé till ett hållbart företag?

Testa din kreativa affärsidé

eXpress är för många kreatörer det första steget till eXpression Umeås affärsstöd. Här får du tillsammans med andra ta del av verktyg och modeller för att provtrycka din idé, innovation och ditt entreprenörskap. Är du redo att ta din kreativa affärsidé till ett hållbart företag? 

eXpressprogrammet är eXpression Umeås förinkubator. Det innebär att programmet är utvecklat för dig som är mycket tidig i processen att testa och provtrycka din  affärsidé. Programmet löper under åtta veckor med en gemensam halvdagsworkshop per vecka – däremellan eget arbete. Programmet är kostnadsfritt men vi förväntar oss att du som deltagare bidrar med engagemang, nyfikenhet och driv samt att du aktivt deltar i alla aktiviteter.

Som deltagare i expressprogrammet blir du en naturlig del av vårt community och nätverk som består av andra kreatörer och entreprenörer, affärsutvecklare och experter. Du får även möjlighet att nyttja vår unika miljö med co-workingytor, studios och kreativa verkstäder samt löpande ta del av individuell affärscoaching.

Efter programmet är du väl förberedd för att ansöka om fortsatt affärsstöd i inkubatorsprogrammet Creatives.

Programinnehåll

Programmet inleder med att identifiera dina drivkrafter med hjälp av vår egen modell som utgår i från konceptet IKIGAI. Vi går även igenom designprocessen samt modeller för intressent- och marknadsanalys. Dessutom får du verktyg för att göra en marknadsundersökning. Därefter gräver vi djupare och fokuserar på områden som affärsmodell, varumärke, försäljning, immateriella rättigheter (patent, mönsterskydd och designskydd), kalkylering, budgetering och hållbarhet.

Vem kan söka?

  • eXpressprogrammet riktar sig till dig som har en affärsidé och passion inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna.
  • Din ambition ska vara att utforska möjligheterna att utveckla ett hållbart företag.
  • Du behöver ha möjlighet att aktivt delta i programmets aktiviteter och ha tid till eget arbete (totalt uppskattat till ca 10 timmar i veckan, workshops inkluderat).
  • Som deltagare behöver du inte ha startat ett företag.

Programmet kan komma att hållas på engelska om deltagarunderlaget kräver det.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor.

Deadline för ansökan till höstens program har passerat.

Ny programomgång planeras till våren 2022.

Programstart: 13 oktober

Deadline ansökan: 1 oktober

Slutdatum VÅREN 2021: 26/5 2021

FAQ

Deltagandet i eXpress är helt kostnadsfritt. Det vi kräver av dig är din tid och ditt engagemang.

Alla deltagare i programmet erbjuds en cleandesk kostnadsfritt. Dessutom finns möjligheten att hyra ett eget skrivbord eller studio. Prata med programansvariga efter antagningsbeskedet om du är intresserad av det här.

Du söker till programmet som helhet. Vi ser stor vikt av att alla deltagare är med från start då det skapar möjlighet att bygga nätverket av flera kreatörer som kan bli samarbetspartners framöver. Creative minds unite.

Spännande!
Alla affärscoacher och programdeltagare vid eXpression Umeå har signerat sekretessavtal så din innovation är säker hos oss. Dessutom har vi flertalet kunniga jurister i vårt nätverk som gärna hjälper dig att söka relevant skydd för din innovation.

Alla affärscoacher och programdeltagare vid eXpression Umeå har signerat sekretessavtal så du kan känna dig trygg att diskutera affärshemligheter med oss.

Det är inget krav vi ställer för att du ska kunna söka dig till oss. Men det gläder oss så klart om ditt hjärta bultar lite extra för vårt närområde då det är en viktig del av vår verksamhet.

För att tillgodogöra dig vissa delar av våra program kommer du dock behöva vara på plats i Umeå. Ibland under längre perioder. Om du har funderingar gällande ett specifikt program kan du ta kontakt med programansvarige vars kontaktuppgifter du hittar tillsammans med informationen om respektive program. Och programmen hittar du här.

Våra erfarna affärscoacher hjälp dig gärna att hitta ditt nästa steg. Kontakta någon av dem för att få råd. Vi värnar om dina idéer och tillämpar full sekretess på allt du diskuterar med oss.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Programansvariga

Emil

Hägglund

Affärscoach & strategisk kommunikatör

Oskar

Riby

Affärscoach, programansvarig eXpress

Övriga program

Creatives
Creatives är eXpression Umeås inkubatorsprogram. I programmet erbjuds du som kreatör med ett företag hjälp att utveckla detta vidare till ett hållbart företag. Målet med programmet är att du utvecklats till en hållbar kreatör med starkt självledarskap och resiliens och ditt företag till ett hållbart företag med återkommande intäkter.
Express
Programmet är för många kreatörer det första insteget till eXpressions affärsstöd. Under programmet får du verktyg och modeller för att provtrycka din idé, innovation och ditt entreprenörskap.
eXpression Design
Programmet är ett samarbete mellan eXpression Umeå och det kreativa nätverket High Coast Creative i Örnsköldsvik. Som deltagare får du tillgång till en plattform med föreläsningar och workshops i processen från skiss till färdig produkt ut på marknaden.
Future Retail Lab
Future Retail Lab vänder sig till nya entreprenörer och ägardrivna bolag inom handeln samt till bolag som befinner sig i gränslandet mellan handel, besöks- och upplevelsenäringar. Genom programmet får du hjälp i att skapa tillväxt, utveckla nya affärsmodeller och former för samarbeten.
Summer eXpression
Under en sommar får du som ung kreatör chansen att ta din design från idé till färdig produkt i samarbete med skickliga producenter i Umeåregionen.
3D Labbet på Curiosum
Våra erbjudanden
eXpression Umeås kärnerbjudande är våra affärsutvecklingsprogram men vi har mer att erbjuda. Läs mer om våra erbjudande och miljöer här.