EXPRESS

För vem

Du är en kreativ doer – och du har en idé. eXpress är programmet som riktar sig till dig med embryot till en affärsidé inom de kreativa och kulturella näringarna som du är redo att utveckla vidare till ett företag.

Du behöver inte ha startat ditt företag ännu. Det vi kräver av dig är ditt engagemang och din tid. Vi står för coaching i framkant, smarta metoder och inspiration.

Vad får du

Under tre månader får du genom workshops coachning av våra erfarna affärscoacher och stöd av gästande experter som handplockats från svenskt affärs- och näringsliv att utveckla din idé. Stor vikt läggs vid din förmåga att självständigt arbeta med din idé och dina meddeltagare i programmet finns med som bollplank och stöttepelare.

Programmet ger dig verktygen du behöver för att snabbt och effektivt testa din affärsidé mot marknaden.

Alla deltagare i programmet får tillgång till inkubatorns cleandesks.

Språk

Detta program hålls i första hand på engelska.

Workshops innehåll

Workshop 1 – Designprocessen
Designprocessen, en användbar metod att utveckla din passion/affärsidé till ett hållbart företag.

Workshop 2 – Intressenter, personas & customer journeys
Modellerna hjälper dig att strukturera personer och organisationer som påverkar/påverkas av ditt företag. Vi lägger extra vikt att identifiera användaren och kunden till ditt företag.

Workshop 3 – Affärsmodeller
Vi går igenom affärsmodeller och skapar ett utkast till ditt företags affärsmodell. Verktygen hjälper dig att strukturera din idé och testa mot marknaden.

Workshop 4 – The verification toolbox
Säljexperten Christian Malmsten går igenom processen för att verifiera behovet/intresset för din affärsidé. Du får hjälp med vilka frågor du behöver ställa och hur du kan göra detta.

Workshop 5 – Prototypa
Vi går igenom stegen från idé till lanserad produkt och testar olika sätt att skapa prototyper av din idé. På det sättet kan du hålla ner kostnaderna under tiden du utvecklar din produkt eller tjänst.

Workshop 6 – Företagsformer och rättigheter
Vi går igenom bolagsformer och hittar den som passar dig. Dessutom går vi igenom vilka rättigheter du som företagare äger och vad kan du behöva skydda i form av mönsterskydd, patent och varumärkesskydd?

Workshop 7 – Varumärke och marknadsföring
Vi går igenom grunderna för att skapa ett varumärke samt hur du kan lansera din produkt på marknaden, en så kallad ”Go to Market Strategy”.

Workshop 8 – Ekonomi och budget
Vi går igenom grundläggande ekonomi för ett nystartat företag samt skapar en budget, något som är värdefullt om du ska ansöka om stipendium, lån eller annan finansiering.

Workshop 9 – Globala mål
Sista workshopen för programmet och vi gräver djupare i FN:s Globala Mål och hur ditt företag kan jobba med dessa. Självklart avslutar vi med att fira!

När kör vi igång?

Antagning till eXpressprogrammet sker en gånger per termin. Ansökan stänger 5 februari för vårens programomgång.

Frågor

eXpressprogrammet sker i samarbete med innovationskontoret vid Umeå universitet.

umu_innovationskontor_left_se

Tidigare deltagare

Feedback från andra deltagare

 • Engagerade och kunniga personer som höll i workshoparna. Det gick alltid att applicera temat på sin egen affärsidé samtidigt som det var bra att få input och lyssna på de andra i gruppen! Bra och trygg miljö med inspirerande personer som lockade fram nyfikenhet, kreativitet och mod!

  Deltagare eXpress våren 2018
 • Funderar du på att vara med? Gör det, det är ovärderlig hjälp och kreativ miljö de tillhandahåller!

  Deltagare eXpress våren 2019
 • eXpressprogrammet var en perfekt plats för mig att starta. Jag hade en bred idé om vad jag ville skapa och programmet hjälpte mig att forma idéerna till vad mitt företag är idag. Det är ett stort plus att gå programmet med många andra som är i liknande fas med vitt skiljde idéer. Coacherna är kunniga och ger lugn kring de olika delarna som jag själv är osäker och okunnig inom. Har du en idé du vill ge en chans rekommenderar jag starkt att söka!

  Deltagare eXpress våren 2019
 • Helped me organize my to-dos and have-to by means of elimination. The methodology helped me organize and prioritize what all needed to be done.

  Participant eXpress 2017
 • För mig var nyckeln i mitt entreprenörskap att få vara i den kreativa och professionella miljön som eXpression tillhandhåller med sina andra kreatörer och ytterst kunniga coacher. Att genom eXpressions modell få min idé att blomstra och alldeles snart växa har varit ovärderligt för mig. De ger av sitt stöd och kunnande men framför allt hjälper de mig med mitt självledarskap, det är till syvende och sist jag som gör jobbet men utan deras hjälp hade jag inte varit där jag är idag med mitt företag.

  Deltagare eXpress våren 2019
 • Den uppmuntrande andan, det "höga taket och tjocka väggarna". Alla verktyg man behöver för att kunna utveckla ett företag, projekt eller idé ges.

  Deltagare eXpress våren 2018

Tidigare deltagare

Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search