fbpx

Hisnande och storslagna vyer när Bea fotar

Hisnande och storslagna vyer när Bea fotar

Vilhelminabördiga fotografen Bea Holmberg är en av de senaste kreatörerna att kliva in i inkubatorn. Efter att ha fyllt portfolion till brädden med fantastiska bilder från olika delar av världen har tältpinnarna slagits ner i Umeås kreativa mylla. Fokus just nu är att gräva djupare och hitta en ännu större trygghet i entreprenörskapet. Sedan ligger världen för hennes fötter.

Så långt Bea kommer ihåg har hon fångat ögonblick. Från början var det med engångskameror, sedan fullformatare och nyligen även med drönare. I olika former har fotograferandet alltid funnits med.

Som liten minns hon när pappa visade framkallade bilder ifrån sina resor och hur hon fascinerades av mormors många otroliga fotoalbum från ungdomen. Men det var dock inte förrän Bea hamnade under vatten i Florida som hon upptäckte hur viktig kameran var för henne själv. En ny värld öppnade sig.

Det var en otrolig upplevelse. En helt outforskad del som jag aldrig mött förut. Samtidigt som jag dök var det två dokumentärfilmare från National Geographic som följde två unga fridykare. Jag tänkte: kan man jobba sådär? Vad behöver jag ha för kunskap för att bli undervattensfotograf?

Där och då föddes en längtan att lära sig mer. Bea åkte hem till Göteborg och ansökte direkt till en yrkesfotografutbildning. Hon var fast besluten att lära sig mer om branschen och utforska det egna fotograferandet.

Efter studierna var ryggsäcken lastad men ny kunskap och nya insikter. Steget att starta eget föll sig sedan ganska naturligt.

Jag ville ha större inflytande över mitt liv och på så vis forma min egen vardag. Det var enkelt att starta upp företaget men inte lika lätt att hitta uppdrag. I början hade jag andra jobb på sidan av för att gå runt ekonomiskt, men även för att kunna göra de resor jag ville. Det var för mig en oro att inte veta om pengarna skulle komma in för månaden, men plan B var att bo i tält ett tag. Samtidigt är det lite spännande att inte veta vad som kommer här näst.

Som yrkesfotograf har det blivit en hel del resande. Bea har haft möjlighet att haka på branschkollegor och vänner på uppdrag runt om i hela värden och på så vis byggt upp en gedigen portfolio och utvecklat sitt uttryck.

Jag har fått resa till platser jag aldrig trodde jag skulle få se. Det har varit otroligt lärorikt och inspirerande. Jag har dessutom haft förmånen att arbeta med fotografer och filmare som delar liknande visioner och värderingar. Det har ofta gjort att jobbet inte känts som jobb. Vi bara gjorde det vi helst ville göra.

För kreatörer och entreprenörer inom de kulturella och kreativa näringarna är samarbeten ofta vägen framåt. Man växer på bredden snarare än på höjden – vilket innebär att nya lösningar växer fram genom att erfarenheter, nätverk och kompetenser korsbefruktas. För Bea är detta något naturligt som hon gärna ser mer av.

Jag vill helst arbeta med andra kreativa personer. Jag tror alltid på samarbeten. Att tillsammans nå fram till en vision gör den bara starkare. Ensam är inte alltid starkast, det är så lätt att köra fast. Att få bolla idéer och ha olika kunskaper inom områden är guld.

I dagsläget har Bea ett pågående arbete med Granö Beckasin och har precis startat en studiecirkel inom hantverk tillsammans med några vänner. Aktuellt just nu är att utforska fler samarbeten.

Bea är tydlig med att det är Umeå som är basen för tillfället och även om mycket handlar om att bygga där hon står finns planer att växla upp verksamheten på sikt.

Om några år hoppas jag att jag åker på långsamma uppdrag världen över med fokus på natur och friluftsliv. Jag har kanske med mig en assistent och vän för att kunna göra jobben bättre, och jobbar med flera återkommande kunder. Jag hoppas även att jag sysslar med mer rörligt material. Där finns det mycket spännande ett utforska för mig.

På eXpression Umeå skulle vi inte bli det minsta chockade om det är Bea som filmar och fotar under vattnet för National Geographic i framtiden. Eller döm själva, är det inte fantastiska bilder?

Faktaruta

Namn: Amy Sara Beatrice Holmberg men kallas för Bea 
Ålder: 28-årigt decemberbarn
Kommer från: Vilhelmina
Bor: Centrala Umeå och i campern Fru Skalman
Bästa företagsminne: Jag fck chansen att dokumentera en segelbåtstur som gick från Tromsö till Svalbard.
Inspireras av: Oj, så mycket! Mina vänners, sambo och främlingars briljans, folk som brinner för vad de än sysslar med, min hund Aya och naturens konstanta förändring.
Drömmer om: Har så otroligt många drömmar. Många ändras som livet går. Jag vill fortsätta vara nyfiken. Drömmer om att arbeta under vattnet och i luften. Jobba med naturdokumentärer, utforska våra hav och skogar. Om en stuga vid vattnet eller i fjällen där jag kan bo med mina vänner, odla och utvecklas. Åka på långtur med min hund Aya. Segla runt planeten och dyka från båten. Känna att jag inte jobbar när jag arbetar. Känna mig fri i det jag gör.
Utbildning: Yrkesfotografutbildningen i Göteborg & Divemaster i Moçambique. 
Största intresse: Svårt igen, jag tycks hitta på nya hela tiden, men jag tycker om brädsporter, klättring, sova ute, se nya platser, elda, umgås, dansa och spela musik.
Jag vill tipsa om: Att våga misslyckas. Våga ställa dom dummaste frågorna. Våga lyssna på och följa din inre röst. Bara va oftare.

Länkar

» Besök Beas hemsida

» Följ Bea på instagram

Nyheter

Lyckad försäljning för sommarens unga formgivare

Guider

Så blir din kundsegmentering relevant

Nyheter

Nu kan du nominera till Umeågalans nya pris

Stina Urberg, Urberg Design
Nyheter

Umeåbaserad smyckesdesigner har ögonen på Italien

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.