fbpx

Jonas är IT-konsulten med en kreativ ådra

Jonas är IT-konsulten med en kreativ ådra

Sedan hösten 2019 har Nimble:Bi varit en del av eXpression Umeås inkubatorprogram Creatives – nu är tiden att ta nästa steg. Bakom företaget som analyserar och visualiserar affärsdata står Jonas Sandström. IT-konsulten som älskar växelverkan mellan stabilitet och kreativ intuition, nymalt finkaffe och att göra skillnad på riktigt.

Entreprenören Jonas Sandström sitter på ett coronasäkrat café när jag ringer honom på en knasterfri digital lina. Vi kör ett så kallat audiomöte – det vill säga ett videomöte utan bild. Rätt ovanligt i dessa tider men jag tror båda uppskattar lite skärmfri tid. 

Jonas, som nyligen gjort en exit från inkubatorsprogrammet Creatives, tillbringar annars stora delar av arbetsdagen framför datorn. Genom sitt företag Nimble:Bi hjälper han företag och organisationer att förstå sin affärsdata på ett visuellt sätt (så kallad business intelligence). 

Att lösa gåtor genom programmering är för mig en naturlig drivkraft som ger energi. För kunden vill jag hitta smarta lösningar som på bästa möjliga sätt löser ett reellt problem, som frigör tid och resurser till annat som är viktigt, säger Jonas.

Inspirationen kommer främst från möten med andra människor. Möten som öppnar upp nya sammanhang och som ger ytterligare perspektiv och kunskap.

Det är det som är kul med konsultandet. Det är en stor anledning till att jag valt att satsa på den typen av företagande. Om det så är LKAB eller Frasses, stora etablerade företag eller mindre nischade sammanhang, finns det alltid nya insikter och perspektiv att ta in. Det är oftast nya problem man ska ta sig an som kräver kreativa lösningar.

Det var just från IT-konsultbranschen som Jonas kom när han stod redo att starta företag. Efter en tid som egen konsult väcktes en längtan efter ett kreativt sammanhang. Via en vän kom han i kontakt med eXpression Umeå och han sökte in till inkubatorsprogrammet Creatives. 

Det måste ha varit september 2019 som jag kom in och påbörjade resan hos eXpression. Det var glädje direkt. När man är som jag, en som gillar att skapa nya saker, är det skönt att vara i ett sammanhang där man får hjälp att sortera idéer, sätta mål och bli utmanad. 

Jag frågar honom om han ser någon skillnad på den Jonas som började i inkubatorn och den som nu tar steget ut.

Absolut. Om grunden innan var lite berg- och dalbana har jag mycket mer stabilitet nu. Idag släcker jag inte bara bränder utan har en bas av återkommande kunder som jag toppar med utvecklingsprojekt, där jag kan experimentera och testa nytt. Det är precis så jag vill ha det. Idag har jag utrymme att kunna välja, en lyx som jag inte tar för given. 

Foto: Kristoffer Pettersson ©STP Media AB

Jonas är en kille som gillar att kvantifiera saker, se siffrorna och statistiken bakom, men han är lika mycket en kreativ själ som behöver ett visst mått av kaos – mitt i ordningen. Det är lika mycket höger som vänster hjärnhalva när han arbetar. Att hitta ett sätt att bemästra denna pågående dragningskamp har blivit ett lyckorecept.

Jag har lärt mig dansa med de två motsatserna som är en tydlig del av mig. Rutiner har blivit viktigt, eller snarare ritualer. Mornarna är heliga och ser nästan alltid likadana ut. Innan jag öppnar min bärbara dator vill jag se till att jag är i rätt mode. Därför ser jag till att kliva upp tidigt och börja dagen med att meditera och skriva ner tankar. Det har blivit en utrensningsprocess. Jag kommer ut ur mitt eget huvud.

Han fortsätter efter en liten konstpaus. 

Jag börjar med att vara och känna in kroppen. Det ger mig förutsättningar att vara produktiv senare. Efter det maler jag kaffebönorna, väger, måttar och brygger. Med kaffet i hand kan arbetsdagen börja.

Bara struktur blir för stelt, bara frihet blir för löst i kanterna. Jonas verkar ha hittat sin väg för att optimera och hitta balans i tillvaron. Ni som träffat honom vet vad jag menar. Han har ett naturligt lugn över sig som smittar av sig och bidrar till att andra mår bra runt omkring.

Jag hade lovat Jonas att intervjun skulle ta 30 minuter och tiden börjar rinna ut. Men jag var tvungen att hinna ta tempen på nuet och framtiden. Vad är på gång och vart hittar vi honom om sisådär tre fyra år?

Helt ärligt så vet jag inte exakt vart jag är om tre år. Men jag går mot att utveckla någon form av tjänst eller produkt som kan skalas upp. Det är väl det som är aktuellt just nu. Jag jobbar med det utvecklingsprojektet och testar mig fram, samtidigt som jag har några längre större projekt som rullar på. Jag vill fortsätta skapa värde för andra oavsett vad jag gör. Det brinner jag för. Det och frihet.

Sista frågan Jonas. Jag tänkte ta mig en kopp kaffe och jag vet att du är lite av en nörd. Vad har du i koppen idag? Något du kan rekommendera?

Papua nya Guinea från Costas är riktigt bra, det har jag druckit. Sen tror jag det blir något Brasilianskt med lite fart i, avslutar Jonas Sandström, och jag gissar, med det signifikanta breda leendet.

Faktaruta

Namn: Jonas Sandström
Ålder: 30
Kommer ifrån: Född Umeå, uppvuxen i Lycksele
Bor: Öst på stan
Äter helst: Pata negra eller Denniskorv
Gör på en fredag efter jobbet: Umgås med vänner
Inspireras av: Människor som lever sin egen sanning
Livsfilosofi: När livet känns tungt: This too shall pass. Zooma ut. Tacksamhet.
När livet känns kung: Här och nu. Njut. Tacksamhet.

Jonas tre tips till nya entreprenörer:

  1. Klargör för dig själv vilket värde du kan erbjuda marknaden – varken överdriv eller underdriv
  2. Våga ta betalt för det värde du levererar
  3. Sikta mot att leverera mer värde – i relation till den tid du lägger ner – än igår

» Besök Nimble:Bi’s hemsida.

Inspirationsföreläsning med HAHA Studio

Nyheter

Lyckad försäljning för sommarens unga formgivare

Guider

Så blir din kundsegmentering relevant

Nyheter

Nu kan du nominera till Umeågalans nya pris

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.