KREATIVITET LEDER VÄG UR KRISEN

KREATIVITET LEDER VÄG UR KRISEN

Artikeln är skriven av www.umea.se

Det är mycket som stannat upp under Coronapandemin. Det gäller dock inte designern och entreprenören Anna Parry, som tvärtom har ökat sina insatser för att stimulera till kreativitet, entreprenörskap och förberedelser för den tid som kommer, när världen öppnar upp igen.

Anna Parry är designern och entreprenören som till vardags driver flertalet kreativa projekt parallellt, alla med målet att stärka människor och organisationer genom design och kreativitet. Trots den situation och kris vi nu befinner oss i försöker hon fortsätta göra just det, fast på andra plattformar.

– Jag vill ge hopp och inspiration till hur vi som individer kan ta oss igenom det här med vår psykiska hälsa i behåll. Jag vill också visa hur vi som samhälle kan använda oss av konst och design för att staka ut en ny, bättre väg framåt när krisen är över, säger Anna Parry.

Många kreatörer drabbas hårt av pandemin då uppdragsgivare trycker på pausknappen, konsthallar och gallerier håller stängt och invånare uppmanas till att minska sina sociala kontakter. Även Anna har drabbats då alla hennes fysiska workshops under våren ställts in, något som har fått henne att fundera över hur man kan mötas på andra sätt och hur hon kan inspirera och aktivera människor trots att många sitter isolerade i sina hem.

Ser möjligheter i krisen

– Jag väljer att se krisen som en möjlighet i sig. Min bästa gren är att jobba med människor och just nu är många av de hemma med ett plötsligt överflöd av tid, något som i vanliga fall brukar vara en bristvara. Många vill fylla den tiden, med både mening och underhållning, man vill glömma sin oro för en stund och ta tillbaka lite kontroll över sin tillvaro. För mig fyller skapandet alla de funktionerna; att arbeta kreativt är för mig nyckeln till att må bra. Jag tror att det gäller för de flesta människor, och där tycker jag det känns fint om jag kan hjälpa till att peppa och inspirera.

Har du något budskap som du vill skicka med till företagarna i Umeå?

– Kanske att även en liten dos kreativ aktivitet eller skapande varje dag kan vara bra för själen. Det behöver inte vara så avancerat; det kan vara att man tar tio minuter över morgonkaffet och skriver en dikt, eller att man dansar lite framför spegeln, eller gör en ny sorts lunchmacka varje dag. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv och inte ha för höga ambitioner i början; vi behöver inga fler måsten just nu.

– Jag själv gillar att vara ute i skogen och jag har börjat kolla efter coola grenar som jag tar hem och gör konstiga stylingjobb med bara för att det är kul. Nu är ju en perfekt tid att lära sig något nytt; det finns tonvis med inspiration och kurser på nätet.

Påtvingad omställning ger nya perspektiv

Den omställning vi tvingats göra på grund av Coronapandemin hoppas Anna kan leda till reflektion och insikter om vad man egentligen vill lägga sin tid på. Vi har fått bevisat att vi kan förändra vårt beteende väldigt snabbt om det behövs och den kraften är något hon tycker att vi bör använda oss av i framtiden.

– Konst och design-sektorn (inte minst service- och tjänstedesign) är superviktiga när det gäller att leda väg och skapa nya hjulspår när hjulen börjar rulla igen. Men jag tror på ett bredare perspektiv på kreativitet också – det är ju själva grundbulten för den innovation som behöver genomsyra alla organisationer när vi nu väldigt fort behöver ställa om till ett hållbart samhälle. Och ett innovativt samhälle byggs ju av kreativa individer såklart. Så det är win-win-win för individen, samhället och klimatet om vi kreerar mer.

FOTO: KRISTOFFER PETTERSSON

Artikeln är skriven av www.umea.se
https://umea.se/5.39fd5628171b932a5922aa6.html?fbclid=IwAR1Dt5Shsyto4Wmx_G_3KyngY4Yke97SZI-Px3e0KEGCv2PHlitTQBpkRlc

Textilfabrik
Nyheter

Nya affärsmodeller förändrar textilbranschen

Fredrik Petrusson, chefsdesigner Sigr
Long read

Fredrik designar jämställda och hållbara cykelkläder

Person som skriver för hand
Guider

Guide - Intressentanalys

Nyheter

LIVE: Seminarium med skaparna av "Pink Chicken Project"

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.