fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Lyckad satsning med advisory board till sommarprogrammet

Lyckad satsning med advisory board till sommarprogrammet

eXpression Umeås sommarprogram, Summer eXpression, har i år tagit ett nytt steg i sin utveckling. För första gången har de unga formgivarna fått stöd av en advisory board, bestående av fem experter från olika områden inom design och produktion.

Den 17 augusti var dessa experter på plats i Umeå för att lyssna till formgivarnas slutpresentationer och ge sina slutliga kommentarer. Idag, den 18 augusti, bjuder eXpression Umeå in till en öppen visning, ett Showroom, där alla designprototyperna kommer att visas upp för allmänheten.

Programmets advisory board består av:

  • Malin Wåhlström, inköpschef Designtorget AB, med expertis inom marknad och inköp.
  • Ola Rune, arkitekt från Claesson Koivisto Rune, specialiserad på design och formgivning.
  • Linn Backman Hallberg, hållbarhetsspecialist med fokus på cirkulär hållbarhet.
  • Jon Eliasson, från Jon Eliason Design Studio, med en bakgrund inom design och formgivning.
  • Peter Jiseborn, representant från Interior Cluster Sweden, tidigare vd för Swedese och Abstracta, med insikt i produktion och tillverkning.

Experterna i Advisory Board har använt tre centrala kriterier vid bedömningen av designidéerna:

  1. Hållbarhet: Fokus ligger på val av material och produktionsmetoder, med särskild vikt vid cirkulära lösningar. Återbruk prioriteras över återvinning. Dessutom bedöms produkternas livslängd och relevans samt om produkten skapar en emotionell koppling till köparen.
  2. Verkshöjd: Här bedöms designens unikhet och om den är så distinkt att den till exempel kan skyddas av mönsterskydd.
  3. Genomförbarhet: Detta kriterium fokuserar på produktionsaspekterna, inklusive uppskattade kostnader, tid och möjligheten att hitta lämpliga tillverkare. Dessutom bedöms produktens potentiella marknadsattraktion.

Under programmets gång har deltagarna och experterna samarbetat genom det digitala verktyget Miro. Där har formgivarna kunnat publicera sin designidé, målgrupp, inspiration och mood board. I juni hölls ett digitalt möte mellan Advisory Board och deltagarna, där varje formgivare presenterade tre designidéer och fick värdefull feedback.

Designprototyperna som tagits fram under programmets sju veckor har verkligen visat en hög verkshöjd och tidlös design. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser några framtida designklassiker bland dessa prototyper. Vår Advisory Board har varit otroligt engagerad och har verkligen tillfört mycket till arbetet, säger Fanny Lindén, som ansvarar för programmet.

Summer eXpression erbjuder unga formgivare chansen att ta sin design från idé till prototyp under sommaren. Efter en presentation och bedömning av Advisory Board i augusti, väljs vissa designidéer ut för vidareutveckling till färdiga produkter. Programmet är en del av eXpression Umeås bredare erbjudande, som inkluderar affärsstöd, utbildningar och ett community för kreativa entreprenörer.

FOTO: Jonas Eltes

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev