fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Malin i Ratan förenar tradition med kreativ framåtanda

Malin i Ratan förenar tradition med kreativ framåtanda

I en liten kustby utanför Umeå tillverkar Malin i Ratan kallrörda tvålar på gamla tiders hantverksvis – alltid med naturliga och ekologiska råvaror. Även om historiens vingslag påtagligt omsluter både butiken och hantverkstraditionen finns ett tydligt driv framåt. Passion, nyfikenhet och kreativitet är några av ingredienserna som medverkat till att de idag är en av tio finalister med chans att vinna ett fint nationellt entreprenörspris.

Malin Lindmark är hjärtat bakom tvålarna från Ratan. Det är just passion som så tydligt genomsyrar verksamheten i Ratan utanför Umeå, en by som omgärdas av både storslagna vidder och kulturhistorisk miljö. Tvålmakeriet var något som kom naturligt.

Jag började tillverka tvålar för att det var roligt. Efterfrågan växte allteftersom, det fanns ett sug och det tog fart, säger ägaren Malin Lindmark.

Vid tiden då allt började arbetade Malin som miljökonsult men i och med att efterfrågan växte sa hon upp sig och satsade all tid på företaget. Idag har Malin fyra anställda och under sommarens högsäsong kan det vara upp till sju feriearbetare.

Ratans tvåltillverkare ruckar aldrig på sina principer: hantverksmässigt, kvalitet och ekologiskt.

Tvålarna då? Malin har mycket att säga om tillverkningens olika processer och vikten av att balansera ingredienserna och att hålla sig till högkvalitativa råvaror. Generellt väljer man att använda mindre produkter och förpackningar. Mindre ger mer helt enkelt.

Vi väljer bort onödiga kemikalier så långt det bara går. Hantverksmässigt framställda tvålar, så som vi tillverkar dem, är något helt annat än konventionella tvålar. De behöver upplevas. En stor skillnad mellan tvålar som framställs industriellt och våra hantverksmässigt skapade tvålar är att hantverkstvålen har kvar sitt glycerin, som återfuktar huden. Industritillverkade tvålar utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet som bildas naturligt vid förtvålningen, säger Malin.

Hela teamet. Grundaren Malin Lindmark syns längst fram, tvåa från höger.

Tillsammans med att verksamheten utvecklats har även Malin Lindmark växt som företagare. Idag kokar hon nästan ingen tvål, det gör hennes anställda. Även om Malin såklart är högst delaktig i de kreativa processerna.

Jag driver ett hållbart företag som ständigt är i rörelse. Det tar mycket tid att utveckla något vilket även kräver att man själv hänger med och växer i sitt entreprenörskap. Jag väljer de roliga sakerna först och lär mig bit för bit.

Utbyggnad och utveckling, ja, och pandemi

De handgjorda tvålarna passar lika bra i naturen som på handfatet.

Malin i Ratan agerar inte ad hoc utan har under flera år följt en plan. Även om det måste finnas utrymme för justeringar längst vägen. Till exempel när en pandemi slår till.

Men även om restriktionerna begränsar vad som går att genomföra just nu är det ett faktum att verksamheten börjar bli trångbodd. I samma veva som ritningar tas fram för en utbyggnad finns många idéer om hur Malin i Ratan ska ta nästa steg.

Vi tänker mycket på att utveckla upplevelsen kring vår butik och handeln generellt i Ratan. På sikt vill vi ha ännu mer upplevelser kopplade till besöket hos oss, till exempel enklare spabehandlingar med tvål i fokus. Vi har planer som tyvärr fått pausats under pandemin men det är saker på gång. Vi hade tänkt dra igång tidigare. Det är inte värre än att vi får skjuta på det.

Pandemin har såklart påverkat tvåltillverkarna i Ratan, men inte i så stor utsträckning som Malin först befarade.

Vi upplevde en hel del bunkring i mars faktiskt. Sedan blev det tydligt mindre beställningar från återförsäljare, i synnerhet från centrumhandlare, men det vägdes upp med ett bra inflöde av hemesterfirare under sommaren. I november drog julhandeln igång i vår webbshop och vi fick bra fart även på tvåltillbehören som vi säljer.

Flera hundra nominerade har just blivit tio finalister – en av dem är Malin Lindmark.

Kan vinna fint entreprenörspris

Bland hundratals nominerade har Malin Lindmark i dagarna korats till en av tio finalister som nu har chansen att vinna ICAs Entreprnörspris 2021, i kategorin Årets lokala hjälte. Två vinnare kommer utses genom en allmän omröstning på ICAs webbplats samt av ICAs Entreprenörspris jury. Röstningen pågår mellan den 25 mars – 23 april.

Att bli utsedd till finalist är ännu ett kvitto på att Malin i Ratan gör rätt saker. Man behöver inte alltid hasta framåt. En kombination av att planera och att vara följsam är ett nog så bra recept. Dessutom mår man bättre längst vägen.

Ekobutiken i vinterskrud som hoppas på lättade restriktioner till sommaren.

Med framtiden i ryggen

Det fortsätter säljas hantverksmässigt framställda tvålar i Ratan, om så brinnande pandemi. Det verkar nästan som att det kulturhistoriska arvet ligger som ett värnande täcke över bygden och ingjuter mod och kraft till dess invånare. 

Ja, eller så är det helt enkelt bara riktigt bra folk i Ratan, som inte viker från plogen när man bestämt sig. Det och ett stort mått passion, nyfikenhet och kreativitet.

***

Malin i Ratan har tidigare varit en del av affärsutvecklingsprogrammet Future Retail Lab. Läs mer och hitta länk för ansökan till nästa programperiod här.

***

» Malin i Ratans hemsida

Nyheter

Musikdrömmen deltar vid Umeå Guitarshow 4–5 maj

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

signa upp för vårt nyhetsbrev