fbpx

MODEÄLSKANDE UMEBOR SÖKES TILL F/ACT MOVEMENT

MODEÄLSKANDE UMEBOR SÖKES TILL F/ACT MOVEMENT

F/ACT Movement är rörelsen för modeälskare som vill bygga en hållbar garderob utan att tumma på passionen för kläder och mode. Genom eXpression Umeå får några umebor chansen att delta i årets mest spännande utmaning. Från september 2020 till maj 2021 får de antagna deltagarna, f/activisterna, tillgång till ett smörgåsbord av roliga workshops och spännande föreläsningar som fokuserar på glädjen till mode, utifrån ett hållbart perspektiv. Utmaningen? Shoppa inga nyproducerade kläder under nio månader och sprid din resa på Instagram.

Textilindustrin står för stora klimatutsläpp och klädproduktionen har stor miljö- och hälsopåverkan. I projektet F/ACT Movement ska konsumenter leda vägen för en mer hållbar modeindustri. Deltagare från hela Sverige, så kallade f/activister, ska genom inspirerande workshops och föreläsningar få nya verktyg för hur de enkelt bygger en hållbar garderob. I Umeå är det eXpression med Marlene Johansson och Annakarin Nyberg och Anna Moström, som driver projektet.

Tillsammans med experter inom en rad olika områden får deltagarna laborera med bland annat återbruk, redesign, cirkularitet och hållbarhet. Samtidigt kommer det att arrangeras aktiviteter med fokus på hållbart mode och hjälpa företag att ställa om till mer cirkulära affärsmodeller. Genom hela projektet är den medvetna konsumenten i centrum, och faktumet att textilindustrin måste ställa om för att nå de globala, nationella och regionala hållbarhetsmålen.

Umeå och eXpression har fantastiska resurser i form av kreativt kapital, välkända influencers på området, SoftLabs och hantverkskunnande. Vi kommer använda allt det för att ge våra f/activister en grymt kul och kreativ resa till att göra sitt modeintresse mer hållbart. Och inspirera andra att göra detsamma, säger Anna Moström, projektledare.

Sista anmälningsdag för att bli f/activist är den 14 juni.

Sammanfattning 

Vad? F/ACT Movement söker deltagare som ska undvika konsumtion av nya kläder i nio månader och samtidigt ta del av hållbara modealternativ genom workshops och föreläsningar. eXpression är med i projektet och söker 10 f/activister som bor i kommunen. 

Varför? Textilindustrin står för stora klimatutläpp och klädproduktion har stor miljö-och hälsopåverkan. Det slängs 80 000 ton textilier i soptunnan varje år i Sverige. 

När? September 2020 till maj 2021

Deadline ansökning: 14 juni

F/ACT Movement drivs av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås med finansiering från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen. Umeå är en av 17 kommuner som genom projektet kommer att arrangera lokala aktiviteter med fokus på hållbart mode. Dessutom arbetar projektet med lokal näringslivsutveckling och kommer att koppla på företag.

Läs mer och ansök här: www.factmovement.se

Kontakt i Umeå:

Anna Moström, projektledare
073-061 23 45
annamostrom@gmail.com

Marlene Johansson, vd eXpression Umeå
070-674 95 39
marlene.johansson@expressionumea.se

Nyheter

Ägardrivna företag redo för pandemilagen

Nyheter

Johanna Forsberg ny ansvarig för eXpression Design

Nyheter

Ny kunskapsutveckling i spåren av Coronapandemin

Long read

Natalie är redo för nya utmaningar

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.