fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Möt arkitekten och formgivaren Matilda Thorup

Möt arkitekten och formgivaren Matilda Thorup

Under sju veckor tar unga kreatörer och formgivare sina idéer till färdiga produkter i programmet Summer eXpression. Vi kollar läget med deltagaren Matilda Thorup som är mitt i sin designprocess.

Vad fick dig att söka till programmet och vilka är dina förväntningar?  

Jag sökte till Summer eXpression för att jag ville lära mig mer om designprocessen, från skiss till verklighet. Jag hoppas att jag i slutändan får fram en produkt jag känner mig stolt över. 

Vad kan du berätta om din idé?  

Jag har försökt utgå ifrån ett problem eller en lösning jag själv tycker saknas på marknaden. Utan att säga för mycket så kommer produkten från mitt odlingsintresse och är tänkt att främst tilltala människor som gillar växter och odling, men som inte har tillgång till en större trädgård. 

Vad är typiskt för din skapandeprocess?  

Jag brukar försöka komma på en idé först, sen kikar jag på form och funktion. Materialvalet styr nog väldigt mycket vilken design jag jobbar mot i slutändan, i alla fall när det kommer till mindre föremål som i den här kursen. Jag försöker ta mycket inspiration från naturen men jag gillar också minimalistisk design.  

Ni kommer samarbeta med en lokal tillverkare under programmet. Vilket material och tillverkning har du tänkt på och varför?  

Jag kommer främst att jobba med keramik. Det handlar mycket om funktion för min produkt, men det är ett material som ligger mig nära hjärtat. Min farfar var keramiker hela sitt yrkesverksamma liv och jag har fått se på nära håll vilken fantastisk potential det finns i stengods och lera. 

I slutet av augusti kommer vi få se alla alster från programmet. Vad tycker du är mest spännande med resan från idé till färdig produkt?  

Att se de första prototyperna och testa sig fram! Det känns både roligt och lite nervöst, vissa saker kanske inte är möjliga att genomföra i produktion och då får man ändra designen. Men det är ju också den processen som är så lärorik. 

Ni fick såklart lite sommarledigt också, vad har du hittat på?

Jag och min sambo har vandrat längst Kungsleden. Det blev en sträcka som passerade Sarek. En tur som tog cirka sju dagar med några avstickare.

Faktaruta:  

Namn: Matilda Thorup 
Bor: Umeå 
Utbildning: Arkitekt 
Drömyrke: Arkitekt 
Ser mest framemot: Att bli vaccinerad 
Inspireras av: Skandinavisk design 
Jag vill tipsa om: Appen Naturkartan! Den har samlat all information om allt ifrån naturreservat till badplatser för hela Sverige och är helt gratis.  

Foto: Bea Holmberg

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev