fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Möt eXpressions nya branschråd

Möt eXpressions nya branschråd

Den femte februari gick startskottet för eXpressions nya branschråd, som kommer stötta inkubatorn under två år. Rådet består av experter vars uppdrag är att tillföra värdefulla erfarenheter, insikter och trendspaningar som ska gynna inkubatorns verksamhet och företagens utveckling.

För oss är det viktigt att hela tiden ta in nya perspektiv och röster. Vi är väldigt tacksamma för möjlighet att samla fyra så kunniga och inspirerande experter. Vi ser dem lite som våra öron mot rälsen och målet är att det i slutändan ska gynna både vår verksamhet och de företag som vi stöttar, berättar Barbro Renkel, vd vid eXpression Umeå.

Med ambitionen att ligga i framkant inom innovation och hållbarhetsutveckling har eXpression tagit ett strategiskt initiativ att utveckla arbetet med ett nytt branschråd. Den första träffen i Stockholm utgjorde startpunkten för ett tvåårigt samarbete, med två fysiska träffar per år och däremellan löpande kontakt.

Branschrådet 2024-2025:

  • Ola Rune, arkitekt och designer, är känd för sitt arbete inom arkitektur genom byrån Claesson Koivisto Rune. Ola har etablerat sig som en pionjär inom sitt område. Hans verk har inte bara vunnit internationellt erkännande utan också framhävt vikten av estetik kopplad till funktion och hållbarhet.
  • Anna Lidström, universitetslektor inom textil och mode, är en sann förebild och inspiratör inom hållbar modedesign och textilanvändning. Som Sveriges första doktor i remake banar hon väg för nya metoder och smart användning av textilprodukter, som utmanar rådande industrinormer.
  • Mathias Dahlgren, krögare och kock, med sina enaståede prestationer inom gastronomi fortsätter han lyfta den svenska matkulturen till nya höjder och bidrar till innovativt tänkande kring matlagning, lokal produktion och hållbarhet i restaurangbranschen (deltog ej på första träffen).
  • Sara Sandström, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles kulturstiftelse, har gjort sig känd genom sitt engagemang i den svenska konstscenen, särskilt som delägare i Galleri Andersson/Sandström. Hon har bidragit till att främja samtidskonst och skulptur både nationellt och internationellt.

Under mötet med branschrådet låg fokus på att dela insikter och trendspaningar, där var och en fick möjlighet att ge sitt perspektiv från den bransch där man verkar. Tyvärr fick Mattias Dahlgren hälsa från sjuksängen, men det var ändå svårt att hinna avhandla allt.

Något som rådet ofta återkom till var hur vi mäter värdet på sådant som inte har tydliga kortsiktiga ekonomiska effekter. Och hur vi kan skapa en tydligare koppling mellan våra beteenden och till exempel vår påverkan på miljön. Anna drog igång samtalet och det ledde till diskussioner om möjligheten att skapa en internationell enhet för mätning av utsläpp, något som Ola föreslog.

Diskussionerna sträckte sig vidare till hållbarhetsutmaningar inom arkitektur och mode, med betoning på behovet av innovation och tålmodighet för att navigera i komplexa värdekedjor och främja en mer hållbar konsumtion.

Sara framhöll hur konstvärlden genomgår en betydande förändring med ökad digital försäljning och större representation för kvinnor, ursprungsbefolkningar och HBTQ+-personer. Denna ”revansch” mot tidigare normer speglar en växande mångfald och inkludering, en trend som även börjar påverka andra kreativa branscher.

Hon nämnde även hur konstinstitutioner och gallerier anammar nya sätt att presentera utställningar som inte enbart följer kronologiska eller traditionella format. Genom att integrera historiska verk med moderna kommentarer och perspektiv, skapas dynamiska utställningar som reflekterar samtida samhällsfrågor och dialoger.

***

Rådets uppdrag är att berika inkubatorn med insikter om nya trender och utmaningar inom olika branscher. Genom att agera som trendspanare och dela sina erfarenheter, ger de input till eXpression att skräddarsy strategier för att möta framtida krav.

Diskussionerna framhävde hur viktigt det är att välkomna nya idéer för att främja innovation och hållbar tillväxt inom de kreativa och kulturella branscherna, vilket är i linje med eXpressions strävan att vara en drivkraft för samhällsutveckling.

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev