fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Ny klädbytarapp i samarbete med F/ACT Movement

Ny klädbytarapp i samarbete med F/ACT Movement

Under december trappar projektet och rörelsen F/ACT Movement upp samarbetet med klädbytartjänsten Popswap – en mobilapp som gör det både roligt och enkelt att visa upp och byta kläder med varandra. eXpression Umeå har träffat tjänstens grundare, Lin Kowalska.

Projektet F/ACT Movement, som är en den del av eXpression Umeås verksamhet, är i fullgång. Uppdraget är att på olika sätt bidra till en mer hållbar modeindustri. Främst genom att sprida inspiration och kunskap till konsumenter, via projektets deltagare, men även genom att stötta intressanta produkter och tjänster – därav samarbetet med Popswap.

I och med att samarbetet med företaget trappas upp fick vi en pratstund med grundaren, Lin Kowalska. Hon berättade mer om appen som ska förändra vårt sätt att konsumera mode utan att behöva begränsa modeintresset.

Lin, lite kort om Popswap, hur fungerar appen?

– Det fungerar som en mix av Tinder och Instagram för dina kläder, väskor och skor – och det är dina plagg som är valutan. Användarna gillar plagg och inspireras samtidigt av varandras garderober och foton. När två användare gillar varandras plagg matchar deras garderober och bytet kan ske direkt. Popswap är helt decentraliserat utan några mellanhänder. Vi tillhandahåller plattformen och är ett socialt nätverk dit folk går för att konsumera kläder.

Hur fick du idén och vad är det som gör att Popswap sticker ut?

Jag har alltid bytt kläder med vänner, sedan jag var liten. Jag fick idén om att jag ville se mina vänners och bekantas garderober digitalt där vi kunde erbjuda olika bytesförslag och samtidigt ge varandra tips och inspiration.

Hur har feedbacken av appen varit hittills?

– Det är uppenbart att det har saknats en sådan här typ av lösning. Ska vi gå ned på detaljnivå har vi bland annat fått önskemål om filter. Någonting som vi responderade på direkt.

Kan du ge något råd till de som vill bli mer hållbara i sin modekonsumtion?

– Börja med att ladda upp hela din garderob på Popswap för att få en överblick av vad du faktiskt äger. Den mest hållbara garderoben är trots allt den du använder. Du behöver inte byta bort eller sälja någonting bara för att det ligger i appen. Så småningom kommer vi att lansera en privat garderob som bara du ser.

Vad hoppas du att Popswap ska åstadkomma?

– Min dröm är att Popswap blir en naturlig del av allas liv, där våra garderober finns tillgängliga digitalt. Tack vare Popswap kan du nå dina drömmars hållbara garderob vare sig det handlar om att alltid ha massor med plagg i garderoben, byta mot mer färg eller på andra vis hålla den uppdaterad – utan dåligt samvete för miljön eller plånboken.

Samarbetet med Popswap kommer nu intensifieras och alla deltagare uppmuntras att använda appen och komma med nyttiga insikter till utvecklarna.

Vi vill på olika sätt bidra till en mer hållbar modeindustri och ett sätt är att samarbeta med företag som delar våra värderingar och kan hjälpa projektet framåt. Våra deltagare, som vi kallar F/activister, använder appen under projektets gång och har regelbundna avstämningar med Popswap där de delar med sig av synpunkter och idéer som förhoppningsvis förbättrar tjänsten. I det skede vi befinner oss nu passar det perfekt att trappa upp samarbetet, säger Anna Moström, projektledare för F/ACT Movement.

Johanna Engström, Vkna
Nyheter

Frukost med Vkna - Lyft ditt företag genom Inkludering och Mångfald 

Nyheter

Spelevent arrangeras för första gången i Umeå

Agnes Sjöström
Nyheter

Agnes Sjöström tar nya steg med Lyckopodden

Test 3
Nyheter

Nio affärsidéer startar sin resa mot hållbara företag

signa upp för vårt nyhetsbrev