fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Nyskapande arkitekter lär pensionärer graffitikonst

Nyskapande arkitekter lär pensionärer graffitikonst

Piteå stad fyller 400 år och som en del av firandet har arkitekterna och konstnärerna Kim Granberg och Johan Björn guidat pensionärer och studenter i konstformen graffiti. Tillsammans driver de studion MURAL som erbjuder en unik mix av street art och arkitektur.

Alla deltagare fick sin egen canvas. Uppställda i Södra hamn i Piteå. Johan Björn ses längst till höger. FOTO: MURAL

Det var ingen slump att Piteå kommun hörde av sig till Kim Granberg då idén föddes om att låta pensionärer och ungdomar uttrycka sig genom graffitikonst. Kim har nämligen varit ett årligt inslag under festivalen Piteå dansar och ler och har dessutom både ställt ut och anordnat workshops i ”schtan” tidigare.

Vi hakade på direkt. Tanken att låta pensionärer och studenter tolka ord på Pitemålet som de förknippade med staden kändes spännande. Vårt jobb var att skapa en trygg miljö för de nya graffitiartisterna att testa sig fram, säger Kim Granberg.

Det var inte bara de givna sprayburkarna som fanns till hands. Även andra tekniker kunde användas. Gemensamt var dock att ingen tidigare skapat graffiti.

Studenter och Pensionärer samsades om att uttrycka sig med graffiti. Ett projekt genomsyrat av glädje. FOTO: Ricky Sandberg

Varje deltagare fick en egen stor canvas och konceptet gick delvis ut på att låta Piteborna följa den skapande processen.

Södra hamn i Piteå, där vi hållit till, är en väldigt publik plats. Det gjorde att många kunde ta del av projektet och följa utvecklingen. Flera stannade upp och var nyfikna, vissa kom tillbaka för att se hur det gick, säger Johan Björn.

Unik mix av street art och traditionell arkitektur

Vid första anblick är det kanske få som ser arkitektur och graffiti som angränsade konstformer. För Johan och Kim är det dock naturligt att kombinera de båda. Studion som erbjuder traditionella arkitekttjänster har även utvecklat rörelsebanor för barn – som tydligt andas street art i sitt uttryck.

För MURAL-killarna präglar den ena uttrycksformen den andra och berikar hantverken från varsitt håll.

Det finns fler likheter än man kan tro. Båda uttrycksformerna hyllar till exempel linjen, säger Johan.

Kim fyller i.

Ja, och någonstans hyllar graffitin även staden och skapar reaktioner. Det är roligt att debattera tycker jag. Graffiti och street art påverkar stadsbilden vilket självklart arkitekturen också gör.

För MURAL arkitektur är det en styrka att låta två till synes olika uttryck samsas under samma tak. De går att uppskatta en färgglad vägg lika mycket som en ”clean” cementstruktur var det någon av dem som sa.

Senioren Ivar Johansson (skymtas i bild) jobbade i två dagar med sitt verk. FOTO: Ricky Sandberg

Projektet i Piteå är avslutat från och med 29 augusti men det har inneburit både inspiration och energi in i arbetet med egna projekt.

Det har varit intressant och lärorikt att se både äldre och yngre använda en sprayburk för första gången. Ett roligt projekt som vi tar med oss många fina minnen från, avslutar Johan.

» Läs mer om utställningen ”Pijtmål i Södra Hamn”

» Besök MURAL arkitekturs hemsida

Kim Granberg passade på att skapa sin egen tolkning av pitemålet. FOTO: MURAL
MURAL arkitekter i form av Johan Björn (t. v.) och Kim Granberg. FOTO: MURAL

Omslagsfoto: Ricky Sandberg

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

Här är Årets kulturella och kreativa företag

signa upp för vårt nyhetsbrev