fbpx

Nytt community för spelutveckling och digitala upplevelser

Nytt community för spelutveckling och digitala upplevelser

Tillsammans med Umeås indiespelsutvecklare etablerar eXpression Umeå och Uminova innovation GAME HUB UMEÅ – ett inkubatornära community med fokus på spelutveckling och digitala upplevelser. Syftet är att skapa förutsättningar för fler kreatörer att mötas i gränslandet mellan kreativa och tekniska branscher och att sprida inspiration och kunskap inom nätverket.

– Gensvaret från kreatörerna har varit riktigt bra och det märks att det finns ett uppdämt behov att etablera en mer strukturerad community. Att det är ett samspel mellan innovationsstödsystemet och gräsrotsrörelsen är en viktig framgångsfaktor för att skapa något långsiktigt. Tillsammans med Uminova Innovation kommer vi utveckla affärsutvecklingsprocesser anpassade för just spelutveckling och digitala upplevelser, säger Emil Hägglund, affärsutvecklare vid eXpression.

Svenska spelutvecklares omsättning uppgick till 24,5 miljarder kronor 2019 enligt en färsk rapport från Dataspelsbranschen. Siffran kan jämföras med Sveriges export av järnmalm och pappersmassa som båda var värda cirka 25 miljarder kronor samma år.

Svensk spelbransch är helt enkelt hetare än någonsin och spelutvecklingsbolag som Turborilla, Coldwood Interactive, Zordix och megasuccén Paradox Artic har med besked satt Umeå på kartan. Paradox Arctic är en del av miljardkoncernen Paradox Interactive.

För att utveckla ett vasst spel idag krävs både avancerad programmering, storytelling, animering, musik, ljud och video. Det är en tydlig mix av kulturella, kreativa och konstnärliga näringar och tech. Av den anledningen har eXpression Umeå och Uminova Innovation valt att kroka arm.

– På Uminova Innovation är vi bra på att hjälpa människor att bygga bolag med techprofil. eXpression Umeå är specialiserade på de kreativa näringarna. Vi tror att våra inkubatorer tillsammans kan bidra till att kitta ihop spelutvecklingsscenen, så att vi tillsammans hjälps åt att lösa gemensamma problem och skapa möjligheter som alla vinner på, säger Fredrik Nyström.

Game Hub Umeå ska inspirera fler att skapa dataspel och digitala upplevelser, kopplar ihop personer som kan samarbeta och uppmuntrar utforskandet av morgondagens teknik. Målgruppen är spelutvecklare, kreatörer, spelentusiaster, tekniskt intresserade och innovativa nytänkare inom digitala upplevelser.

Undersöker möjligheterna till spelutbildning

Agneta Filén, ansvarig för satsningen hos Umeå kommun, ser fortsatt stor potential i Umeås spelbransch men menar att staden behöver en riktig spelutbildning.

– Umeå har ett rikt och brett näringsliv med många branscher, där är en fantastisk styrka. Spelindustrin passar väl in i Umeås profil av kreativitet och IT.  Det allra viktigaste för att branschen ska kunna växa är att Umeå har en spelutbildning. Branschen behöver spelutvecklare inom programmering, 3D design, grafik och projektledning. En spelutbildning där företagen själva bidrar med input kring struktur i samarbete med en utbildningsaktör skulle möjliggöra en kraftfull grund för hela branschen, säger Agneta.

» Besök Game Hub Umeå hemsida

» Game Hub Umeås Discord

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

Nyheter

Från glitterljuvt till åska i Nathalies nya singel

De tar plats i eXpression Future Retail Lab hösten 2021

Nyheter

Hållbar design stärker den kreativa sektorn i norr

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.