fbpx

Nytt samarbete skapar animerad film för forskare

Nytt samarbete skapar animerad film för forskare

Umeå har ett nytt team som levererar högklassiga illustrationer, animationer och ljudbilder för förklarande filmer – SciArt in Motion. Bakom samarbetet står Daria Chrobok, Erik Modin och Joel Gerhardsson. För ett tag sedan avslutade de ett större projekt tillsammans med SPPS. Ett samarbete som gav mersmak.
– Vi gör det som är komplicerat lätt att ta till sig och förstå, säger Erik Modin.

Allt började med att illustratören Daria Chrobok fick ett uppdrag av SPPS (Scandinavian Plant Physiology Society). Kopplingen är inte så långsökt eftersom Daria är filosofie doktor i växtfysiologi och har under de senaste åren startat och utvecklat ett företag där hon skapar akademiska illustrationer, under namnet DC SciArt.

– SPPS ville visa upp allt det viktiga arbete de gör för växtforskare, på ett roligt och lekfullt vis, ja, och utan att använda ett enda ord. En riktigt rolig utmaning, säger Daria Chrobok.

Daria visste direkt vem hon skulle koppla in i projektet, animatören Erik Modin som driver Motion Graphics-studion MoMotion.

Erik fick projektledaransvaret och uppgiften att bygga en historia utifrån kundens idéer.

– Jag och Daria hade länge pratat om att samarbeta och det här blev ett helt perfekt tillfälle. Med bildmanus på plats kom vi överens om en grafisk stil som Daria utgick ifrån när hon illustrerade, berättar Erik Modin.

Projektet växte och Erik fick en idé att lägga mer krut på musik och ljudläggning. Kunden gillade förslaget och Erik ringde in vännen, musikern och producenten Joel Gerhardsson, känd från umeåbandet Från Mars.

– Det var skönt att komma in tidigt i processen. Nu fick jag vara en del av att utveckla idén. Det var en rolig och utvecklande process, säger en leende Joel Gerhardsson.

Erik blir påmind och bryter in.

– Ja, vi hade otroligt kul. Att hojta, tjoa, pusta och flämta i en mick medan Joel fnissar vid mixerbordet måste nog ändå anses som en av höjdpunkterna i projektet.

Joel Gerhardsson, Daria Chrobok och Erik Modin. FOTO: eXpression Umeå

Förutom det. Vad är roligast med att jobba i en sådan konstellation som er?

– Det är spännande att jobba utifrån en ram som sätts av andra personer och lita på det, säger Joel. Det är riktigt kul! Jag följer efter känslan och tempot som redan finns i filmen och förstärker känslan snarare än att uppfinna den.

Erik fyller i och understryker att det var skönt att kunna släppa vissa delar av projektet och förlita sig tryggt på de andras kompetenser.

– Jag är också imponerad över hur bra vi kunde kommunicera och ge varandra feedback. Vi hade högt i tak och tilläts kritisera vissa saker, hylla andra, och på så sätt forma en så bra film som möjligt för kunden.

Vilka är de viktigaste lärdomarna ni tar med er från detta första samarbete?

– För mig var det helt nytt att illustrera något som ska animeras, säger Daria. Så alla de moment man måste tänka på och ta hänsyn till var roliga för mig att sätta in mig i. Nu vill jag bara göra mer!

– Jag tar med mig hur jag kommunicerar vad jag behöver från Daria och Joel för att sy ihop en film, säger Erik. I andra projekt då jag gjort alla delar själv har jag inte behövt sätta ord på allt. Att behöva förklara så någon annan förstår var otroligt nyttigt och lärorikt.

De tre vännerna har nya projekt på gång som de hoppas drar i gång inom kort.

– Ja, det här gav verkligen mersmak. Vi hoppas på många projekt tillsammans i framtiden, avslutar Daria.

SciArt in Motions produktion för SPPS – SPPS Brand Video

LÄNKAR:

Besök SciArt in Motions hemsida

Nyheter

Här är finalisterna till det nya priset för umeåföretag

Nyheter

eXpression Umeå rekryterar designspecialist

Digitalt värdskap
Guider

Det digitala värdskapets betydelse under coronapandemin

NEST för en hållbar modeindustri
Nyheter

NEST – Ett innovativt race för en hållbar textil- och modeindustri

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.