fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Elva Umeåbor deltar i en stor modeutmaning

Elva Umeåbor deltar i en stor modeutmaning

Under de kommande nio månaderna ska projektet F/ACT Movement tillsammans med kommuner och företag stötta så kallade f/activister till att uppdatera sina garderober på mer hållbara sätt. I sju olika kommuner deltar minst 60 privatpersoner, varar 11 är umeåbor. Projektet drivs nationellt av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås. I Umeå är eXpression Umeå projektägare och huvudfinansiär med den koldioxidsnåla platsen, Umeå kommun och institutionen för informatik vid Umeå Universitet som medfinansiärer. Den 3 september är det dags för Umeås f/acivister att påbörja nio månader med hållbar konsumtion och det inleds med en kick-off som webbsänds.eXpression Umeå håller i den webbsända kick-offen där Anna Lidström, forskare inom hållbart mode vid Textilhögskolan i Borås, designer och en av grundarna till F/ACT Movement, talar om hållbart och cirkulärt mode i ett samtal som leds av Fil. Dr. Annakarin Nyberg, internetforskare och programansvarig för eXpression Future Retail Lab.

– Vi kommer också presentera de elva umeåbor som nu blir f/activister. Det är en blandad grupp som tar sig an den här utmaningen och det ska bli enormt kul att följa och stötta dem under dessa nio månader, säger Anna Moström, projektledare för Umeås nod i F/ACT Movement.

En f/activist är en modeintresserad person som vill använda sitt intresse som en aktiv handling till att minska sitt klimatavtryck. Under 2019 genomfördes ett lyckat pilotprojekt med tio stycken f/activister i Västra Götaland. Nu skalar projektet upp till nationell nivå med stöd från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen. Genom sju kommuner (Borås, Gotland, Karlstad, Linköping, Luleå, Stockholm, Umeå) med mellan 6 – 11 deltagare i varje kommun, deltar svenska konsumenter i utmaningen och kommer med hjälp av experter lära sig om hur de enkelt kan bygga en hållbar garderob. 

Under hela processen ska f/activisterna sprida sin resa på sociala medier, med fokus på Instagram. Och på så sätt inspirera fler konsumenter till mer hållbar klädkonsumtion. 

Viktigt med kunskap och sammanhållning

De fyra första månaderna får f/activisterna delta på månadsträffar med olika teman: aktivera garderoben, styling, stil och secondhand, uppdatera och pimpa, samt vårda och laga. På varje träff hålls föreläsningar och workshops av välkända profiler och experter och f/activisterna sitter i en så kallad ”F/ACT-ring” där de delar med sig av sina erfarenheter. 

– Under pilotprojektet upptäckte vi att F/ACT-ringen var väldigt viktig för f/activisterna. Mode är ju så mycket mer än bara kläder. Det är identitet, grupptillhörighet och kultur. Så att ändra sina vanor och sin konsumtion är mycket av en inre resa som behöver delas med andra. F/activisterna blev en del av ett ”community” och det ligger en enorm styrka i att känna tillhörighet, inspirera och göra saker tillsammans. Jag är säker på att detta var en bidragande nyckel till att de fortsätter att konsumera hållbart, säger Gudrun Bonér, projektledare F/ACT Movement och ansvarig för f/activisterna.

Digital rörelse

Efter de fyra första månaderna fortsätter utmaningen digitalt, framför allt på Instagram, där de kommer att få testa olika månadsutmaningar. F/activisterna blir på sätt och vis ambassadörer för hållbart mode och ska inspirera sina följare om remake, uthyrning, secondhand, vård och lagning av plagg, klädbyten och andra hållbara modealternativ. Instagram valdes som huvudsaklig sociala medie-plattform för projektet för att budskapet om den hållbara garderoben ska ge ringar på vattnet och enkelt kunna spridas till andra konsumenter. 

F/ACT Movement kompletterar satsningen #textilsmart som är ett regeringsuppdrag där fakta om textiliers miljö- och hälsopåverkan ska förmedlas tillsammans med handfast tips och råd på hur konsumenter genom mer medvetna val kan göra skillnad. 

För ytterligare information: 

Hemsida: www.factmovement.se
Instagram: @fact.movement
Facebook: https://www.facebook.com/factmovement.se

Kontakt i Umeå: 

Anna Moström, projektledare F/ACT Movement Umeå
073-061 23 45
annamostrom@gmail.com

Marlene Johansson, vd eXpression Umeå
070-674 95 39
marlene.johansson@expressionumea.se

Kontakt Science Park Borås:

Gudrun Bonér, projektledare F/ACT Movement och ansvarig för f/activister
070-573 41 24
gudrun.boner@scienceparkboras.se

Fler pressmeddelanden
20 June, 2023
Umeåentreprenör kan bli Årets Nybyggare
25 November, 2022
Norrländsk Björkvodka gästar Spritmuseum
24 October, 2022
Nytt inkubatorprogram tar företag till nästa nivå
18 October, 2022
Smyckesdesigner ställer ut i Milano
28 September, 2022
Lovande formgivare lanserar hos välkänd designbutik
8 September, 2022
Expression Umeå förstärker med ny kompetens inom mode och e-handel