fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar. När juryns röster räknats samman stod det klart att RecoMended vann NESTpitchfinal som genomfördes digitalt den 2 juni. Vinsten innebär att bolaget får ett stipendium på 75.000 kr att använda för att utveckla verksamheten.

− Det är roligt att få stötta ett hållbart företag i början av sin tillväxtresa. Vi ser stora möjligheter med den service RecoMended erbjuder och bidrar till de systeminställningar som behövs i branschen, säger Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO. 

14 bolag pitchade inför en jury bestående av Sandra Roos, KappAhl, Emma Garrote Fredman, Gina Tricot, Stefan Ilkovics, Jonas Larsson, Science Park Borås, Jennie Rosén, Swedish Fashion Council, Magnus Rehn, STING, Cecilia Tall, TEKO och Stefan Diner, Borås INK.

RecoMended består av Jesper Karlsson, Erik Lindtorp och Rikard Ledin som grundat bolaget för att erbjuda en märkesoberoende one-stop-shop för textila reparationer riktad mot både privat- och företagskunder. Detta ska möjliggöras med hjälp av innovativa, storskaliga och automatiserade reparation- och uppfräschningsmetoder tillsammans med attraktiva order- och logistiklösningar.

− Vi på RecoMended är ödmjukt överlyckliga att tilldelats förstaplatsen bland så många intressanta och talangfulla bidrag. Vår affärscoach via NEST, Oskar Riby har bidragit till att växla upp vår verksamhet till en ny nivå och det hade vi aldrig kunnat göra utan honom. Förstaplatsen i NEST kommer bli en stark vind i vårt segel för att utveckla vårt bolag och därmed ta storskaliga, textila reparationer in i nästa generation. Nu kör vi!, säger Jesper Karlsson, Erik Lindtorp och Rikard Ledin, RecoMended.

I pitchfinalen medverkade de bolag som under våren deltagit i NEST-katapultprogram – ett intensivprogram med affärscoachning, bootcamp och nätverkande för startups och entreprenörer som erbjuder olika lösningar för att bidra till att ställa om textiloch modeindustrin till att bli mer hållbar.

− RecoMended är en värdig och viktig vinnare för hela textilindustrins omställningsförmåga. Både hård- och mjukvaruinnovation som löser ett viktigt problem gällande förlängning av livscykel på redan existerande produkter med hög grad av automation. Ur ett NEST-perspektiv summerar vi denna första omgång av katapulten som mycket lyckad. Vi fick fler och starkare ansökningar än vad vi vågat hoppas på. Det framgick tydligt på vår bootcamp att startups i denna sektor saknar och kan dra enormt värde av det community vi bygger inom textil- och modeindustrin. Stora idéer blir stora affärer när likasinnade möts och jobbar tillsammans vilket är ett måste om vi ska klara högt uppställda klimatmål, säger Simon Hjelte, programansvarig för NEST.

Våren 2023 kommer NEST-katapultprogram tillbaka. Vinnova finns även då med som finansiär men NEST målsättning är också att knyta starkare band till näringslivet som kommer få chansen att utmana entreprenörer att lösa hållbarhetsproblem som finns i deras verksamheter idag.

− Saknade vi något som vi hoppas se mer av nästa omgång i början av 2023 så är det innovationer utifrån som möjliggör lösningar i produktionsledet såsom energiförsörjning, vattenrening och kemikalier. Men det nätverk som byggts upp under denna omgång borgar för att de kommer attraheras framåt, säger Simon Hjelte, programansvarig för NEST.

Kontakt: 
Stefan Dinér, VD 070 – 601 76 18 / stefan@boras-ink.se
Sara Kallin, Kommunikation 070 – 430 18 12 / sara@boras-ink.se

NEST – New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry, är ett nationellt initiativ skapat av inkubatorerna Borås INK, eXpression Umeå, Sting och xPlot för att förändra textil- och modeindustrin till att bli mer hållbar. Initiativet stöttas av Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova, Textilhögskolan i Borås och branschorganisationen TEKO. Genom att kombinera våra olika specialistområden inom tech och textil kan vi tillsammans identifiera och utveckla tillväxtbolag som med nya lösningar kan bidra till den omställning branschen behöver göra.

Fler pressmeddelanden
20 June, 2023
Umeåentreprenör kan bli Årets Nybyggare
25 November, 2022
Norrländsk Björkvodka gästar Spritmuseum
24 October, 2022
Nytt inkubatorprogram tar företag till nästa nivå
18 October, 2022
Smyckesdesigner ställer ut i Milano
28 September, 2022
Lovande formgivare lanserar hos välkänd designbutik
8 September, 2022
Expression Umeå förstärker med ny kompetens inom mode och e-handel