Creatives

Utveckla ett hållbart företag

Creatives är eXpression Umeås inkubatorsprogram. I programmet erbjuds du som kreatör med ett företag hjälp att utveckla detta vidare till ett hållbart företag. Hjälpen består av affärscoachning, workshops tillsammans med områdesexperter, ett hjälpsamt och tryggt community av andra kreatörer och mycket mer.
Målet med programmet är att du utvecklats till en hållbar kreatör med starkt självledarskap och resiliens och ditt företag till ett hållbart företag med återkommande intäkter.

Programinnehåll

Programmets innehåll anpassas utifrån ditt bolags enskilda behov. Med det sagt får alla bolag tillgång till: 

I inkubatorsprogrammet tilldelas du en ansvarig affärscoach. Denna är ditt stöd genom programmet och med strukturerade coachmöten hjälper den dig att nå de mål du sätter upp med företagandet.

Som deltagare i Creatives får du tillgång till flertalet mallar för att strukturera arbetet med ditt företag. I arkivet finns bland annat mallar och verktyg för affärsplan, budget, business model canvas, aktieägaravtal, samarbetsavtal mm. Prata med din affärscoach så hjälper den dig.

Kontorslokaler i en kreativ miljö till en reducerad hyra. Vi har tre varianter av kontorsplatser för att matcha ditt behov. Cleandesk, eget skrivbord eller studio. Behöver du någon gång under programmets gång byta så prata med din affärscoach.

Vi vet att man blir starkare tillsammans. Därför genomsyras vår verksamhet av generositet, respekt och nyfikenhet. Som del i inkubatorsprogrammet är du en viktig del i detta community. Ta chansen att bredda ditt nätverk, inspireras och lär av andra i communityt. För att främja communityt arrangeras bland annat föreläsningar och event. Tveka inte att ta kontakt med andra i communityt, eller kom med förslag hur vi kan stärka gemenskapen.

För att lyfta ert entreprenörskap och ert företag arrangerar eXpression flertalet utbildningar inom försäljning, prissättningar, varumärkesbyggande, affärsmodellering mm. Välj vilka utbildningar utifrån eXpressions utbud, eller kom med förslag vilka utbildningar eller andra affärsutvecklande insatser ni vill delta i. Tillsammans med er affärscoach lägger ni en plan för vilka utbildningar som mest effektivt hjälper er och ert företag framåt.

I eXpression Umeås lokaler på konstnärligt campus finns prototypverkstäder att tillgå. Syftet med dessa är att effektivisera för er att utveckla prototyper på nya produkter. I verkstäderna finns bland annat 3D skrivare, laserskärare, avancerade symaskiner och tuftmaskiner. För att nyttja verkstäderna behöver ni ta körkort i dessa vilket är kostnadsfritt.  

Varje bolag i inkubatorn tilldelas årligen ett finansiellt stöd i syfte att utveckla bolaget. Dessa medel kan exempelvis användas till utbildningar, köp av viss tjänst/konsult, resekostnader, avgift för mässdeltagande/ställa ut på mässa eller arvode till mentor/skuggstyrelse.

Stödet ska kopplas till aktiviteterna/målen i företagets presenterade handlingsplan och ansvarig affärscoach måste godkänna kostnader innan bolaget kan nyttja stödet. 

Verkar företaget på en internationell marknad kan bolaget erbjudas ytterligare medel för resestöd och internationaliseringsaktiviteter.

Vi hjälper ert företag att tillsätta en mentor eller skuggstyrelse som stödjer er i ert arbete. Vi kallar detta för SPARK-mentor, som en gnista (engelsk spark) och en spark framåt i rätt riktning. 

Vad krävs för att söka

För att söka till inkubatorsprogrammet Creatives vill vi att du/ni startat företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna. Ni arbetar minst 20h/vecka med företaget och att målsättningen är att utveckla detta till ett hållbart företag. Vid ansökan vill vi även att ni har gjort följande: 

Låter det intressant? Tveka inte att söka till programmet genom att ta kontakt med någon av programansvariga.

 

Inte riktigt där än? 

Att utveckla ett hållbart företag kan vara komplext och tar tid. Därför finns vi där för er. Vill ni ha hjälp att utveckla företaget och möta kriterierna ovan? Då rekommenderar vi vårt förinkubatorsprogram, eXpress. 

Läs mer om det programmet här.

Löpande ansökning

Klicka på knappen nedan och ansök.

FAQ

Vi vänder oss till drivna kreatörer med idéer, innovationer eller företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna. Vår ambition är att berika Umeå, Sverige och världen med fler innovativa idéer.

Vill du veta mer om oss som inkubator kan du hitta det på sidan Om oss.

Är du intresserad av hur vi kan hjälpa dig så läs om våra erbjudanden här.

Det är inget krav vi ställer för att du ska kunna söka dig till oss. Men det gläder oss så klart om ditt hjärta bultar lite extra för vårt närområde då det är en viktig del av vår verksamhet.

För att tillgodogöra dig vissa delar av våra program kommer du dock behöva vara på plats i Umeå. Ibland under längre perioder. Om du har funderingar gällande ett specifikt program kan du ta kontakt med programansvarige vars kontaktuppgifter du hittar tillsammans med informationen om respektive program. Och programmen hittar du här.

Vårt kärnerbjudande består av våra affärsutvecklingsprogram. Programmen är anpassade för att passa kreatörer med idéer, innovationer och företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna.

I programmen får du som kreatör möjlighet att provtrycka ditt entreprenörskap och entreprenöriella förmåga samt att du blir en del i ett community av andra kreatörer som vill utveckla hållbara företag.

Läs mer om programmen och se vilket som passar dig här.

Våra erfarna affärscoacher hjälp dig gärna att hitta ditt nästa steg. Kontakta någon av dem för att få råd. Vi värnar om dina idéer och tillämpar full sekretess på allt du diskuterar med oss.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Programdeltagande hos eXpression Umeå är kostnadsfritt. Det vi kräver av dig är din tid och ditt engagemang*.

Däremot är det viktigt att du säkrar en inkomst under din tid i inkubatorn. Saknar du anställning eller intäkter från ditt företag kan du kontakta våra affärscoacher för råd om finansiell stöttning. Du hittar kontaktuppgifter till dem här.

*I inkubatorsprogrammet Creatives tar vi betalt för din kontorsplats.

I vårt inkubatorsprogram Creatives har du möjlighet att välja mellan tre olika kontorsplatser:

  • Cleandesk
  • Eget skrivbord
  • Studio

I de övriga programmen ingår en cleandesk plats och möjligheten finns att hyra ett eget skrivbord eller studio.

För att få tillgång till en kontorsplats måste du söka och antas till något av våra program.

För kreatörer som sökt och antagits till våra affärsutvecklingsprogram har vi möjlighet att hjälpa kreatörer på flertalet sätt, genom workshops med experter inom vissa områden såsom marknadsföring, försäljning, tillverkningsprocess, IPR mm. Dessutom har vi så kallade internationaliseringscheckar med syfte att främja internationell handel.

Vi kan även hjälpa dig som kreatör att navigera i finansieringsdjungeln och undersöka möjliga finansieringslösningar för just din idé, innovation eller företag.

Spännande!
Alla affärscoacher och programdeltagare vid eXpression Umeå har signerat sekretessavtal så din innovation är säker hos oss. Dessutom har vi flertalet kunniga jurister i vårt nätverk som gärna hjälper dig att söka relevant skydd för din innovation.

Alla affärscoacher och programdeltagare vid eXpression Umeå har signerat sekretessavtal så du kan känna dig trygg att diskutera affärshemligheter med oss.

Programansvariga

Oskar

Riby

Affärscoach, programansvarig eXpress

Samuel

Isaksson

Affärscoach, Programansvarig Creatives

Planerade workshops

Workshop Hållbarhet
20/5 2021
Creatives

Workshop Hållbarhet

Hållbarhetsstudenter från Sustainergies hjälper ditt företag arbeta fram en handlingsplan för att nå relevanta globala mål.
Affärsmodell
22/4 2021
Creatives

Workshop Affärsmodell

Få hjälp att skapa en första Business Model canvas för ditt företag.
Sociala mediaikoner
11/3 2021
Creatives

Workshop - Varumärkesbyggande i sociala medier

Bemästra de sociala medierna och nå ut till dina intressenter.
Omslagsbild Prissättning och Kalkyleringsworkshop.
25/2 2021
Creatives

Workshop Prissättning

Få experthjälp med att strategiskt prissätta dina produkter.
Omslagsbild varumärkesworkshop
4/2 2021
Creatives

Workshop varumärke - identifiera din värdegrund

Arbeta fram ditt företags värdegrund, ett första steg mot ett starkt varumärke.
coachning
24/9 2020
Creatives

Workshop - Finansiering

Workshop för deltagare av Creatives i att hitta den bästa finansieringslösningen för din affärsidé eller företag.

Övriga program

Creatives
Creatives är eXpression Umeås inkubatorsprogram. I programmet erbjuds du som kreatör med ett företag hjälp att utveckla detta vidare till ett hållbart företag. Målet med programmet är att du utvecklats till en hållbar kreatör med starkt självledarskap och resiliens och ditt företag till ett hållbart företag med återkommande intäkter.
Express
Programmet är för många kreatörer det första insteget till eXpressions affärsstöd. Under programmet får du verktyg och modeller för att provtrycka din idé, innovation och ditt entreprenörskap.
eXpression Design
Programmet är ett samarbete mellan eXpression Umeå och det kreativa nätverket High Coast Creative i Örnsköldsvik. Som deltagare får du tillgång till en plattform med föreläsningar och workshops i processen från skiss till färdig produkt ut på marknaden.
Future Retail Lab
Future Retail Lab vänder sig till nya entreprenörer och ägardrivna bolag inom handeln samt till bolag som befinner sig i gränslandet mellan handel, besöks- och upplevelsenäringar. Genom programmet får du hjälp i att skapa tillväxt, utveckla nya affärsmodeller och former för samarbeten.
Summer eXpression
Under en sommar får du som ung kreatör chansen att ta din design från idé till färdig produkt i samarbete med skickliga producenter i Umeåregionen.
3D Labbet på Curiosum
Våra erbjudanden
eXpression Umeås kärnerbjudande är våra affärsutvecklingsprogram men vi har mer att erbjuda. Läs mer om våra erbjudande och miljöer här.