Creatives

Utveckla ett hållbart företag

Creatives är eXpression Umeås inkubatorsprogram. I programmet erbjuds du som kreatör med ett företag hjälp att utveckla detta vidare till ett hållbart företag. Hjälpen består av affärscoachning, workshops tillsammans med områdesexperter, ett hjälpsamt och tryggt community av andra kreatörer och mycket mer.
Målet med programmet är att du utvecklats till en hållbar kreatör med starkt självledarskap och resiliens och ditt företag till ett hållbart företag med återkommande intäkter.

Programinnehåll

 • Affärscoachning
 • Behovsanpassade workshops (exempelvis inom varumärke, försäljning, styrelsearbete mm.)
 • Kontorsplats
 • Möjlighet till resestöd och andra internationaliseringsaktiviteter.
 • Community av andra kreatörer
 • Mentorskap / Skuggstyrelse

Internationaliseringscheck

Kreatörer som deltar i Creatives har möjlighet att söka internationaliseringscheck. Syftet med dessa är att främja internationella affärer. Stöd kan sökas för:

 • Resor & boende.
 • Inträde till mässor & seminarier.
 • Konsulttjänster – planering inför säljmöten eller hitta samarbetsparter.
 • PR tjänster.
 • Internationellt skydd – konsulttjänster för varumärkes- eller designskydd.
 • Avtal med internationell part.

Notera att internationaliseringschecken endast kan sökas av kreatörer i Creatives.

SPARK-mentor

Spark är ett nätverk med experter/mentorer inom olika områden som alla brinner för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till kreatörer. Som deltagare i Creatives erbjuds du möjligheten till en Spark-mentor som på sikt kan vara del i din företagsstyrelse.

Syftet med en Spark-mentor är att stötta och utveckla entreprenörerna och deras företag, ge nya insikter och perspektiv, ge dem möjlighet att bredda sina nätverk och växa genom extern kompetens.

Vem borde söka

Du som:

 • Startat företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna.
 • Arbetar med företaget minst 20 h/vecka.
 • Har verifierat att det finns en marknad för dina produkter eller tjänster.
 • Vill utveckla företaget till ett hållbart företag.

Ta första steget och sök genom att kontakta någon av de programansvariga för Creatives.

Löpande ansökning

Klicka på knappen nedan och ansök.

FAQ

Vi vänder oss till drivna kreatörer med idéer, innovationer eller företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna. Vår ambition är att berika Umeå, Sverige och världen med fler innovativa idéer.

Vill du veta mer om oss som inkubator kan du hitta det på sidan Om oss.

Är du intresserad av hur vi kan hjälpa dig så läs om våra erbjudanden här.

Det är inget krav vi ställer för att du ska kunna söka dig till oss. Men det gläder oss så klart om ditt hjärta bultar lite extra för vårt närområde då det är en viktig del av vår verksamhet.

För att tillgodogöra dig vissa delar av våra program kommer du dock behöva vara på plats i Umeå. Ibland under längre perioder. Om du har funderingar gällande ett specifikt program kan du ta kontakt med programansvarige vars kontaktuppgifter du hittar tillsammans med informationen om respektive program. Och programmen hittar du här.

Vårt kärnerbjudande består av våra affärsutvecklingsprogram. Programmen är anpassade för att passa kreatörer med idéer, innovationer och företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna.

I programmen får du som kreatör möjlighet att provtrycka ditt entreprenörskap och entreprenöriella förmåga samt att du blir en del i ett community av andra kreatörer som vill utveckla hållbara företag.

Läs mer om programmen och se vilket som passar dig här.

Våra erfarna affärscoacher hjälp dig gärna att hitta ditt nästa steg. Kontakta någon av dem för att få råd. Vi värnar om dina idéer och tillämpar full sekretess på allt du diskuterar med oss.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Programdeltagande hos eXpression Umeå är kostnadsfritt. Det vi kräver av dig är din tid och ditt engagemang*.

Däremot är det viktigt att du säkrar en inkomst under din tid i inkubatorn. Saknar du anställning eller intäkter från ditt företag kan du kontakta våra affärscoacher för råd om finansiell stöttning. Du hittar kontaktuppgifter till dem här.

*I inkubatorsprogrammet Creatives tar vi betalt för din kontorsplats.

I vårt inkubatorsprogram Creatives har du möjlighet att välja mellan tre olika kontorsplatser:

 • Cleandesk
 • Eget skrivbord
 • Studio

I de övriga programmen ingår en cleandesk plats och möjligheten finns att hyra ett eget skrivbord eller studio.

För att få tillgång till en kontorsplats måste du söka och antas till något av våra program.

För kreatörer som sökt och antagits till våra affärsutvecklingsprogram har vi möjlighet att hjälpa kreatörer på flertalet sätt, genom workshops med experter inom vissa områden såsom marknadsföring, försäljning, tillverkningsprocess, IPR mm. Dessutom har vi så kallade internationaliseringscheckar med syfte att främja internationell handel.

Vi kan även hjälpa dig som kreatör att navigera i finansieringsdjungeln och undersöka möjliga finansieringslösningar för just din idé, innovation eller företag.

Spännande!
Alla affärscoacher och programdeltagare vid eXpression Umeå har signerat sekretessavtal så din innovation är säker hos oss. Dessutom har vi flertalet kunniga jurister i vårt nätverk som gärna hjälper dig att söka relevant skydd för din innovation.

Alla affärscoacher och programdeltagare vid eXpression Umeå har signerat sekretessavtal så du kan känna dig trygg att diskutera affärshemligheter med oss.

Programansvariga

Oskar

Riby

Affärscoach

Samuel

Isaksson

Affärscoach, Programansvarig Creatives

Planerade workshops

Workshop Hållbarhet
20/5 2021
Creatives

Workshop Hållbarhet

Hållbarhetsstudenter från Sustainergies hjälper ditt företag arbeta fram en handlingsplan för att nå relevanta globala mål.
Affärsmodell
22/4 2021
Creatives

Workshop Affärsmodell

Få hjälp att skapa en första Business Model canvas för ditt företag.
Sociala mediaikoner
11/3 2021
Creatives

Workshop - Varumärkesbyggande i sociala medier

Bemästra de sociala medierna och nå ut till dina intressenter.
Omslagsbild Prissättning och Kalkyleringsworkshop.
25/2 2021
Creatives

Workshop Prissättning

Få experthjälp med att strategiskt prissätta dina produkter.
Omslagsbild varumärkesworkshop
4/2 2021
Creatives

Workshop varumärke - identifiera din värdegrund

Arbeta fram ditt företags värdegrund, ett första steg mot ett starkt varumärke.
coachning
24/9 2020
Creatives

Workshop - Finansiering

Workshop för deltagare av Creatives i att hitta den bästa finansieringslösningen för din affärsidé eller företag.

Övriga program

Creatives
Creatives är eXpression Umeås inkubatorsprogram. I programmet erbjuds du som kreatör med ett företag hjälp att utveckla detta vidare till ett hållbart företag. Målet med programmet är att du utvecklats till en hållbar kreatör med starkt självledarskap och resiliens och ditt företag till ett hållbart företag med återkommande intäkter.
Express
Programmet är för många kreatörer det första insteget till eXpressions affärsstöd. Under programmet får du verktyg och modeller för att provtrycka din idé, innovation och ditt entreprenörskap.
eXpression Design
Programmet är ett samarbete mellan eXpression Umeå och det kreativa nätverket High Coast Creative i Örnsköldsvik. Som deltagare får du tillgång till en plattform med föreläsningar och workshops i processen från skiss till färdig produkt ut på marknaden.
Future Retail Lab
Future Retail Lab vänder sig till nya entreprenörer och ägardrivna bolag inom handeln samt till bolag som befinner sig i gränslandet mellan handel, besöks- och upplevelsenäringar. Genom programmet får du hjälp i att skapa tillväxt, utveckla nya affärsmodeller och former för samarbeten.
Summer eXpression
Under en sommar får du som ung kreatör chansen att ta din design från idé till färdig produkt i samarbete med skickliga producenter i Umeåregionen.
3D Labbet på Curiosum
Våra erbjudanden
eXpression Umeås kärnerbjudande är våra affärsutvecklingsprogram men vi har mer att erbjuda. Läs mer om våra erbjudande och miljöer här.