fbpx

Så skapar Krickelin frihet att jobba hemma

Så skapar Krickelin frihet att jobba hemma

Kristin Lagerqvist, mer känd som som Krickelin, är en av Sveriges mest spännande digitala entreprenörer. Nyligen besökte hon acceleratorprogrammet Future Retail Lab och delade sig av sina insikter som genom åren hjälpt henne skapa balans mellan arbete och vardag. Vi snappade upp några av dem.

För många av oss har jobbkontoret fått flytta hem och med det en rad utmaningar. Smutstvätt på arbetsstolen, partners som pratar för högt i rummet bredvid och en utmattad hjärna som ett resultat av timslånga digitala möten.

Vi kan konstatera att omställningen kostat på. Vi är många som känner oss trötta och famlar efter metoder för att på bästa sätt mixa jobbkontoret med vardagslivet – var är den där frihetskänslan som så ofta kommit på tal när vi pratat om att ”jobba hemma”?

Kristin Lagerqvist är en av många experter på att just jobba hemma. Hon representerar de som var tidigt ute att utveckla starka digitala muskler och som byggt sitt företag från soffan – en plats hon dedikerat för arbete. Utöver att göra mentala avgränsningar i hemmet har det varit viktigt att ge sig själv förutsättningar att arbeta disciplinerat och ständigt lyssna in kroppen.

Det är viktigt att hitta nya verktyg för att få det att fungera hemma – att tänka bort distraktionerna. Det finns ju alltid en tvätt att hänga eller en hund som behöver kissa. Små saker som kan vara otroligt distraherande. Ett enkelt sätt har varit att använda headset som stänger ute ljud och som samtidigt signalerar för omgivningen att jag arbetar, säger Kristin.

För Kristin har det varit en förmån att själv forma dagarna och vara sin egen chef. Ett exempel är att hon startar tidigt, redan vid halv sex, då hon vanligtvis vakar.

Jag kokar kaffe och använder tiden på morgonen när resten av familjen sover. Det ger mig ett försprång.  Sedan tar jag en paus då familjen börjar komma igång och behöver hjälp med morgonrutinerna. När andra börjar jobba vid åtta har jag skickat iväg de flesta av mina jobbollar och passar på att ta en paus i stället, kanske går en promenad.  

Det är tydligt att 8 till 17-normen inte existerar för entreprenören som under det senaste decenniet haft hemmet som arbetsplats. I stället tar hon hand om de mest effektiva timmarna och jobbar stötvis med många pauser.

Det händer väldigt sällan att jag jobbar flera timmar på raken. Jag behöver skapa mina förutsättningar för att hitta fokus och leverera det jag ska leverera. Det kan bland annat handla om att ta en promenad och lyssna på musik samtidigt som jag författar vidare i huvudet – sedan skriver jag när jag kommer hem. Jag arbetar med anteckningar i mobilen som jag alltid har med mig och gör en lista med to-dos som jag bockar av. Sedan sätter jag upp avklarade saker synligt för att visa mig själv att jag gjort rätt för mig.

För oss som är nybörjare på det här med hemmakontor kan det vara en god sak att inspireras av de som gått före och tillåta sig göra saker helt annorlunda. Våga trotsa normen, som Krickelin skulle ha sagt.

Fotot är lånat från Kristins blogg.

Nyheter

Hur kan kreativa näringar blicka ut mot omvärlden?

Nyheter

Praktikantvåren avslutad med många nya insikter

Nyheter

Upplev smyckes- och textilkonst på Sjungaregården

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.