fbpx

SIMON NORDBERG: "DET ÄR NU VI LÄR OSS FÖRETAGANDE PÅ RIKTIGT"

SIMON NORDBERG: “DET ÄR NU VI LÄR OSS FÖRETAGANDE PÅ RIKTIGT”

Det är när tiderna blir kärva som entreprenörskapet verkligen sätts på prov. Det är även då, när allt förändras, som nya möjligheter uppstår. Detta menar Simon Nordberg, ägare av Childrenshouse i Umeå, som genom erfarenhet lärt sig att ta tillvara på alla tillfällen och se möjligheter framför problem. När den pågående coronapandemin lamslår stora delar av samhället väljer Simon att fortsätta vara i rörelse.

– Det är nu vi lär oss företagande på riktigt. Mitt i utmaningen finns det möjligheter att upptäcka och har du modet att satsa blir resan ovärderlig, oavsett om du lyckas eller inte, säger Simon Nordberg, VD, Childrenshouse.

Det är lätt att tro att Simon enbart är en obotlig optimist, men han talar av erfarenhet och vet att det handlar om självbevarelsedrift. Den entreprenöriella banan startade tidigt med alltifrån inköp av stora partier chips och glasstopping till att bli franchisetagare, kastas in i förhandlingar med företagspampar och hantera ombildningar, fusioner och konkurser. Genom allt har det blivit tydligt: varje given hand är ett nytt tillfälle att lära, utmanas och växa, det spelar ingen roll vad det handlar om. Som företagare måste man vara redo att röra sig på okänd mark – så förberedd man kan.

– Vi går igenom allt; kundbeteenden, konverteringar, trender, prognoser, vad som går bra, vad som går dåligt och försöker fundera ut vad vi kan göra annorlunda. Jag vill nästan inte gå och lägga mig på kvällen, jag tänker på allt man kan lära sig och utveckla. Tänk att man får vara med om det här.

Simon, som idag driver och utvecklar leksaksbutiken Childrenshouse i Umeå, vet att enda möjligheten för överlevnad är att vara aktiv, anpassa sig och hitta vad som fungerar just nu.
Han följer minutiöst utvecklingen av coronakrisen och försöker hela tiden bilda sig en uppfattning om vad kunder, leverantörer och andra företagare säger och gör.

Det märks att de lever som de lär. Childrenshouse påskyndar bytet av plattform för företagets hela IT-infrastruktur, man uppdaterar varumärket, utvecklar nya tjänster (som till exempel hemleverans) och lägger ännu mer krut på att ta fram ett nytt upplevelsebaserat AR-koncept.

– Vi försöker hitta små och stora faktorer av framgång som vi sedan kan utveckla. Allt är inte nattsvart, det finns ljusglimtar, det gäller bara att uppfatta dem. Vi har större chans att överleva om vi försöker göra något bra.

Simon återkommer hela tiden till att vara aktiv och att se ljusglimtarna, framför allt när det är mörkt. Han menar att det handlar om att gräva där du står, testa sig fram och behålla det som funkar.

– Även när det går dåligt finns det oftast något i din verksamhet som funkar, det är det du ska utveckla. Gräv där du står och hitta strängar av lönsamhet du kan kapitalisera på. Man måste röra sig ut ur svårigheter, det har aldrig funkat att bara sitta still. Går det åt skogen vill jag veta att jag gjorde min bästa. Det går inte att låta oron ta över, det värsta scenariot är inte alltid så farligt som man tror. Lita på att din egen förmåga kommer ta dig vidare.

 

Simons tre tips till dig som upplever en kris eller oro:

1. Var aktiv. Det är bara i rörelse du tar dig igenom en kris.
2. Vägra låta oron ta över. Det värsta som kan hända är kanske inte så farligt.
3. Det finns inget bra med att vara dålig: om något inte funkar, skapa en förändring.

 

Simon rekommenderar:

Instifta ett pris till de som kämpar i mörkret och som vägrar ge upp, vi ska inte bara uppmärksamma de som lyckats.

webbplats: https://www.childrenshouse.se/

 

Nyheter

Hur kan kreativa näringar blicka ut mot omvärlden?

Nyheter

Praktikantvåren avslutad med många nya insikter

Nyheter

Upplev smyckes- och textilkonst på Sjungaregården

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.