Stories of the Creatives

Att satsa på sitt kreativa entreprenörskap innebär att påbörja en unik och händelserik resa. Varje resa berättar en historia om de människor som många gånger döljer sig bakom ett varumärke, en tjänst eller produkt. I ”Stories of the Creatives” får vi ta del av de drivkrafter, utmaningar och lärdomar som format några av de entreprenörer som rör sig i vår miljö.

Tillsammans är vägen framåt

En viktig nyckel till den energi och kreativitet som som uppstår i de miljöer där kreativa människor möts, stärker och utmanar varandra är viljan till samarbete. I denna film möter vi fyra olika bolag kopplade till eXpression Umeås inkubatorsmiljö som berättar hur platsen och gemenskapen format deras utveckling.

The Story of MoMotion

Erik brinner för att folkbilda med animationer som griper tag.

MoMotion skapar filmer som gör information roligare och enklare att ta till sig. Målet är att folkbilda genom rörlig bild och både lämna avtryck och ge nyttig kunskap till så många som möjligt – gärna med en nypa humor. Eriks animationer andas kreativitet, energi och rytm.

The Story of Östensson Design Studio

Östensson Design Studio skapar hållbara miljöer i världsklass. 

Maria Östensson är designern bakom prisbelönta Östensson Design Studio som med bas i Umeå har sikte på att etablera sig i Europa och världen. Drivna av en djup tro på kraften i design och hållbarhet skapar de konceptbaserade och sofistikerade utrymmen som både människor och natur älskar.

The Story of STORSPOVEN

Storspoven är företaget bakom varumärket Random Bastards.

Med stjärnor som Fricky och Cleo har hiphopkollektivet Random Bastards blivit en självklar aktör i Sveriges musikvärld. Förklaringen bakom framgångarna har bland annat att göra med den kultur av ”gör det tillsammans”-anda som kommit att prägla kollektivet. Som en stöttande funktion bakom alla artister och kreatörer finns Erik Hörstedt och företaget Storspoven.

The Story of Proto Proto

Proto Proto använder design för att förändra världen.

Den internationella designstudion Proto Proto brinner för att föra designers samman från världens alla hörn och se kulturer och uttryck mötas i nya former. För grundarna Anna och Jeff Parry är kreativitet, design och samarbete både självklara ingredienser för en hållbar utveckling och en naturlig livsstil.

The Story of Sisters in Law

The Sky is the limit för bröllopsimperiet Sisters in Law. 

Det här är berättelsen om Sisters in Law – en av Skandinaviens största kurerade bröllopsbloggar som ger ut ett livsstilsmagasin och säljer tyllklänningar under namnet Ellen Marie Bridal via sin webbshop och studio i Umeå. Resan startade 2015 när Zanna Metzer och Kristina Grahn började samarbeta och idag är målet att bli ett stort namn i hela bröllopsvärlden.

Kreativitet: en yta av möjligheter

Kreativitet är för den skapande entreprenörer lika avgörande som luften för våra lungor men var ifrån den kommer och vart den är på väg är för de flesta ett mysterium. Går det att arbeta sig in i ett kreativt flow eller får man helt enkelt rätta sig efter att skaparkraften oftast dyker upp likt en blixt från klar himmel?

Samskapande: initiativ och lyssnande

I de bästa av stunder är samarbete en enorm styrka men frustrationen kan snabbt komma smygande då det inte fungerar. Kreativa entreprenörer har dock visat sig bäst när det kommer till att ta tillvara på andras erfarenheter, perspektiv och kompetens och bygga starka relationer som håller över tid.

Ta kontakt med oss och berätta om din idé

Har du en idé, innovation eller företag inom de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna? Hör av dig till oss, kanske kan vi hjälpa till att utveckla det ytterligare.